Foto: SVT/TT

Prinsessan Birgittas tårar – starka orden om saknaden efter pappa prins Gustaf Adolfs död 75 år senare

Prinsessan Birgitta var bara tio år när hon förlorade sin pappa prins Gustav Adolf.
I en ny SVT-dokumentär öppnar hon nu upp om den stora sorgen och saknaden 75 år senare.
– Jag har aldrig fått nån hjälp eller nåt stöd, säger hon i ”Sessan – en kunglig saga”.

Kung Carl XVI Gustaf var bara barnet när han och hans fyra storasystrar drabbades av en stor tragedi.

Den 26 januari 1947 avled deras pappa, prins Gustav Adolf, i en flygolycka på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn.

Arvprinsen blev bara 40 år.

I en ny dokumentär av filmaren Jens Lind, som sänds på torsdagskvällen i SVT1, öppnar nu kungens syster, prinsessan Birgitta upp om sorgen efter sin pappa. Det har gått 75 år sedan den där fruktansvärda dagen i januari 1947, men såren finns kvar.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

I dokumentären minns Birgitta tydligt hur det var, då hon för sista gången såg sin pappa i livet. Det inträffade på hennes födelsedag, då hon fyllde tio år.

– Jag hade maskerad. Jag vet det bara därför att nästa dag flög pappa bort på den här förbaskade jakten – ursäkta – när han inte mer kom hem, säger prinsessan Birgitta i SVT-dokumentären.

I syskonskaran ingår även de tre övriga prinsessorna som folkligt och inofficiellt fått benämningen ”Hagasessorna”: Margaretha, Désirée och Christina.

Prinsessan Birgittas tårar – pappans död hanterades med tystnad

Någonting som hon också reflekterar över, var att det i familjen sedan inte talades om pappa Gustav Adolf efter att det ofattbara inträffat. Mamma, prinsessan Sibylla, hanterade sorgen med tystnad.

– Det var det allra värsta för oss. Det var hennes sätt att sörja på, tror jag. Det var förskräckligt. Även för mina andra syskon. Men vi oss emellan talade heller aldrig om det. Det var bara dött. Vi fick inte säga någonting mer. Pappa fanns inte mer. Det var så, säger Birgitta i SVT.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Hon menar att det såg väldigt annorlunda ut förr, jämfört med i dag.

– Nu finns det psykologer och alla möjliga när någon dör – alla får hjälp. Jag har aldrig fått nån hjälp eller nåt stöd – aldrig i livet. Vi var ju barn, så de tänkte väl: ”De klarar väl det här” eller någonting, jag vet inte.

Det blir till slut svårt att hålla tårarna borta när känslorna blir för starka.

– Jag har aldrig kunnat hålla tillbaka mina tårar, säger Birgitta.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Efter prins Gustav Adolfs bortgång blev Birgittas lillebror kung Carl XVI Gustaf näst i tur i tronföljden. Han efterträdde sedan sin farfar, kung Gustav VI Adolf vid dennes bortgång den 15 september 1973. Nästa år firar kungen 50-årsjubileum på tronen – längst av samtliga monarker i Sveriges historia.

Foto: Peter Knutson/Kungahuset.

Dokumentären ”Sessan – en kunglig saga” sänds i SVT1 på torsdagen den 29 december klockan 20.00. Den finns även att se här på SVT Play.