Claes ”blev av med sin demens” efter Fyraåringarna på äldreboendet – forskare chockas av resultatet

Äldreforskaren Ingmar Skoog chockas efter Claes resultat i TV4-serien ”Fyraåringarna på äldreboendet”.

– När experimentet var över så hade han inte längre demens, säger Skoog i programmet.

Äldreforskaren Ingmar Skoog har under sex veckors tid av inspelningar observerat hur de äldres välbefinnande förändras – efter TV4-serien ”Fyraåringarna på äldreboendet”.

Programmet spelades in i september-oktober förra året, före coronapandemin.

– Många äldre är sämre än vad de behöver vara. Barn ser inte de äldre som sköra äldre, de ser dem som människor. Barnen får kompisar att leka med och det är inte bara de äldre som utvecklas, även barnen lär sig att ta ansvar, säger äldreforskaren Ingmar Skoog till tidningen Senioren.

Efter inspelningarna av TV4-serien reflekterar han kring hur de äldre utvecklas av att få besök av ett gäng skojfriska fyraåringar.

– De äldre växer också när de känner sig behövda, när de får hjälpa barnen med sin kunskap. Samspelet är helt otroligt samtidigt som de äldres funktionsförmåga blir så mycket bättre, säger Skoog till Senioren.

Foto: TV4

På torsdagen sändes det sista avsnittet i programserien – och då kunde Ingmar Skoog visa upp otroliga resultat. Efter experimentet – där tio fyraåringar under sex veckors tid varje vardag hälsar på på boendet – hade Claes fått otroliga resultat.

Foto: TV4

– Claes har ju haft en stroke. Och när man testar honom med det här testet jag gjorde då skulle man kunna säga att det var likvärdigt med att man har en demenssjukdom, säger Ingmar Skoog i programmet som spelades in för ett år sedan.

Forskaren fortsätter:

– När experimentet var över så hade han inte längre demens. Han gick upp från 22 till 27. Vilket är fullständigt sensationellt bra.

Foto: TV4

Resultatet närmast chockade Skoog.

– Jag hade inte trott på det, om jag inte hade gjort testen själv, säger han.

I programmet ställer Ingmar en fråga till Claes, om hur hans humör har varit den senaste veckan.

– Ja, om vi tittar på gårdagen så var det skratt hela dagen, säger Claes och ler i klippet som du ser här nedan:

”Fyraåringarna på äldreboendet” finns på TV4 Play och C More. Repris av sista avsnittet visas på söndag klockan 13.55 i TV4.

Vad tänker du efter att ha sett den här serien? Skriv gärna en kommentar och dela gärna vidare!