Därför rasar tittarna mot nya Ica-reklamen – stora vreden: ”Byter kanal”

Tv-tittarna ger tummen ner till Icas förändringar i reklamsåpan.
Nu svarar matjätten på kritiken.
”Jag byter kanal när Ica-reklamen kommer, innan tyckte jag det var kul”, skriver en besviken tittare.
”Vi följer utvecklingen av reklamen med flera olika mätningar och lyssnar in den feedback vi får”, svarar Icas marknadschef.

Ica-Stig blev både Ica-Stig och Ica-Stina – och nu har karaktären Cindy också lämnat butiken.

Förändringarna i det som brukar omnämnas som ”världens längsta reklamsåpa”, Ica-reklamen, har fått hundratals tv-tittare att gå i taket. Det framgår i kommentarsfältet på matjättens Facebook-sida där hundratals tittare hört av sig med kritik.

Foto: Youtube/Ica

Suzanne Reuter och Björn Kjellman ersatte Loa Falkman

Det var kring årsskiftet som skådespelaren Loa Falkman, 73, lämnade rollen som Stig i reklamfilmerna. I flera veckor spekulerade tv-tittarna i vem eller vilka som kunde tänkas träda in i rollen som tidigare innehades av skådisen Hans Mosesson, 76.

LÄS MER: Okända spelet bakom kulisserna i valet av nya Ica-duon

Ica avslöjade i en omtalad och på förhand hajpad reklamfilm i TV4 att det var två folkkära skådespelare som nu skulle ta över efter Falkman: Suzanne Reuter, 68, och Björn Kjellman, 57.

 Det är väldigt roligt att vara med om att introducera en ny karaktär i ICA-såpan, särskilt som det finns fler kvinnliga handlare idag. Så det här ser jag fram emot, sade Suzanne Reuter då i ett pressmeddelande.

Foto: Youtube/Ica

Stora delar av medie-Sverige rapporterade flitigt i några dagar kring spekulationer om utnämningen i reklamsåpan. Det har senare granskats i Sveriges Radios ”Medierna” som lyfte frågan kring journalistikens trovärdighet då reklamkampanjer från kommersiella bolag når in på redaktionell plats.

LÄS MER: Därför tackade Suzanne Reuter ja till Ica-reklamen

Det visade sig att intresset för utnämningen var stort hos tv-tittarna och i samband med utnämningen av Reuter och Kjellman möttes matföretaget av såväl hyllningar som kritik för valet.

Nu har det gått en månad sedan avslöjandet och Ica har sänt fyra nya reklamfilmer efter förändringarna. Utöver Reuters och Kjellmans intåg i serien har även skådespelaren Joanna Eriksson som spelade Cindy i butiken lämnat. Anledningen är att hon ska bli mamma.

LÄS MER: Icas nya besked om ”Cindy” – så blir framtiden för karaktären efter tittarnas starka reaktioner

Joanna Eriksson, Ica Cindy
Foto: Youtube

Tittarnas kritik mot förändringarna i Ica-reklamen

De många och stora förändringarna i reklamsåpan har inte fallit tittarna i smaken. Hundratals tv-tittare har valt att framföra sin kritik mot reklamfilmerna i kommentarsfältet på Icas Facebook-sida, vilket även Aftonbladet uppmärksammat.

”Tyvärr har det blivit sämre Ica-reklamen. Dom har blivit jobbiga nu och inte roliga. Dom var mycket roligare med Loa”, skriver en besviken tittare.

”Sedan starten 2001 har alla karaktärer och reklamfilmer varit superbra. Man längtade så efter att se den nya reklamfilmen varje vecka. Ni gjorde till och med sista filmen med Loa spännande. Men denna nya Stig och Stina…Det hänger ju inte ihop längre”, skriver en annan tittare.

”Reklamen är så dålig, så jag känner faktiskt ingen lust att ens handla på Ica”, skriver en annan.

Det tycks som om det är manuset som många är kritiska till.

”Jag är mycket besviken på Icas nya reklamfilm. Besviken på manuset och att det inte längre är som reklam filmerna brukar att vara”, skriver en tittare.

”Varför har ni gjort Stina till den mest obehagliga karaktären nånsin i en reklamfilm?”, skriver en annan tittare.

”Ica-reklamen var kul se på tidigare. Nu så dåligt känns ju som mobbning från Stina mot Stig hela tiden (…) Sen nu Cindy försvinner så kan man sluta titta. Känns som man tappar lite förtroende för Ica”, skriver en tittare.

”Tack för den här tiden Ica-reklamen. Bottennapp. Negativa attityder är inte roligt. Lägg ned eller gör om. Det ska var lite vänligare och trevligare”, skriver en annan.

Efter att karaktären Cindy hoppat av reklamsåpan har en del tittare också reagerat på de många förändringarna.

”Folk slutar och hoppar av och byts ut på löpande band…”, skriver en tittare i kommentarsfältet.

LÄS MER: Hans Mosesson lämnade rollen som Ica-Stig och försvann – det här gör han i dag

Ica svarar på kritiken

Somliga tittare vill se mer av tidigare tittarfavoriter såsom karaktärerna Ulf (Paul Tilly) och Jerry (Mats Melin).

”Besviken på de nya, mest förvirrade. Var är Ulf och Jerry!”, skriver en tittare.

Ica-Jerry. Foto: Youtube/Ica

I kommentarsfältet har Ica själva gått in och svarat flera av de kritiska rösterna. Bland annat hintas det om att Ica-Jerry snart kan göra comeback.

”Håll ut, Ulf och Jerry kommer nog snart tillbaka!”, svarar matjätten.

I ett mejlsvar till Nöjeslivet svarar Ica Sveriges marknadschef på kritiken.

”Det finns ett väldigt stort engagemang kring våra reklamfilmer, vilket märktes under lanseringen av nya ICA-Stig och ICA-Stina. Detta kan göra att förändringar blir lite känsliga. Vi följer utvecklingen av reklamen med flera olika mätningar och vi lyssnar in den feedback vi får. Vår förhoppning är att vi ska kunna visa på en tydligare bredd och djup i våra nya karaktärer och vi hoppas såklart att de ska tas emot väl av publiken när de får möjligheten att lära känna våra nya karaktärer mer”, skriver Joakim Bengtsson, marknadschef Ica Sverige.

Vad tycker du om förändringarna i Ica-reklamen? Skriv gärna en kommentar och dela vidare på Facebook!