Filip Hammars oro för systern Linda – bryter tystnaden om rädslan

Tv-profilen Linda Hammar blev sjuk i covid-19.
I fredagens ”Skavlan” berättar hennes bror Filip om oron för sin storasyster.
– Hon blev väldigt sjuk, men nu är hon på bättringsvägen, säger Filip Hammar i SVT:s ”Skavlan”.

Linda Hammar, 48, blev snabbt en folkkär tv-personlighet när hon i mitten på 2000-talet medverkade i tv-serien ”I en annan del av Köping”. Som storasyster till programledarprofilen Filip Hammar, 46, har hon också senare medverkat i flera tv-produktioner som han står bakom tillsammans med vännen och kollegan Fredrik Wikingsson, 48.

”I en annan del av Köping” är en tv-programserie som skildrar livet på ett gruppboende för människor med funktionsvariationer i den västmanländska orten. Linda Hammar har även fungerat som berättarröst genom den populära serien, som bland annat vunnit priser på tv-galan Kristallen.

Programmet visades i original på TV4, och har på senare år kommit tillbaka i Kanal 5 under titeln ”Välkommen till Köping”. I ett av programmen får tittarna bland annat följa med Linda och vännerna från gruppboendet på restaurang i Stockholm. Filip Hammar förklarar för dem att han bjuder, och i ett härligt klipp (se ovan) får tittarna se hur Linda då passar på och beställer det ”dyraste vinet” av kyparen.

Filip Hammar är som bekant en del av duon Filip & Fredrik som i höst är aktuella med egna programmet ”Alla mot alla” på Kanal 5, en frågesport där kända svenskar gör upp om segern.

Tuffa tiden för Linda och Filip Hammar – insjuknade i covid-19

Men bakom kulisserna har den senaste tiden varit tuff, berättar Filip när han på fredagen gästar Fredrik Skavlans, 55, SVT-studio. Linda drabbades av coronaviruset, och Filip trodde för ett ögonblick att han hade smittat henne.

– Hon hade brutit benet, hon har en jäkla massa otur, men hon är den lyckligaste och mest positiva människan jag känner, på så sätt väldigt perspektivgivande att träffa henne. Men då fick jag det, tror jag, av henne. Först tänkte jag att har jag gett covid till henne, de tankarna orkar man inte ens tänka på, säger Filip Hammar i Skavlan, uppger Aftonbladet.

Han fortsätter:

– När man plötsligt känner ”håller jag på att ta livet av min egen syrra”. Det var en sådan där sjuk tanke, om jag har gett det till henne, som har lite underliggande sjukdomar och så. Sedan tror jag inte det var så, utan det var kanske hon som gav det till mig.

Filip Hammar förklarar att de båda nu är fullvaccinerade. Själv blev han inte så sjuk – men det var värre för Linda.

– Men hon blev väldigt sjuk. Nu är hon på bättringsvägen och allting blir bra, men som sagt, jag tänkte på nu när alla firar så finns det en grupp, exempelvis då den minoritet som min syster tillhör, de är inte bjudna till festen, och det är ändå ett perspektiv som jag tycker man ska beakta, säger Filip Hammar.

Foto: Pillan Thelaus/Monkberry/SVT

”Skavlan” sänds fredag 1 oktober klockan 22.00 i SVT1.

Dela gärna vidare inlägget och skriv en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!