”Det sitter i väggarna” gör comeback efter hotet om nedläggning – så är Erika Åbergs relation med SVT i dag

Tv-tittarna räddade sitt favoritprogram.
Nu gör succén ”Det sitter i väggarna” comeback i SVT – efter alla turer.
– Jag känner sån stor värme över våra tittare, säger programledaren Erika Åberg.

Det är en av tv-höstens mest emotsedda återkomster i tablån.

SVT:s ”Det sitter i väggarna” hotades av nedläggning förra hösten – trots miljonpublik i kanalen. Kanalen meddelade då att programsatsningen skulle pausas för att det i stället skulle satsas på andra format.

Då klev tittarna in i matchen – och startade en proteströrelse av sällan skådat slag i den svenska tv-historien. Det samlades in protestlistor, skrevs på Facebook, folk ringde in till SVT och vädrade sitt missnöje mot beslutet att lägga ner programserien där nyfikna ägare får lära känna sitt hus och dess förflutna.

Och till slut fick historien ytterligare en vändning när SVT ändrade sig – och förklarade att kanalen lyssnat på kritiken från tittarna.

– Efter ett massivt engagemang med mängder av välformulerade kärleksförklaringar till programmet Det sitter i väggarna så inser vi att tittarna vill ha mer och vi gör därför ytterligare en helt ny säsong av programmet, skrev SVT i ett pressmeddelande då.

”Det sitter i väggarna” tillbaka i SVT – så blir nya säsongen

Nu gör ”Det sitter i väggarna” comeback i tv-tablån. På torsdagen är det dags för premiär för den nya säsongen, och inför den väljer programledaren och byggnadsantikvarien Erika Åberg att rikta sig särskilt till programmets fans.

– De är helt fantastiska, jag känner sån stor värme över dem. Det är en sak att sitta hemma i soffan och muttra över att ens favoritprogram ska läggas ner. Men att sen skicka brev, ringa, mejla eller till och med, som vissa gjorde, samla in protestlistor som folk fick skiva på för ett tv-program … ja, man blir rörd. Det lämnades in en lista i alla fall, även om jag inte vet hur många det var till slut som skrev under. Men det var ett jättefint initiativ som studenterna på Gotland och i Uppsala startade, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Vad betyder de här tittarna för er som gör programmet? 

– Jättemycket verkligen, det blir liksom riktiga personer då och inte ”bara” att vi får tittarsiffror på en bildskärm. Det är människor av kött blod som hör av sig. Man kan verkligen känna deras kramar och ryggdunkar när vi är ute och spelar, när det är kallt och ruggigt och man kliver upp tidigt på morgonen … Klart man blir trött, för det är en intensiv arbetsperiod. Då, i de stunderna, har jag verkligen tänkt på dem, att de längtar efter vårt program och det gör det hela mycket enklare.

Tillsammans med kollegan Rickard Thunér guidar Åberg tittarna genom de levnadsöden som en gång utspelat sig i bostaden. Erika reder samtidigt ut husets byggnadshistoria.

Erika Åberg och Rickard Thunér är tillbaka med en ny säsong. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Turerna var som sagt många – men Erika Åberg menar att relationen till SVT är fortsatt god, nedläggningshotet till trots.

Hur har själva dialogen med SVT flutit på efter detta, är relationen bra i dag? 

– Ja, det skulle jag säga. Relationen har väl aldrig varit knakig egentligen. Man får respektera sin uppdragsgivare om de inte längre vill göra programmen. Klart man blir besviken för man älskar sitt jobb, och det vet väl vem som helst som blivit varslad. Men vi har en jättegod relation i dag, säger Erika Åberg.

Hon fortsätter:

– De är väldigt glada över att folk visade ett sånt stort engagemang för programmet. Det är ju en tv-kanals stora dröm och mål att engagera sin publik. Det är inga hard feelings alls.

Uppfyller sina drömmar i SVT

Samtidigt avslöjar hon att tittarna kan vänta sig en fartfylld och oväntad entré av programledarna i den nya säsongen.

Nu får de nämligen uppfylla sina stora drömmar …

Häftigt värre när Rickard och Erika sladdar in i tv-rutan! Foto: Baluba

Har ni gjort några andra ändringar i programmet? 

– Formatet är detsamma, men upplevelserna och historierna är nya. Vi brukar åka till platserna på olika sätt. I år fick jag och Rickard uppfylla varsin dröm. Han har alltid velat åka i racerbil, och jag att komma till häst. Så jag anländer med häst till en av gårdarna. Så till en av gårdarna kör vi racerbil och till en annan kommer vi med häst. Det var jätteroligt. Vi kunde inte låta bli ta lite extra omtagningar, haha.

Nya säsongen av ”Det sitter i väggarna” har premiär på torsdag 2 september klockan 20.00 i SVT1. Totalt väntar sex nya avsnitt i höst.

Två nöjda programledare kan se fram emot den nya säsongen! Foto: Baluba

Dela gärna vidare artikeln om du också ser fram emot nya avsnitt av SVT:s tittarfavorit ”Det sitter i väggarna”!