Foto: TV4

Här gör Rolf Porseryd comeback i tv-studion – ett dygn efter otäcka bilderna i sändning

Ett dygn efter otäcka kollapsen i sändning.
Här gör Rolf Porseryd, 75, comeback i rutan.
Den rutinerade utrikesreportern är redan tillbaka i tv-studion.

Det var strax före 07-tiden i måndags morse som TV4:s erfarne tidigare utrikeskorrespondent Rolf Porseryd gästade Nyhetsmorgons studio. Han har bevakat utrikesfrågor i kanalen i decennier, och var då inbjuden för att tala om bland annat kriget i Ukraina och valet i Brasilien.

Men det var i stället 75-årige världsreportern som hamnade i fokus på ett olyckligt vis.

Porseryd, som ända sedan 1970-talet bevakat konflikter, naturkatastrofer och krig över hela världen, tvingades plötsligt avbryta sändningen.

– Jag tror att vi får lugna oss här nu, ni får fortsätta. Jag måste ta mig härifrån, sade Porseryd medan han höll sig i studiobordet.

Programledaren Soraya Lavasani fann sig snabbt i situationen.

– Vi tackar där för morgonens Utrikeskoll med Rolf Porseryd, sade Soraya i sändningen och fyllde i:

– Som ser ut att vara okej.

Därefter lämnade Porseryd studion – och lämnade samtidigt tv-tittarna i stor oro. I sociala medier uttryckte sig massor av tittare under dagen och undrade hur det gick med den erfarne tv-profilen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: TV4

– Jag hoppas att fina Rolf är okej! Kändes inte bra, jag blev riktigt orolig, skrev exempelvis en tittare i en kommentar på Nyhetsmorgons Facebook-sida.

Lite senare under dagen kom besked att Porseryd var okej.

– Nyhetsmorgon hälsar att allt är bra med Rolf, skrev TV4:s pressansvariga i ett mejl.

Rolf Porseryds comeback i rutan – ett dygn senare

Senare samma eftermiddag medverkade Porseryd i ”Efter fem” på länk från hemmet. Då passade han på att lugna tittarna.

– Jag har varit lite hängig i några dagar, hostig, men det här kom plötsligt på morgonen. Jag sov för lite och började må illa. Sen kom det bara plötsligt under själva sändningen, vi var nästan framme och klara. Då kände jag: det går inte längre, jag måste bryta, sade Porseryd i Efter fem-sändningen.

Han hoppades då vara tillbaka igen inom kort.

– Jag är nog på banan ganska snabbt, även om man inte är 70 längre, säger Rolf Porseryd och avfyrar ett stort leende in i kameran.

Och comebacken dröjde inte länge.

För redan på tisdagseftermiddagen gjorde Porseryd comeback i tv-studion. Då slog sig den rutinerade utrikeskorren ned bredvid överstelöjtnant Joakim Paasikivi och diskuterade kriget i Ukraina.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: TV4

Programledaren Tilde de Paula Eby frågade bland annat Porseryd hur han såg på den senaste tidens utveckling, och enligt Porseryd är detta den svåraste krisen i Europa under hela hans yrkesverksamma liv.

– För egen del har jag inte varit med om det under mina vuxna år, efter Andra världskriget. Det är ingen tvekan om att det här är det är besvärligaste och mest oroande politiska säkerhetsutvecklingen i Europa och världen skulle man kunna säga också.

Vi är så glada över att ha dig och dina träffsäkra analyser tillbaka i rutan, Rolf!