Erika Åbergs ärliga ord om Rickard Thunér – så är relationen bakom kulisserna: ”Väldigt varmt”

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Erika Åbergs ärliga ord om Rickard Thunér – så är relationen bakom kulisserna: ”Väldigt varmt”

De har programlett ”Det sitter i väggarna” i tre år.
Här avslöjar Erika Åberg hur relationen till kollegan Rickard Thunér ser ut – bakom kulisserna på SVT-programmet.
– Det är väldigt varmt och kollegialt, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Den sjunde säsongen av ”Det sitter i väggarna” går snart i mål. Torsdagskvällens avsnitt är det näst sista, åtminstone för den här gången.

För byggnadsantikvarien Erika Åberg, 44, var det en stor omställning att gå in som tv-programledare i de första säsongerna.

– Sedan jag började jobba med tv har jag blivit så imponerad över att det sänds tv överhuvudtaget. Det är så många fler människor bakom allt, än de som synts i rutan, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Erika Åberg. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Nu känner hon sig själv mer bekväm i rollen som programledare och ansiktet utåt för den stora och populära SVT-produktionen.

– Jag har absolut blivit mer van. Nu är det sjunde säsongen och det har varit antingen sex eller åtta hus vi åkt till varje säsong. Multiplicera det på åtta inspelningsdagar så har du svaret. Nu börjar jag få några program i ryggen. Det som också är roligt är att inspelningsteamet har blivit så tajta. De flesta vill fortsätta jobba med programmet, vi känner varandra och har blivit ett riktigt team. Man vet att alla sköter sina uppgifter. Det är ett självgående maskineri.

Speglar sig den lagkänslan i tv-rutan?

– Ja, absolut. Till stora delar handlar det också om att få medverkande att slappna av. Vi kommer in, en massa personer med dyr utrusning, strålkastare, alla kameror som ska riktas åt olika håll… Då är det viktigt att det flyter på, och i år har vi inte behövt åka ut på några ”nödutryckningar”, även om det alltid är lite småsaker som behöver fixas på plats naturligtvis. 

Erika Åberg om privata relationen till kollegan Rickard Thunér

Även antikexperten Rickard Thunér har en stor roll i tittarfavoriten som varje vecka är bland de mest sedda tv-programmen i landet, enligt MMS. Thunér kom in som ersättare för historikern Christopher O’Reagan inför säsongen som sändes 2019.

Rickard Thunér har även synts som expert i Antikrundan. Foto: SVT

Enligt Erika har hon en bra relation till kollegan även utanför tv-rutan.

– Det är väldigt varmt och kollegialt. Jag tycker det är väldigt spännande att lära känna honom med all hans kunskap om interiörer och möbler. Det ingår inte per automatik i en byggantikvaries kunskapsbank, och det blir en sån fin helhet, tycker jag. Vi har väldigt roligt både privat och på jobbet, när jag står bredvid honom och lyssnar och kan dra paralleller. Sen är han så himla trevlig och mysig, säger Erika Åberg.

Hon berättar också att de umgåtts en del privat, de respektive familjerna emellan.

– Våra familjer åkte på semester tillsammans i somras. Det var strålande, vi var i Hälsingland.

Tuffa orden till SVT-profilen: ”Fördomar”

Utöver uppdraget för SVT arbetar Erika Åberg som byggnadsantikvarie. Hon har fått se tecken på att fler nu fått upp ögonen för yrket efter alla säsonger av ”Det sitter i väggarna” i tv-rutan. När hon själv studerade fick hon höra ett och annat om sitt speciella yrkesval.

Foto: SVT

– Jag har fått rapporter från högskolor och universitet om att det är många som fått upp ögonen för yrket som heter byggnadsantikvarie. Bland annat kanske det är programmet som gjort det, men jag ska verkligen inte ta åt mig äran av allt själv. Man har börjat prata mer om de här sakerna i alltmer positiva ordalag. Då för 20 år sedan när jag studerade visste inte folk vad det var för någonting. Det var fördomar om att vi bara var nejsägare och utvecklingsfientliga, säger Erika Åberg.

Hon minns tillbaka på sina studieår.

– Det kunde heta att vi bara var historienostalgiker, men så är det verkligen inte. Vi om några tänker på framtiden, att man ska inspireras av historien och hur många exempel det finns på hur man ska bygga. Det är flera hundra års perspektiv vi har på byggmaterialets livslängd. Vikten av att använda lokala byggmaterial i den utsträckning det går. Nu lutar sig folk fram och vill berätta nån story hur de själva renoverat och tagit hand om sina hem. Det känns väldigt bra.

”Det sitter i väggarna” sänds på torsdagar klockan 20.00 i SVT1.

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!