Därför sågas nu Carina Bergfeldts intervju med prins Daniel – kritiken efter bilderna i tv: ”Synd…”

Carina Bergfeldt hade varit på jakt efter drömutfrågningen i 13 år.
På tisdagen sändes porträttet med prins Daniel i SVT.
Efteråt har programmet hyllats – men också sågats av kritiker.
Kulturjournalisten Anna Hellsten kallar födelsedagsintervjun ”blek” i Sydsvenskan.

Prins Daniel firar sin 50-årsdag den 15 september, vilket också är samma dag som kung Carl XVI Gustaf firar just 50 år på tronen.

Därför lät sig prinsen intervjuas i ett timslångt specialprogram som sändes i SVT1 på bästa sändningstid under tisdagkvällen.

Han öppnade då upp om uppväxtåren i Ockelbo, relationen till föräldrarna, sin roll som prins och kronprinsessans make och mycket annat i en exklusiv intervju med SVT:s Kristallen-prisade programledare Carina Bergfeldt.

LÄS MER: Carina Bergfeldt som besatt av prins Daniel i 13 år

Artikeln fortsätter under bilden.

Carina Bergfeldt intervjuar prins Daniel inför dennes 50-årsdag. Programmet sänds i SVT den 29 augusti. Foto: Janne Danielsson/SVT
Carina Bergfeldt intervjuar prins Daniel inför dennes 50-årsdag. Programmet sänds i SVT den 29 augusti. Foto: Janne Danielsson/SVT

För Carina Bergfeldt innebar specialprogrammet att en riktigt lång dröm slog in. Den omtyckta profilen har nämligen idogt jagat prinsen i många år – och aldrig släppt taget om den stora intervjudrömmen.

Carina Bergfeldts dröm slog in efter 13 år

På Instagram förklarar Bergfeldt att hon väntat på den här dagen i över 13 års tid.

– Jag har velat intervjua prins Daniel sedan maj 2010, när jag läste en lång artikel i Svenska Dagbladet signerad Karin Thunberg. I den pratade den då blivande prisen om hur obekymrat han såg på sin roll att gå tre steg bakom Victoria resten av livet, skrev Carina Bergfeldt tidigare, på Instagram.

Den prisade journalisten förklarar att hon själv vid det tillfället inte kunde känna igen sig i prinsens verklighetsbeskrivning.

– Vid den tiden levde jag i en relation med en person som hade mycket svårt för framgångsrika kvinnor. Ju bättre det gick för mig, desto sämre blev relationen. Jag tyckte att den här Daniel Westling lät som ett UFO, skrev Carina och fortsatte:

– Åren gick. Jag lärde mig att det finns män som kan hantera framgångsrika kvinnor där ute. Jag hittade en sån och gifte mig med honom snabbt som blixten. Men nyfikenheten kring prins Daniel bestod.

Efteråt har programmet, som går under titeln ”Prins Daniel 50 år” hyllats stort av tv-tittarna.

LÄS MER: Så drillades prins Daniel innan känsliga frågan om skilsmässoryktet – spelet i kulisserna tittarna inte fick se

Artikeln fortsätter under bilden.

Carina och Daniel tar en kaffe. Foto: SVT

Även en av Sveriges främsta experter på kungahuset, rutinerade hovreportern Johan T Lindwall, i dag chefredaktör på magasinet Svensk damtidning, menar att programmet var en fullträff för Daniel.

Kritiken mot intervjun med prins Daniel: En fråga man vill ha svar på

Men alla är inte lika övertygade av programmets storhet.

Kulturjournalisten och författaren Anna Hellsten sällar sig inte i hyllningskören efter att ha sett programmet.

Hellsten är film- och tv-kritiker i Svenska Dagbladet, musikkritiker i Sydsvenskan, och har tidigare skrivit för legendariska musikmagasinet Pop, Residence, DN På Stan, Plaza Magazine och svenska Cosmopolitan. Hon gav också ut boken ”Kris, kalas och kolhydrater – recept och berättelser för goda och dåliga dagar” tillsammans med Annina Rabe för några år sedan på Bonnier Fakta.

I en krönika i Sydsvenskan dagen efter att Bergfeldts intervju med prinsen sänts i SVT riktar hon nu kritik mot porträttet av prins Daniel.

– Hur mycket behöver Ockelbo-Daniel hjälpa kungafamiljen att avkoda samhället utanför slotten? Det är en fråga man vill ha svar på. Synd att Carina Bergfeldt inte ställer den i SVT:s bleka födelsedagsintervju, skriver Hellsten i sin krönika i Sydsvenskan.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2020-11-20 Journalisten Carina Bergfeldt är nästa år aktuell med talkshowen ”Carina Bergfeldt” i SVT Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
STOCKHOLM 2020-11-20 Journalisten Carina Bergfeldt är nästa år aktuell med talkshowen ”Carina Bergfeldt” i SVT Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Under intervjun frågade Carina Bergfeldt hur prins Daniel ser på de skilsmässorykten som spreds om honom och kronprinsessan Victoria förra året, efter sajten Stoppa Pressarnas uppgifter.

Rapporteringen kring uppgifterna fick sådana ringar på vattnet, att kronprinsessparet gemensamt valde att gå ut med en dementi via hovets kanaler. I SVT-intervjun uttalade sig prins Daniel för första gången själv om det hela, och han dementerade återigen ryktet.

Men Hellsten menar att intervjun bara skrapar på ytan vad gäller detta.

– När Bergfeldt tar upp ryktet som häromåret drev murvel-Sverige till Solna tingsrätt på jakt efter en skilsmässoansökan får hon förstås ett teflonsvar. Å andra sidan: vad kan han säga? Vad är ens värt att försöka tänka högt kring? Titta bara på när den 74-årige kungen dristade sig att uttrycka tveksamhet om turerna kring den grundlagsändring som gjorde Victoria till tronföljare och fick springa gatlopp som dålig feminist, skriver hon i sin kolumn som man kan ta del av i sin helhet här hos Sydsvenskan.

Prins Daniel i födelsedagsintervjun. Foto: SVT
Prins Daniel i födelsedagsintervjun. Foto: SVT

Programmet ”Prins Daniel 50 år” finns att se på SVT Play. Intervjun visas även i repris följande tider: onsdag 30 augusti klockan 22.00 i SVT24, samt klockan 23.30 i SVT1. Dessutom repriseras programmet även på fredag 1 september klockan 10.00 i SVT1.

Vad tycker ni om intervjun? Skriv gärna en kommentar!