Carina Bergfeldts fruktan – efter tuffa orden med brodern i SVT: ”Fasar för att det ska sändas…”

Foto: SVT

Tuff debatt två syskon emellan.
Nu berättar Carina Bergfeldt om de känsloladdade bilderna med sin bror i nya SVT-serien ”Det här är ditt land”.
– Kameramännen stod och slickade sig om munnen, säger hon till Nöjeslivet.

Carina Bergfeldt, 41, är tillbaka i tv-rutan. Med nya programserien ”Det här är ditt land” tar den Kristallen-prisade programledaren med sin amerikanske bror Jeffrey Nielsen till Sverige.

2019 producerades SVT-dokumentären om hur det gick till när Bergfeldt för första gången, med hjälp av DNA-databaser, lyckades hitta sin då okände bror i USA.

– Sedan den sändes har jag fått höra från så många människor som också berättat hur de hittat en halvbror och tagit DNA-test. Det kan vara helt galna historier. Jag tror det slog an en sträng hos människor att det här är mycket vanligare än man tror. DNA visar att sanningen är därute. DNA ljuger inte, säger Carina Bergfeldt till Nöjeslivet.

Foto: SVT

Tidigare i år besökte Jeffrey och hans familj Sverige. Det hela filmades för en SVT-dokumentär som nu alltså sänds i fyra delar under torsdagarna med start förra veckan.

”Extremt intensivt”

Carina och Jeffrey bygger i programserien vidare på relationen med sin nyfunna familj och fortsätter jakten på sina biologiska rötter.

– Det var tre extremt intensiva veckor när vi spelade in, men också sjukt roligt för det är inte ofta som man i vuxen ålder umgås med ett syskon i tre veckor. Förvisso med en kamera uppkörd i ansiktet hela tiden, men det var väldigt kul, säger Carina Bergfeldt.

I ”Det här är ditt land” försöker Jeffrey och hans familj även utforska om de kan tänka sig att bosätta sig i Sverige.

Foto: SVT

– Tanken med det hela för SVT var att vi skulle utmana svenskarnas bild av sig själva lite grann. Vi har ett sätt att se på oss själva, vårt samhälle hur vi tror att vi är. Sen kommer det in en amerikan här med dunderamerikanska ögon och som nyligen fått reda på att han är halvsvensk och ifrågasätter, säger Bergfeldt.

Hon ger ett exempel på när broderns amerikanska kultur och värderingar krockade med hennes egna. I Jeffs familj är det hustrun Paula som är den som ensam får ta hand om barn och hus.

– Bara att jag, glad i hågen, lämnar på förskola blir i hans ögon ”varför låter du främlingar uppfostra ditt barn?”. Hans fru är hemmafru och för dem är det självklart hon uppfostrar deras barn. Medan det här är fullt normalt för ett svenskt barn att gå på förskola. Bara där stannar jag upp och tänker efter lite. Vi höll på så där i tre veckor. Han utmanar bilden av Sverige och ställer ifrågasättande frågor, är vi så jämställda vi tror, till exempel?

Stark debatt fångades av kamerorna: ”Fasar för att det ska sändas”

Dessa diskussioner kunde förstås bli ganska intensiva emellanåt, avslöjar Bergfeldt. Nu berättar Bergfeldt om en särskild sekvens där tonläget höjdes – och som kom med i programmet.

– En grej jag fasar för ska sändas är när jag drog med honom på en föreläsning om feminism. Där fick han ta del av lite statistik om Sverige, bland annat en hemsk siffra om att av 100 misstänkta fall av våldtäkt så är det bara fem som leder till fällande dom. Då sa han till mig: ”hur i h-vete kan ni slå er på bröstet om er feminism och jämställdhet?”. Vi började där och då tjafsa om att ”mitt land är bättre än ditt”, ”mitt land är mindre skit än ditt”, säger Carina Bergfeldt.

Hon fortsätter:

– Efteråt stod kameramännen och slickade sig om munnen, lite som att: ’det här är bra tv’. Och jag tänkte bara, herregud vad har vi sagt? Så det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot att få se resultatet av detta i tv, säger Carina och skrattar.

”Speciellt att bygga syskonskap i vuxen ålder”

Med den nya programserien hoppas Carina Bergfeldt och Jeffrey Nielsen visa tv-tittarna hur det är att lära känna ett syskon – i vuxen ålder.

– Jag tror att det talar till människor att få se hur det är för två helt vanliga personer, som har ett liv som vuxen, att hitta varandra som syskon. Vi har vissa likheter, som att vi ser skrattgropar och sneda tänder som påminner om varandras. Men sedan ska vi också bygga ett syskonskap, och det är speciellt att göra i vuxen ålder. Den kombinationen tycker jag ska bli intressant att utforska.

Det här är ditt land sänds på torsdagar klockan 21.00 i SVT1 och på SVT Play.

Foto: SVT

Vad tycker du om programserien? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Exit mobile version