Därför tokhyllas ”Historien om Sverige” av tittarna – efter bilderna i SVT: ”Så spännande”

”Historien om Sverige” är SVT:s storsatsning på historia.
Efter premiären hyllas programmet stort av Nöjeslivets läsare.

SVT storsatsar på Sveriges historia i vinter.

Under tio söndagar i rad kommer ”Historien om Sverige” ta över tablån. Programmet är en slags dramadokumentär som spelats in på 200 platser runtom i landet under 1,5 års tid.

Totalt har uppemot 300 experter hjälpt till med faktaarbetet – och enligt SVT medverkar 100 av dessa i serien. Samtidigt har också hela 1 500 statister varit med i tv-projektet, för att kunna rekonstruera av historiska händelser och personer.

Berättarröst är skådespelaren Simon J Berger (”Exit, ”Jägarna”).

– Jag är jättejätteglad. Jag är ju väldigt mycket historienörd privat. Det här projektet är otroligt ambitiöst, extremt samhällstillvänt och extremt relevant för alla människor som lever i det här samhället. Att få vara en del i det är ett superprivilegium, i en så central funktion, säger Simon J Berger till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Simon J Berger i Historien om Sverige. Foto: SVT
Simon J Berger i Historien om Sverige. Foto: SVT

Han beskriver projektet som ”vansinnigt ambitiöst”.

– ”Historien om Sverige” omfattar hela den period som det funnits människor på den mark som nu är Sverige. Helt vansinnigt ambitiöst. Och vansinnigt! Det är alltså för 15 000 år sedan, när inlandsisen började smälta. Så att lite mark i Skåne kommer fram. Då börjar växterna att komma, sen följer djuren som betar efter, renarna, sen kommer människorna som jagar renarna efter … Där börjar man. Sen är det då därifrån och fram tills nu, en period på 15 000 år, som ska sammanfattas på tio timmar, haha. Man hör ju …

På spåret-vinnaren leder eftersnacket

Dessutom sänds ett eftersnack, ”Historiskt eftersnack”, direkt efter programmet under ledning av P3 Historia-profilen tillika tidigare På spåret-vinnaren Cecilia Düringer.

– I vårt program handlar det om att bjuda in de som är kunnigast i Sverige på de här områdena, och som vi också ser delvis i serien. Som kan svara på de frågorna som väcks när man tittat på programmet, säger Düringer om eftersnacket, till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

När det dyker upp människor i Skandinavien som har med sig kunskap om odling ändras allt. Det leder till en av de största förändringarna i vår historia. Foto: SVT
När det dyker upp människor i Skandinavien som har med sig kunskap om odling ändras allt. Det leder till en av de största förändringarna i vår historia. Foto: SVT

Nöjeslivets läsare var entusiastiska efter att ha sett första avsnittet av ”Historien om Sverige”. Hundratals tittare har hört av sig via vår Facebook-sida med beröm för historiesatsningen.

– Jag tyckte att första avsnittet var mycket intressant och pedagogiskt upplagt med fakta ur flera olika perspektiv som gav en helhets bild av olika viktiga faktorer som visar hur folket levde och vilka faktorer som påverkat utvecklingen, skriver en läsare i en kommentar på Nöjeslivets Facebook-sida.

– Ambitiöst och pedagogiskt. Uppskattar att flera experter får möjlighet att kommentera detsamma beskrivs. Uppskattar även att programledaren går in i scenerna och kommenterar det som händer, skriver en annan läsare.

Vissa menar dock att programmet skulle må bra av ett högre tempo.

– För långsamt men klart intressant med vår historia, skriver en läsare.

Även berättare Simon J Berger får tummen upp från läsarna.

– Så bra gjort och så spännande. Simon J Berger vilken fantastisk berättare och behaglig röst att lyssna på, skriver en tittare.

– Välgjort och intressant, och lever upp till mina förväntningar, skriver ytterligare en tittare.

– Ett mycket lärorikt och välgjort program, skriver en tredje.

”Historien om Sverige” sänds söndagar klockan 21, och ”Historiskt eftersnack” klockan 22, i SVT1 och SVT Play.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.