Döttrarnas känslosamma gest för Lill-Babs – gripande orden om beslutet sista tiden på sjukhuset

Här är döttrarnas fina gest till Barbro ”Lill-Babs” Svensson under den älskade artistens sista tid.
I SVT:s ”Carina Bergfeldt” berättar Kristin Kaspersen känslosamt om deras gemensamma handling.

På fredagen är det dags för säsongsstart för SVT:s prisade talkshow ”Carina Bergfeldt”.

Gäster i premiären är systrarna Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen som tillsammans håller på att sammanställa en ny bok om sin mamma Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Den folkkära artisten blev en av våra allra största underhållare.

Foto: Pernilla Thelaus/Monkberry/SVT

I SVT-studion berättar systrarna massor av härliga berättelser från Lill-Babs liv. De betonar framför allt hur hon alltid såg alla människor, och lämnade ett starkt avtryck hos folk.

I april 2018 avled den älskade artisten, 80 år gammal. Sorgen var stor i Sverige, och så klart framför allt hos den närmaste familjen.

I ”Carina Bergfeldt” berättar Kristin Kaspersen hur mycket hon, både då och nu, uppskattar att familjen fick tillbringa mycket tid tillsammans, innan Barbro till slut somnade in.

Döttrarnas starka gest till Lill-Babs

Programledaren Carina Bergfeldt visar upp ett foto på Lill-Babs som hennes döttrar hade satt upp på sjukhuset. Någonting som hon uppskattade väldigt mycket, berättar Kristin Kaspersen.

– Sista veckan när vi var på sjukhemmet så hade vi inte satt upp den bilden, och vid ett tillfälle så vaknade hon och så tittar hon på väggen och pekar. Vi bara: ”Vad pekar du på mamma?”. Då pekade hon igen. ”Är det bilden?”, säger Kristin Kaspersen i SVT-programmet och imiterar ett nickande med huvudet.

Bilden, som är svartvitt, föreställer en stark kvinna på scenen och med mikrofonen i högsta hugg.

– Det var på något sätt hon.

Foto: SVT

Malin Berghagen minns tillbaka på tillfället då hon fick berätta för mamma Barbro att hon förmodligen inte kunde genomföra en turné den sommaren, och att artisten Towa Carson gett klartecken för att gå in som ersättare.

– Det slocknade någonting i henne som gjorde henne, ni vet den där extra lilla kraften som hon hade. Det kan jag känna fortfarande, ”varför behövde jag säga det? Kunde hon inte bara få ha trott att hon skulle gigga?”, säger Malin Berghagen.

Då backas hon upp av de andra systrarna i SVT-studion.

Foto: SVT

– Men du sa ju också att ”du kommer att komma tillbaka och då kommer du att äga”. Hon bara: ”ja”, säger Kaspersen i SVT.

Malin Berghagen ler, och återger ett skämtsamt samtal hon hade med mamman, apropå detta.

– ”Gå upp, bli frisk och knuffa ner Towa från scenen”, sa jag liksom, säger Berghagen och får en speciell glimt i ögat medan hon riktar blicken uppåt.

Barbro Svensson blev 80 år. Evigt saknad – aldrig glömd.

STOCKHOLM 20170323 Lill-Babs, Barbro Svensson, blev en av 2017 års invalda i Swedish Music Hall of Fame som tillkännagavs på Nobis Hotel i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Pratprogrammet ”Carina Bergfeldt” sänds på fredagar klockan 21 i SVT1.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.