Shama Persson blev modell efter 50 – nu berättar hon om fördelarna med att åldras: “Nu kan jag prioritera mig själv”

Medan många gör allt för att fly ålderstecken så omfamnar 55-åriga Shama Persson att bli äldre. För henne tog livet en vändning efter 50, när hon upptäcktes som modell och oväntat bytte karriär. Nu berättar hon om varför hon älskar livet som 50+, och om hemligheten till hennes strålande yttre. 

I betalt samarbete med Clarins

Shama Persson, 55, får ofta komplimanger för sitt utseende, men själv har hon aldrig varit en sådan som lagt fokus på sitt yttre. Det var först efter 50 som hon började känna sig vacker och få bra självkänsla. 

– Vi fick inte ens ha speglar hemma när jag växte upp. Att vara fåfäng var något dåligt, och jag fick absolut inte använda smink. När jag var 14 år hade jag lånat en kajalpenna av en kompis, och mamma blev jättearg, berättar Shama. 

Shama Persson, 55.

Slutade färga sitt gråa hår

För Shama fick livet ett uppsving efter att hon fyllt 50 år. Allt började med att hon bestämde sig för att sluta färga sitt gråa hår. 

– För fyra år sedan fick jag en fråga från en på Mikas (modellagentur, reds.anm.) när jag slutade färga mitt hår och lät det vara grått. De sökte gråhåriga modeller och då var det en jag kände där som frågade mig om jag ville ställa upp. I början var det jättenervöst. Jag hade aldrig modellat förr.

Shamas skönhetsrutin

Det blev startskottet för en helt ny yrkeskarriär för Shama, som idag jobbar heltid som modell och skribent. Möjligheterna hon har idag tackar hon goda vanor för, bland annat hennes dagliga hudvårdsrutin med Clarins hudvårdsserie Nutri-Lumière

– När jag blev äldre så märkte jag hur viktigt det är att ta hand om sin hy. Clarins hudvårdsserie använder jag varje dag då den får mig att se piggare ut och ger mig lyster. Deras lila dagkräm – Nutri-Lumière Revive, den kan jag inte vara utan, säger Shama.

Hon fortsätter: 

– Min rutin är att varje morgon tvätta mig med Clarins ansiktsvatten som återställer PH-värdet. Sedan duttar jag på ett serum, och sedan smörjer jag in mig med dagkrämen. När det sjunkit in brukar jag använda Skin Illusion Foundation. Den känns så lätt på huden och ger en slät lyster. Man känner liksom inte att man har lager med smink på sig. Dagar jag ska jobba så har jag Clarins Everlasting Concealer under ögonen. Jag är född med ytliga blodkärl under ögonen så den är perfekt där.

Att vara 50+ är något Shama stormtrivs med. Medan många räds att bli äldre ser hon stora fördelar. 

– När vi är yngre så skaffar vi barn och vi jobbar som tusan och vi ska vara skitsnygga. Och så ska vi göra karriär. När barnen flyttar hemifrån blir det en tid för eftertanke där man kan fundera på “vad vill jag göra nu?”, säger Shama. 

Hon fortsätter: 

– Jag har varit mamma i 34 år. Jag är mormor nu också, och så är jag matte. Men nu är jag mer Shama. En stor del av livet går åt till måsten, där vi bara ger åt andra. Men efter 50 kan jag prioritera mig själv. Att åldras om man får ha hälsan i behåll är som en andra halvlek, säger Shama. 

Vid 55 års ålder har Shama bättre självkänsla än hon någonsin haft. Hon beskriver modellyrket som hårt med orimliga krav, men just därför tycker hon att det är viktigt att kvinnor i hennes ålder tar plats.

– Branschen är alldeles för fixerad vid att man ska hålla sig ung och se ung ut. Unga personer behöver riktiga människor som förebilder. Kvinnor som åldras naturligt och mår bra. 

Shamas tips

Slutligen delar Shama med sig av sina bästa tips för att investera i sin självkänsla. 

– Investera i sådant som bygger dig. För mig är det att träna, sluta dricka alkohol, minska stressen, säga nej till dåliga relationer och ta hand om min hy. Jag upplever att mitt utseende förbättras av ett gott liv, att man lever väl, och det avspeglar sig i utseendet.

Fakta Shama Persson

Ålder: 55 år.
Sysselsättning: Aktuell med nystartade modellagenturen Golden Age Models. Serieentreprenör. Författare till boken Kantstött & Väldigt Värdefull (2021). Bloggar hos tidningen MåBra.
Instagram: @shama_persson
Familj: 4 vuxna barn varav Yoga Girl (Rachel Brathen) är den äldsta dottern, ett barnbarn och två hundar.