Därför dyker Rickard Olsson upp i ”Välkommen till Köping” – fina gesten för Linda Hammars skull

Här överraskas Linda Hammar av Rickard Olsson.
Programledaren dyker plötsligt upp i säsongspremiären av ”Välkommen till Köping” – med en plan som ska överraska alla.
– Det var den bästa helgen på hela 2022. Att få vara där och spela in, säger Olsson till Nöjeslivet.

Tv-programserien ”Välkommen till Köping” tillhör en av Kanal 5:s stora succéer de senaste åren.

LÄS MER: Så blir ditt horoskop för perioden januari-februari – allt om kärleksliv, pengar och dina relationer

Där får tittarna möta några av Sveriges mest älskade tv-personligheter i form av vännerna på gruppboendet i Köping.

Den gångna säsongen bjöd på massor av härliga och kärleksfulla ögonblick – som nådde sitt crescendo när Mats Halvarsson friade till sin älskade Sofia och fick ett självklart ja till svar.

LÄS MER: Köping-Mats romantiska frieri till kärleken Sofia – här ställer tittarfavoriten den stora frågan: ”Vi hör ihop”

Artikeln fortsätter under bilden.

Mats och Sofia i "Välkommen till Köping". Foto: Kanal 5
Mats och Sofia i ”Välkommen till Köping”. Foto: Kanal 5

Men programserien skildrade även livets baksidor. Linda Hammar förlorade fästmannen Lars-Åke och sörjde förstås hans bortgång djupt. Hon berättade öppenhjärtigt om saknaden efter sin älskade, och mindes också tillbaka på deras allra sista samtal.

– Det var veckan innan. ”Vi hörs imorgon” sa vi. Men sen blev det så tyst, sade Linda Hammar i ett samtal med sin bror Filip Hammar.

Nya säsongen av ”Välkommen till Köping” – Rickard Olsson gästar

Nu är ”Välkommen till Köping” tillbaka med en ny säsong. På tisdagskvällen sänds det första avsnittet – och då får Linda Hammar plötsligt besök av en av sina stora programledarfavoriter. Detta i form av Rickard Olsson som överraskar hela gänget med ett besök.

– Jag älskar programmet! Jag har vänner som inte tittar på tv överhuvudtaget. De tittar bara på ett enda program, och det är Köping, säger Rickard Olsson till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Åke, Sofia och Mats tittar på lokal till bröllopsfesten. Foto: Warner Bros Discovery/Kanal 5
Åke, Sofia och Mats tittar på lokal till bröllopsfesten. Foto: Warner Bros Discovery/Kanal 5

Vad är det som gör programmet så bra, tycker du?

– För att det är så älskvärt, livsbejakande, på riktigt och helt oförställt. Alla tv-program i dag blir bara dyrare och knepigare. Man begriper inte själva spelmotorn. Det ska krånglas till det alldeles för mycket. Medan det här är ett program som … att göra enkelt bra är svårt, men bäst. Det går rätt in i hjärtat.

Linda Hammar har många gånger berättat hur mycket hon tycker om just Rickard Olsson, och duon har mötts många gånger genom åren.

Hur var ert allra första möte? 

– Första mötet var redan 2006 tror jag. Det var då de fick Kristallen. Sen var Mats och Linda ”slutsiffergeneraler” i påskspecialen hos Bingolotto. Då fick vi kontakt första gången, säger Olsson, som ledde Bingolotto mellan 2005–2008 och 2018–2020.

Han fortsätter:

– Sen var jag där en gång och gjorde Dolda kameran med Mats när han skulle besikta någon bil. År 2009 gjorde vi Kristallen tillsammans. Då var Linda prisutdelare, också det älskvärt så klart.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOM 20090828 Linda Hammar delade ut dokumentärpriset för "Himlen kan vänta" när det svenska TV-priset Kristallen 2009 delades ut i Globens Annex i Stockholm på fredagen. Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOM 20090828 Linda Hammar delade ut dokumentärpriset för ”Himlen kan vänta” när det svenska TV-priset Kristallen 2009 delades ut i Globens Annex i Stockholm 2009. Rickard Olsson var programledare. Foto: Henrik Montgomery / TT

Rickard Olsson överraskar med bingokväll i Köping

När de pratar med varandra privat får han alltid en mycket speciell fråga från Linda.

