Carina Bergfeldts stora bävan för sonens uppväxt – oroar sig för att följa i sin pappas fotspår

Carina Bergfeldts stora bävan för sonens uppväxt – oroar sig för att följa i sin pappas fotspår

Carina Bergfeldts karriär är på topp.

Men mörkret i henne är alltjämt närvarande – och ärren från den tuffa uppväxten med en kränkande pappa.

Nu berättar hon i en intervju för Expressen om sin stora rädsla: att hon ska föra vidare traumat till sin son.

Carina Bergfeldt kan i dag titulera sig prisbelönt journalist, programledare och författare.

Men uppväxten i Götene var tuff.

Hennes pappa utsatte henne och hennes familj för våld och psykisk misshandel, något hon berättade om i sitt sommarprat 2019.

Hon berättade då om pappans kränkande ord och hur hon påverkades av det.

– Jag var en ’snorgris’. En ’ungjävel’. Jag lärde mig att inte prata, inte lita på någon. Jag stängde av, berättade hon i sitt ”Sommar”.

LÄS MER: Carina Bergfeldt om otäcka hatbrevet

Insikten: Har ärvt beteendet från pappan

Och trots att åren har gått finns ärren från pappans ord kvar. Carina har insett att hon har ärvt en av hans mörka egenskaper, berättar hon i en intervju för Expressen.

Nämligen att memorera andras svagheter och peka ut dem. Något som hon lärt sig tygla genom åren, en upplevelse hon delar med sina bröder.

– Vi samlar informationen för att ha den en dag, men ingen av oss använder det ju. Det är skillnaden mellan oss och honom. Vi gör det som är stört, men vi använder det inte, säger hon till tidningen.

Men även om hon i dag har kontroll över känslorna bävar hon inför hur hon ska hålla sig samman med sonen Hamilton, 2, som hon har med maken Jesper.

Carina Bergfeldt hamilton
Carina Bergfeldt tillsammans med sonen Hamilton, 2. Foto: Instagram

Stora rädslan – att ilskan ska komma fram

Trots ”alla år av terapi” så är hon rädd för hur det ska gå när Hamilton blir en trotsig tonåring, säger hon.

– Då är det bara att hoppas att alla år av terapi har funkat så att jag inte säger det. Det är det jag är så rädd för. För jag vet att man kan totalt förinta ett barn och förinta ett barns självkänsla. Och han är så liten, han är så lycklig, han är så sårbar och han är så söt, säger hon till Expressen.

Hon berättar att hon blir mer och mer oförstående för sin pappas beteende ju äldre hon blir.

– Att göra så mot ett barn är så sjukt och jag förstår min pappa mindre och mindre ju äldre jag blir. Hur kunde han göra så? Hur kunde han förstöra ett barn på det viset? Och det jag är mest rädd för är att när Hamilton blir en trotsig tonåring, att jag öppnar käften och säger något som inte går att ta tillbaka för att jag har det i mig. Det är vad jag tycker är så läskigt.

Vad starkt att dela med sig om en sån här sak! Dela gärna med er av era tankar i kommentarsfältet på vår Facebook.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

  • Du som är under 18 kan ringa till Bris för att få prata med en kurator. Numret är 116111 och linjen är öppen vardagar mellan 9-12 och 14-21.
  • Minds självmordslinje har öppet dygnet runt och besvaras av Minds volontärer. Telefonnummer är 90101 och de har även en chatt.
  • Mind har även en linje för föräldrar som mår dåligt. Telefonnummer är 020852000 och de är tillgängliga på vardagar mellan klockan 10-15.
  • Jourhavande medmänniska finns till för att stötta människor som inte har någon annan att vända sig till. Telefonnummer är 087021680 och de är tillgängliga alla dagar mellan 06 och 21, samt på deras hemsida.