Foto: TV4

Farmen-profilens hårda kritik mot produktionen – efter otäcka bilderna i finalen: ”Allt jag ville var att få bryta”

Plötsligt skrek Farmen-finalisten av smärtor.
Nu riktar Helené Fransson kritik mot produktionen – efter dramatiska bilderna i TV4.
– Jag har fortfarande ingen känsel i mitt ringfinger, jag har bara domningar och jag kan inte böja fingret ordentligt, skriver hon på Instagram.

Farmen 2022 har avgjorts i TV4. På söndagskvällen sändes säsongens sista avsnitt. Det blev en hård kamp i finalen där till slut Cecilia Ahlborg stod som segrare efter en jämn match mot Helené Fransson.

Finalen delades in i tre olika deltävlingar där de två finalisterna kunde samla på sig tidsfördelar.

Första tävlingen handlade om att gissa rätt bland växter och slakteridelar, medan den andra gick ut på att de skulle mjölka getter och komma så nära tre deciliter som möjligt.

Tredje och sista momentet i finalen gick ut på att finalisterna såga, hamra och hugga isär en stock med yxa. Efter en dramatisk kamp stod till slut ”Cissi” som segrare.

LÄS MER: Cecilia Ahlborg vinner Farmen 2022 – detta ska hon göra för pengarna

En tröstlös och tappert kämpande Helené föll ihop till marken samtidigt som finalkampen avslutades. Hon är nu tacksam över att Farmen-äventyret är över – och riktar samtidigt hård kritik mot produktionen.

Anledningen är att hon skadade sig mitt under finalen.

– Flera månader av sömnlösa nätter, timmar hos psykolog, ångest och tårar är nu slut. Jag är extremt besviken, arg och ledsen på mig själv som inte fick avsluta med flaggan i topp. En hel sommar krigade jag mig igenom både fysiskt och psykiskt för en enligt mitt tycke ovärdig final, skriver hon i ett inlägg på sin Instagram.

Farmen-Helenés kritik mot produktionen – efter smärtorna

I finalprogrammet fick tv-tittarna se hur Helené plötsligt tappar yxan på ett otäckt vis.

Farmen-final: Helené tappar yxan på ett otäckt vis. Nu riktar hon kritik mot produktionen. Foto: TV4
Farmen-final: Helené tappar yxan på ett otäckt vis. Nu riktar hon kritik mot produktionen. Foto: TV4

Hon försöker sedan ta upp yxan igen – samtidigt som hon skriker ut sin smärta. Sedan får tittarna se hur hon vänder sig om, hoppar upp och ned innan hon tar sig för den skadade handen. Smärtorna var uppenbara.

Farmen-Helenés kritik mot produktionen efter smärtorna

Farmen-Helené Fransson skriker ut sin smärta i finalen. Foto: TV4
Farmen-Helené Fransson skriker ut sin smärta i finalen. Foto: TV4

Nu riktar hon kritik mot hur produktionen hanterade det hela. Fortfarande än i dag – flera månader efter inspelningarna – påminns hon i vardagen av den hemska upplevelsen i finalen.

– Jag är arg på produktionen men jag är framför allt besviken. Allt jag ville var att få bryta tävlingen istället för att fortsätta och inte kunna göra mitt bästa. Jag har fortfarande ingen känsel i mitt ringfinger, jag har bara domningar och jag kan inte böja fingret ordentligt, skriver Helené på Instagram.

Uppmärksamma tv-tittare kunde också se blodstänk på Helenés hand efter olyckan.

Farmen-Helené kämpade tappert i finalen. Foto: TV4
Farmen-Helené kämpade tappert i finalen. Foto: TV4

På TV4 kommenterar man kritiken så här:

– Produktionen har olika förhållningsregler för att undvika att deltagarna skadas under tävlingsmomenten i Farmen. Tävlingsmoment i Farmen avbryts alltid av läkare på plats om det anses finnas en risk att akut personskada kan uppstå. I Helenés fall gjordes bedömningen att så inte var fallet och tävlingen fortgick, skriver TV4:s pressavdelning i ett svar till Nöjeslivet.

Helené Fransson är även besviken på hur programmet har klippts.

– Det jobbiga var inte att se hur jag som person framställdes och hur saker jag sa klipptes ihop för jag står för saker jag sagt och gjort. Det jobbigaste har varit hur vissa av de andra deltagarna har framstått för er tittare under säsongen som jag inte riktigt delar bild om.

Hon passar också på att tacka för det stöd hon fått från tittare i bland annat sociala medier under Farmen-resans gång.

– Jag vill verkligen tacka er alla som verkligen hållt tummarna för mig, skrivit fina ord till mig och hejat på mig hemma i tv-sofforna. Ni är verkligen stjärnor allihopa, skriver Helené.

Efteråt berättade en omplåstrad Helené för programledaren Anna Brolin vad som hände när hon klämde ringfingret i finalkampen.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.