– Vi har haft kontakt genom åren, och varje gång vi träffas frågar hon alltid samma sak. ”Hur mår Asta?”. Det är min dotter. Det är så otroligt fint, säger Rickard Olsson.

Det säger rätt mycket om henne som person?

– Ja. Nu var jag också toastmaster på Lindas 50-årskalas i december. Ett av de mest ärofyllda uppdrag jag haft. Jag fick sms av hennes bror Filip, läste meddelandet och svarade bara med stora bokstäver: ”JAAA”. You had to be there för att förstå hur det var. Det var festernas fest.

LÄS MER: Här firas Linda Hammars 50-årsdag i efterskott – privata bilderna visar vännernas stora överraskning

I tisdagens säsongspremiär dyker Rickard Olsson upp som en överraskning för Linda och de andra på boendet. Detta för att anordna en uppskattad bingokväll.

Artikeln fortsätter under bilden.

Hela gänget laddade för bingokväll. Foto: Warner Bros Discovery/Kanal 5
Hela gänget laddade för bingokväll. Foto: Warner Bros Discovery/Kanal 5

Olsson blir märkbart harmonisk när han minns tillbaka på inspelningarna.

– Det var med hela gänget, och det kan nog vara den roligaste bingo som någonsin utspelat sig. Det är ett av få bingo som man kan njuta av och titta på utan att själv ha någon bricka. Normalt i bingo är det ju inte roligt att titta utan lott. Men här kan man verkligen det.

Det blev en stor överraskning?

– Jaja, och Linda visste inte att jag skulle komma. De visste att de skulle köra bingo inte vem som skulle vara utropare.

Hur är Tobbe, Åke, Micke och de andra vännerna i bingohallen? 

– Jag har ju träffat dem så många gånger. Vi har träffats nu i 20 års tid och jag har haft lite kontakt med dem, även om det är långt mellan gångerna. Men jag älskar att vara i den miljön. Tobbe med sitt svärande, man vet aldrig var man har honom. Han är som en slumpgenerator. Och Åke som vet mest. Micke är kärleksfull också.

Vad är dina intryck av hela gänget? 

– Man brukar ju säga ”kärlek” och ”hjärta” så där lite slentrianmässigt och så menar man det bara halvhjärtat. Men det här är verkligen äkta hjärta och kärlek. Det går inte att värja sig. Man mår så jävla bra av hela gänget. 

– Det var den bästa helgen på hela 2022. Att få vara där och spela in.

Artikeln fortsätter under bilden.

Rickard Olsson hälsar på hos Linda Hammar och de andra vännerna i Köping. Foto: Warner Bros Discovery/Kanal 5
Rickard Olsson hälsar på hos Linda Hammar och de andra vännerna i Köping. Foto: Warner Bros Discovery/Kanal 5

Det gör Rickard Olsson i dag

Tv-gästspelet i ”Välkommen till Köping” hör dock till ovanligheterna nuförtiden för Olsson, som annars arbetar som programledare i radio på kanalen Star FM.

Du trivs i rollen som radioprogramledare?

– Ja, verkligen. Det är en mix av nyheter, aktualiteter och radiosnack. Intervjuer med intressanta personer. Lite grann som ett kommersiellt P4 Extra skulle man kunna säga.

Skulle du vilja göra mer tv i framtiden?

– Jo, men jag saknar tv jättemycket. Jag beskrev det för Micke Tornving i går, att tv är som spela i band, radio är som att vara trubadur på olika ställen. Det är nog mest kraften i grupparbetet som jag saknar. Samtidigt har jag också blivit avrådd av vänner att säga att jag gärna skulle vilja återvända till tv, för risken är stor att jag låter bitter. Det är jag inte, men jag tycker det vore kul.

”Välkommen till Köping” sänds på tisdagar klockan 21.00 med start 31 januari i Kanal 5 och Discovery plus.

Välkommen till Köping är tillbaka med en ny säsong med start 31 januari i Kanal 5. Foto: Fotograf David Jansson, discovery+
Välkommen till Köping är tillbaka med en ny säsong med start 31 januari i Kanal 5. Foto: Fotograf David Jansson, discovery+

Vad tycker du om denna programserie? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!