Foto: TV4

Därför fick åtta personer lämna ”Sommar med Ernst” – tuffa beslutet som tittarna inte fick se

Ingen tv-sommar utan Ernst Kirchsteiger!

På torsdagen var ”Sommar med Ernst” tillbaka i TV4.

Men den här gången har tv-profilen tvingats till stora förändringar, rapporterar Aftonbladet.

Det var år 2000 som Ernst Kirchsteiger blev Ernst med hela svenska folket.

På sommaren hade hans nya program ”Sommartorpet” premiär i SVT. Sedan dess har det rullat på.

Somrarna har gått – Ernst har bestått i tv-rutan.

Så även i år.

Foto: TV4

Han blev så populär att SVT valde ut honom som årets julvärd 2004. Men tre år senare valde Kirchsteiger att lämna public service-kanalen – för att gå till TV4.

Där har han lett ”Sommar med Ernst” och ”Jul med Ernst”, bland annat. Den 62-årige örebroaren är nu tillbaka med ännu en sommarsäsong i TV4.

På torsdagen hade nya avsnitten premiär i kanalen.

Men den här sommaren blir mycket märklig för Kirchsteiger. Precis som för alla andra denna coronapandemi tvingas tv-produktionen runt ”Sommar med Ernst” ta till åtgärder.

Kirchsteiger tvingades ”offra” åtta medarbetare – för att överhuvudtaget kunna göra programmet. Bland dem den mångårige och omtyckte profilen ”Mackan” Nylén.

Foto: Wikimedia commons

– Han är med i återblickarna. I och med att vi inte gör nåt större projekt blev det så. Han brukar inte vara med på jularna heller, utan mer när vi reser stora konstruktioner och så, säger Ernst Kirchsteiger till Aftonbladet.

Åtta personer tvingades sluta på ”Sommar med Ernst”

I år är det bara fem personer som ligger bakom programmets inspelningar, mot normala 13. Åtta personer fick lämna, av hänsyn till att minska smittspridningen i samhället, berättar Ernst för Aftonbladet.

– Alla förstod. Pandemin hade blommat upp och det var inget annat än såna diskussioner. Många var glada att vi inte ställde in helt och hållet. Det var inga konstigheter alls.

Han är ändå glad över att TV4 valde att genomföra inspelningarna i år, i dessa speciella tider.

Ernst förklarar att det var ett tungt besked att behöva ge till alla dem som tidigare varit med och kämpat för programmet. Därför valde han själv att ringa och tala med alla medarbetare som nu fått gå.

– Ja, eller egentligen var det en logik av att man gör en annan typ av program, så vi behöver inte alla, för att vi gör som vi brukar göra på jularna. Så det var egentligen inte så tungt. Men jag ringde runt och pratade med alla. Vi har ju lärt känna varandra så mycket som vi har jobbat tillsammans i så många år, säger Ernst Kirchsteiger.

I år blir det mycket tillbakablickar i ”Sommar med Ernst”.

Foto: TV4

– Ernst kommer att fixa och laga mat som vanligt, men det bjuds även på tillbakablickar från tidigare säsonger. Genom att presentera ett rum i taget ger oss också en möjlighet att verkligen komma nära Ernst och hans inredningsfilosofi och tankar på ett nytt sätt som jag tror tittarna kommer att uppskatta, säger Clara Tengbom, exekutiv producent på TV4.

Sommar med Ernst visas i TV4 på torsdagar klockan 20.00.

Tittar du på programmet? Vad tycker du om det? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!