Därför nobbar Kristin Kaspersen årets Idrottsgala – hälsningen till efterträdarna efter alla år: ”Ni två…”

Kristin Kaspersen ledde Idrottsgalan i elva år.

Men i år är det två nya ansikten som tar över stafettpinnen på den stora sportfesten – Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg.

”Jag sitter bänkad framför teve och hejar på er”, skriver Kristin på sin Instagram.

Den årliga Idrottsgalan brukar vara en uppskattad tillställning i januarimörkret. Under den tv-sända sportfesten hyllas svenska idrottsprofiler med fina priser och känslofyllda tal.

Bland annat delas det prestigefyllda Jerringpriset ut. I fjol var det landslaget i ridsport med trion Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann som kammade hem de tyngsta priserna efter sitt OS-guld.

I fjol, såsom många år dessförinnan, var det Kristin Kaspersen som lotsade publiken genom prisutdelningen och idrottshyllningarna.

Men tidigare i år meddelade SVT att det kommer att förändras till årets gala.

STOCKHOLM 20210118 Programledaren Kristin Kaspersen på röda mattan inför Idrottsgalan. Foto: Claudio Bresciani/TT
Programledaren Kristin Kaspersen på röda mattan inför Idrottsgalan. Foto: Claudio Bresciani/TT

Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg leder Idrottsgalan 2023

I år är det i stället den tidigare alpinstjärnan Pernilla Wiberg och artisten Måns Zelmerlöw som kommer ta sig an uppdraget.

Pernilla Wiberg var med sina två OS-guld en av de främsta alpina skidåkarna under 90-talet. Efter att hon avslutade skidkarriären valdes hon in i Internationella Olympiska Kommittén och hon har även synts i rutan som sportkommentator för SVT.

Måns, den föredetta Allsångsledaren, har tidigare berättat om sina känslor kring att leda den stora galan.

– Det ska bli så kul att vara programledare igen, dessutom för den, i mitt tycke, finaste galan vi har. Detta kan vara det närmsta jag kommer min dröm om att bli tennisproffs. Att dessutom få leda galan med Pernilla, en av våra absolut största, är verkligen en ynnest, sade artisten i ett pressmeddelande.

Förutom Måns Zelmerlöw kommer även artister såsom Peter Jöback och ”På spåret”-aktuella Smith & Tell uppträda på galan.

Foto: Morgan Norman/SVT

Därför slutade Kristin Kaspersen

Kristin Kaspersen ledde Idrottsgalan i totalt 11 år. I höstas berättade hon om anledningen till att hon slutar på sin Instagram.

– Jag nådde ett speciellt mål att göra hälften av alla Idrottsgalor och jag kände därmed att jag faktiskt var klar med att leda Idrottsgalan. Jag tycker att det är viktigt att man utvecklas själv som person och som programledare, men också för programmet, sade hon i ett klipp på sin Instagram enligt Hänt.

Och under måndagen ordnas Idrottsgalan för den 23:e gången. Inför kvällens sportfest har Kristin publicerat en bild på sina efterträdare på sin Instagram. Hon skriver även en varm hälsning till de två.

”Helt övertygad det kommer bli en fantastisk kväll och ni två tillsammans är ett dream team att hylla våra fantastiska idrottare på bästa sätt. Så jag lämnar med stolt hand över stafettpinnen till er”, skriver Kristin.

Därför kan Kristin inte vara på plats

Kristin Kaspersen meddelar samtidigt att hon inte kommer befinna sig på plats detta år. Det beror på att hon är mitt i en flytt, låter hon meddela.

”Jag sitter bänkad framför TV och hejar på er (samtidigt som jag packar för flytt så därför kan jag inte heja på er i Avicii arena)”, skriver hon.

Flera av hennes följare skickar varma hälsningar till den tidigare programledaren. Många skriver även att hon kommer vara saknad i rutan.

”Kommer säkert att bli jättebra med Pillan och Måns men nog blir du saknad. Du är ju bäst på att leda galor”, skriver en person.

”Det blir nog bra men kommer att sakna dig du har gjort det så bra alla år”, skriver en annan.

Idrottsgalan 2023 sänds i SVT1 och SVT Play. Sändningen startar 20.00 den 16 januari.