Foto: Ica/Youtube

Därför rasar tittarna igen mot Ica-reklamen – nya vreden efter bilderna i tv

Tittarstormen runt nya Ica-reklamen fortsätter.
Nu riktas återigen kritik mot matjättens tv-inslag.
”Detta är verkligen vuxenmobbing”, skriver en tittare i en kommentar.

Det har varit en saga inom reklamfilmsbranschen. Icas reklamsåpa som rullat i tv-rutan ända sedan 2001 har prisats i Guiness rekordbok som den längsta reklamserien i historien. Dessutom har den fått branschpriset Guldägget många gånger.

Ica-Stigarna
Foto: Peter Gehrke/Youtube

Men på sistone har tittarna valt att uttrycka sin kritik mot hur reklamsåpan utvecklats i tv-rutan.

På matjättens Facebook-sida har massor av tittare hört av sig med klagomål och synpunkter på de senaste reklamfilmerna och manuset.

”Nej fy fan!! Detta är verkligen vuxenmobbing! Nooo nu är det sluthandlat från ICA i min del. Jag vill inte delta på något vis om detta (har själv blivit mobbad i nästan 40 år. Mår jävligt dåligt om detta. Det verkar vara så COOOOOOLT att mobba folk”, skriver en tittare som rasar mot den reklamfilmerna i kommentarsfältet på matjättens Facebook-sida.

Kritiken mot manuset: ”Hån bakom ryggen”

Och tittaren får medhåll av flera andra som också hört av sig till Ica på samma vis med liknande reaktioner.

”Så dålig reklam med mobbing och hån bakom ryggen”, skriver en tittare i kommentarsfältet.

”Jag har gillat Ica-reklamen men nu är de kränkande mot varandra! Har inget emot nya skådespelare alls men attityden mot varandra! Nej… Har sett och varit med om på arbetsplatser vänner mm. Alla är vi olika och har olika kompetenser! Ta vara på det och hjälp varandra istället för att se konkurrens”, skriver en tittare.

Flera ifrågasätter också avsnittet där influeraren och tv-profilen Margaux Dietz gästar, och där rollfigurerna tillika butikscheferna Stig och Stina ifrågasätter hur kändisar marknadsför varor i reklamsammanhang.

”Är det inte Stig och Stina som chefar i butiken? Om dom bjuder in en kändis dit? Varför hånar dom henne sen? Konstigt manus”, skriver en annan tittare i kommentarerna.

Joanna Eriksson, Ica Cindy
Joanna Eriksson som Ica-Cindy. Foto: Youtube

Men alla är inte lika negativt inställda till förändringarna i reklamsåpan. Många hyllar också valet av skådespelare.

”För övrigt tycker jag Björn Kjellman är ett synnerligen utmärkt val av skådespelare. En svensk favorit sedan nittiotalet”, skriver en tittare.

I samband med tidigare liknande kritik mot reklamfilmerna svarade Ica så här:

”Det finns ett väldigt stort engagemang kring våra reklamfilmer, vilket märktes under lanseringen av nya ICA-Stig och ICA-Stina. Detta kan göra att förändringar blir lite känsliga. Vi följer utvecklingen av reklamen med flera olika mätningar och vi lyssnar in den feedback vi får. Vår förhoppning är att vi ska kunna visa på en tydligare bredd och djup i våra nya karaktärer och vi hoppas såklart att de ska tas emot väl av publiken när de får möjligheten att lära känna våra nya karaktärer mer”, skriver Joakim Bengtsson, marknadschef Ica Sverige, i ett mejl till Nöjeslivet.

Att göra reklam är inget för Stig och Stina 🙈

Posted by ICA on Sunday, March 7, 2021

Vad tycker du om kritiken mot Ica-reklamen, är den rättvis eller inte? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.