Därför försvinner ”Historien om Sverige” från rutan – SVT:s besked om framtiden för Simon J. Berger

Historien om Sverige med Simon J. Berger

Foto: SVT

Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning genom tiderna. I programmet har vi tittare fått följa den svenska historien från istid till modern tid.

Så ser framtiden ut för programmet.

Den 5 november hade den historiska dokumentären Historen om Sverige premiär. I de första avsnittet fick vi följa med tillbaka till istiden och se hur de allra första svenskarna kunde tänkas leva.

Därefter har vi kommit närmare nutiden steg för steg i varje entimmes-program. Tidsepoker så som metallåldern, vikingatiden, stormaktstiden och modern tid.

Historien om Sverige är ingen liten produktion. Mellan hösten 2021 till sommaren 2023 spelade man in scener på omkring 200 platser i landet och cirka 1500 statister medverkade för att återskapa historiska händelser och gestalta historiska personer.

Syftet med dokumentärserien har enligt SVT varit att öka allmänhetens intresse och kunnande om historien, samt att inspirera folk att söka vidare information på egen hand och fördjupa sina kunskaper.

Programledaren för programmet är den eminente skådespelaren Simon J. Berger, som med sin otroliga inlevelse verkligen har fångat tittarnas intresse.

Därför försvinner ”Historien om Sverige”

Totalt har nio avsnitt av serien sänts – och på söndag sänds det tionde och därmed det sista. Historien tar därmed sitt slut och det avsnittet kommer att handla om 1920-talet och fram till nutid.

Nöjeslivet har frågat SVT om det finns någon ytterligare framtid för programmet. För även om programmet har tagit oss igenom historien så är det ju ändå svårt att täcka en så lång historia i en säsong på totalt tio timmar.

SVT:s presstjänst meddelar dock att det inte finns planer för en ny säsong av Historien om Sverige.

Den tio timmar långa programserien Historien om Sverige har skildrat Sveriges historia från istiden till våra dagar och på söndag sänds sista delen. Ingen ny säsong av just denna serie.”

Det återstår alltså att se om SVT kommer att göra någon liknande stor satsning på historia framöver. Men som det ser ut så är det alltså slut för Simons tid som berättare för Historien om Sverige.

Tack SVT och alla inblandade för en fantastisk serie! Jag ser verkligen fram emot det sista avsnittet på söndag!

Vad tycker du om Historien om Sverige? Skriv gärna dina tankar i en kommentar på Facebook!

Exit mobile version