Foto: TT

Charlotte Perrellis plötsliga markering för Kalle Moraeus – efter stjärnans uttåg ur rampljuset

Kalle Moraeus försvann som tv-programledare efter succéerna.
Nu markerar den folkkära artisten Charlotte Perrelli.

Kalle Moraeus har i många år underhållit svenska folket på scener runtom i landet. Den 59-årige violinisten har varit anställd hos Kungliga filharmoniska orkestern, men är förstås mest känd som medlem i Benny Anderssons orkester, BAO, respektive Orsa spelmän.

Tillsammans med de sistnämnda har han tävlat i Melodifestivalen vid två tillfällen: 2010 med bidraget ”Underbart” och 2018 med ”Min dröm”.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

I början av 2010-talet valde SVT dessutom att satsa på Kalle i en helt ny roll. Då tog sig den musikaliske dalmasen sig an uppdraget som programledare för flera av kanalens stora underhållningssatsningar.

Först blev han värd för det egna musikprogrammet ”Moraeus med mera”, som spelades in om somrarna vid natursköna Orsasjöns strand i Dalarna. Dit kom den svenska artisteliten för att framföra sina låtar för publik, samtidigt som tv-programmet spelades in.

”Moraeus med mera” sändes åren 2011-2017 innan det plötsligt försvann från tv-tablån. Kalle hade dessutom hand om ”Så ska det låta” under stora delar av samma period. Han belönades också med det prestigefyllda uppdraget som SVT:s julvärd 2011.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Men efter att han fick lämna uppdragen som programledare för ”Så ska det låta” och ”Moraeus med mera” 2017 har han inte lägre varit programvärd i tv.

Kalle Moraeus ord om tv-uppdragen

När Nöjeslivet för några år sedan talade med Kalle om detta, passade vi på att fråga om han ville komma tillbaka till tv-rutan som programledare. Då svarade han:

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20210325 Musikern och underhållaren Kalle Moraeus har skrivit boken "Tjur på retur", som handlar om hur det är att bli gubbe. Foto: Fredrik Persson / TT
STOCKHOLM 20210325 Musikern och underhållaren Kalle Moraeus har skrivit boken ”Tjur på retur”, som handlar om hur det är att bli gubbe. Foto: Fredrik Persson / TT

– Ingen aning. Jag har fått lite förfrågningar, några har jag tackat nej till, några har inte blivit av. Tv står inför en enorm förändring nu med allt det här med play och ondemand… Än så länge är tv linjär utsändning, men det här med att titta tillsammans är på väg bort med stormsteg. Jag är inte intresserad av tv på det viset eller att bli känd eller så. Jag är en akademiker i grunden som spelar musik. Egentligen har jag aldrig kämpat för vara med i tv. Förutom då jag fick vara reporter på Vasaloppet. Det var var mitt högsta tv-begär, jag älskar längdskidåkning, sade Moraeus .

En artistkollega som i alla fall gärna skulle vilja se Moraeus göra comeback som programledare är Charlotte Perrelli.

Perrelli: Saknar ”Moraeus med mera”

I ett inlägg på Instagram sätter nu den folkkära schlagerdrottningen – som vunnit både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest – ner foten.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20210219 Charlotte Perrelli efter fredagens genrep inför helgens tredje deltävling av Melodifestivalen i Annexet. Foto: Jessica Gow / TT
STOCKHOLM 20210219 Charlotte Perrelli efter fredagens genrep inför helgens tredje deltävling av Melodifestivalen i Annexet. Foto: Jessica Gow / TT

Hennes förhoppning? Att musikprogrammet ”Moraeus med mera” i framtiden ska återuppstå.

– Saknar denna typen av renodlade sommarprogram! Kalle Moraeus älskade ditt program. Så innerligt, skriver Perrelli och minns tillbaka på när hon själv medverkade som gästartist i showen med en låt som hon skrev tillsammans med kollegan Lars Hägglund.

– Hägglund musik och jag text på ”Här hos dig” som jag skrev till min man.

Vad tycker ni om detta, skulle ni vilja att ”Moraeus med mera” kom tillbaka i tv-rutan? Skriv gärna en kommentar.