Starka reaktioner efter Bingolottos oväntade drag för Mikael Wiehe – ovanliga beslutet i TV4

Ende inbjudne musikgästen på hela kvällen.
Efteråt hyllades Mikael Wiehe stort av Bingolotto-tittarna.
I TV4-programmet berättade artisten bland annat om sitt starka möte med Yoko Ono.

Flera av landets mest folkkära artister har genom åren stått på Bingolottos scen. Även internationella stjärnor har gästat programmet, där David Bowie är det största exemplet.

1999 gjorde han en mycket oväntad spelning i TV4-programmet, och tre år senare var han tillbaka. Dåvarande programledaren Lasse Kronér beskriver Bowies spelning som ”extremt stort”.

– Efter att vi hade spelat in följde jag med honom till hans loge. Då sa han att det var otroligt konstigt att jag inte ville att jag skulle spela ”Life on Mars”. Då sa jag att ”vadå det ville jag ju?”. Då svarade han ”just joking”, sade Kronér till Expressen.

Han berättade också att Bowie mindes hans namn när han återkom till showen.

– Otroligt ödmjuk. Han var intresserad och lyssnade när jag berättade om min karriär och var väldigt generös med sig själv.  Jag är otroligt glad att jag fick chansen att träffa honom. För mig är han en ikon. När jag stod på gatorna 1980 lirade jag hans låtar, han var extremt innovativ och nyskapande och för mig personligen var det skitstort att han ville komma.

Mikael Wiehes gästspel i Bingolotto hos Lotta Engberg

Åren dessförinnan, när det var Leif ”Loket” Olsson som ledde Bingolotto, dominerades programmets musikinslag av dansband. Detta har följt med ända in i nutid, även om andra musikgenrer numer också är standard för TV4-produktionen.

Artisten Mikael Wiehe, 75, har inte varit särskilt frekvent i Bingolotto genom åren. Men på söndagen gjorde Hoola Bandoola Band-sångaren ett gästspel i programmet hos Lotta Engberg.

Lotta Engberg
Foto: TV4

LÄS MER: Mikael Wiehes ödesbesked – efter alla år

Wiehe, som gör sin sista turné i år, har också haft en fantastisk solokarriär i många år. Den cirka 40 konserter långa turnén startar i norska Bergen och kommer till många platser i Sverige under våren.

– Jag gör min sista stora turné medan jag fortfarande kan stå på benen, medan jag fortfarande kommer ihåg låtarna, medan jag fortfarande kan sjunga och medan jag fortfarande kan höra applåderna, sade Mikael Wiehe i samband med offentliggörandet av turnén, till TT Nyhetsbyrån.

Wiehe samtalade med Engberg och bjöd förstås tv-tittarna på musik.

Mikael Wiehes möte med Yoko Ono

Engberg var väldigt nyfiken på framför allt ett foto där Wiehe poserar tillsammans med artisten och konstnären Yoko Ono.

– När jag läste på om dig inför att du skulle komma, så dök det upp en massa bilder som man bara blir nyfiken… En bild som dök upp var den här, på dig och Yoko Ono. Varför har du träffat henne? frågade Lotta Engberg nyfiket i TV4.

Wiehe berättade då att han tidigare översatt musik av John Lennon, med godkännande av Beatles-legendarens änka. År senare mötte Wiehe Yoko Ono i Stockholm.

– Hon kom till Stockholm för att ha en utställning. Då kom jag dit och knackade på hennes logedörr. Hustrun var med. Då gick jag in och överräckte skivan, då sa hon ”what a nice cover” (”vilket fint omslag”, översatt), sen gick vi ut och tackade så mycket. Sen sa jag till hustrun: ”Fick du en bild nu på mig och Yoko?”. ”Du stod ju med ryggen till hela tiden och skymde Yoko Ono, så hon syntes inte”, säger Wiehe och skrattar.

Han förklarar att hustrun då tyckte att de skulle gå in i hennes loge igen, för att ta ett foto. Wiehe tyckte först inte det var lämpligt, men lät sig övertalas och fick till slut en bild med Yoko Ono som hustrun tog.

– Det tycker jag var ett bra beslut! säger Engberg och får medhåll av Wiehe.

Wiehe hyllas stort efter showen i TV4

Någonting ovanligt i Bingolotto-sammanhang är att Wiehe på söndagen var den ende inbjudne musikgästen. Vanligtvis brukar TV4-produktionen ha flera artister eller musikgrupper på plats, men den här gången var Wiehe ensam artist på scen.

Efteråt hyllades draget och den skånske rocksångaren stort.

Foto: TV4

”Såå bra, hans sånger och texter är ju underbara, tack för att han var med i Bingolotto”, skriver en tittare på Bingolottos Facebook-sida.

”Jag har suttit och kollat hela kvällen enbart för att se denna fantastiska artist. Lika otroligt bra både i samtal och på scen”, skriver en annan förtjust tittare.

”Otroligt bra musik och framträdande!!”, skriver en tredje.

Bingolotto brukar annars bjuda in flera musikgäster, men på söndagen var Wiehe alltså ensam på den positionen. Detta drag hyllades också av tittarna.

”Så skönt med bara en artist. Så bra, så värdigt om denna skatt som artist”, skriver en nöjd tv-tittare på Bingolottos Facebook-sida.

”Så otrolig bra och jordnära i sina sånger och sitt uppträdande riktig och helt underbara Mikael”, skriver en annan tv-tittare.

”Mikael han så naturlig. Tänk om fler var som han. Jättebra”, skriver en tredje tittare som dessutom fått svar från Bingolotto-redaktionen.

”Ja, eller hur? Ett unikt artisteri, minst sagt”, skriver Bingolotto-produktionen i ett svar till tittaren.

Så här såg det ut när Wiehe gästade Bingolotto 2015, då tillsammans med Lasse Stefanz:

Vad tycker du om underhållningen i Bingolotto? Skriv gärna en kommentar!