Därför ändras reglerna i ”Bingolotto” – stora förändringen som tittarna inte fått veta

Sedan pandemin slog till har produktionen bakom tittarfavoriten ”Bingolotto” fått ändras om en hel del.

Men nu har programmet gjort en regeländring utan tittarnas vetskap.

– Vi kände att inför vi den här spärren tar vi ansvar för våra spelare, säger Mikael Kjellström, affärsområdeschef på Folkspel till Aftonbladet.

De flesta av oss har säkerligen spelat Bingolotto en eller flera gånger under vår livstid.

Programmet som dessutom firar 30 år i år har minst sagt gjort en hel del förändringar sedan sedan start.

Sedan pandemin slog till har bland annat ingen publik funnits på plats och därmed har tittarna fått höra förinspelade applåder.

Dessutom har artister spelat in sina framträdanden i förväg, för att kunna göra produktionen mer effektiv.

– Om man bandar blir produktionen vid det tillfället något mindre, vilket är en fördel ur pandemihänseende. Artisten ska ju resa och röra på sig, och att man ska vara lite mer försiktig finns med som parameter. Det finns en win-win för alla i en sådan situation, har affärsområdeschef Mikael Kjellström tidigare sagt till GT.

Men det är inte den enda förändring som har skett i programmet.

Bingolottos nya regeländring

”Bingolotto” har nämligen fått strängare regler, vilket innebär en stor förändring för tittare.

Nu har nämligen en maxgräns inrättats så att en person kan ringa in max 10 gånger från samma nummer.

Rings det fler gånger än så spärras telefonnumret.

Trots att begränsningen nu funnits under tre tv-sändningar på söndagar i TV4 har ”Bingolotto” inte kommunicerat ut ändringen till spelarna.

– Vi följer alltid upp det här med spelansvar kontinuerligt. Det här är ett led i sunt spelande, att man då inte kan ringa hur många samtal som helst. Vi kände att inför vi den här spärren tar vi ansvar för våra spelare, säger Mikael Kjellström, affärsområdeschef på Folkspel till Aftonbladet.

Därför har inte tittarna informerats

Enligt Mikael har det inte funnits något behov att informera tittarna om den nya regeln.

– Vi har inte känt något jättebehov om att informera spelarna om det, de får ett talsvar om de når maxgränsen. Vi har fått väldigt lite frågor om detta, men det är någonting vi får titta på, om vi skulle behöva göra något tillägg om det på något sätt på lotterna för att göra det ytterligare tydligare. Men vi har inte känt ett informationsbehov hittills.

Bingolotto, Lotta Engberg
Foto: Mathias Otterberg/Pressbild

I praktiken innebär begränsningen att någon som får bingo på första spelet och ringer tio gånger för att försöka nå fram därefter inte kan ringa igen, även om personen skulle få bingo igen på exempelvis andra eller tredje spelet, skriver Aftonbladet.

– När man satte den här nivån har man tittat på vad snittnivån är, hur mycket det rings på olika bingon och olika telefonnummer. Vi kan säga att det här inte kommer att vara ett problem för spelarna om vi tittar på statistiken. Normalt sett ringer man inte upp sina samtal på det sättet. Men sedan beror det också på i vilken frekvens man får bingo. Vid något tillfälle skulle det självklart kunna bli så att någon då slår i nivåtaket, framförallt när man inte känner till begränsningen, så vi får titta på om vi kan bli tydligare med det, säger Mikael Kjellström.

Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.