Forskarens chock efter TV4:s program – när 4-åringar flyttar in på äldreboende: ”Sensationella resultat”

Under torsdagskvällen hade TV4:s nya program ”Fyraåringarna på äldreboendet” premiär.
Resultaten som det gett får nu forskaren Ingmar Skoog att häpna.
– Vi såg närmast sensationella resultat, det var långt över vad vi trodde att man skulle kunna nå, säger han till Aftonbladet.

Vad sker egentligen när fyraåringar plötsligt kliver in på ett äldreboende? Det vill TV4 nu reda ut i sitt nya dokumentärprogram ”Fyraåringarna på äldreboendet”, som hade premiär under torsdagskvällen.

Fyraåringar besöker äldreboende

Serien spelades in före coronapandemin och idén kommer från en brittisk förlaga. I en intervju med Nöjeslivet berättar TV4:s exekutiva producent Martin Nygren att man snabbt föll för idén.

– Vi gillade vad vi såg, köpte licensen, lade ut produktionen på Meter Television och hoppas nu att serien blir en framgång även i Sverige, säger han till Nöjeslivet.

Fyraåringar på äldreboende
Fyraåringarna på äldreboendet. Foto: TV4

Förutom att tittarna får följa med in på äldreboendet och se fyraåringarna interagera med de äldre har TV4 även tagit hjälp av experter. Detta för att se vad det ”sociala experimentet” ger rent vetenskapligt.

Ingmar Skoog är tillsammans med Anne Ekdahl experter i programmet.

Forskaren: ”Sensationella resultat”

I en intervju med Aftonbladet berättar Skoog om de chockerande resultatet han såg av det sociala experimentet.

Att de äldre skulle må bättre trodde han på förhand. Men att effekten var så pass stor kunde han knappt ha drömt om.

– Barnen får ju med dem som bor på äldreboendet på alla möjliga aktiviteter. Man tränar hjärnan, man tränar sitt känsloliv. De blir verkligen kompisar. Men jag trodde nog aldrig att effekten skulle bli så stor som den blev. Vi såg närmast sensationella resultat, det var långt över vad vi trodde att man skulle kunna nå, säger Skoog till Aftonbladet.

Serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” sänds i fyra delar. Enligt Skoog är det ett experiment, men samtidigt poängterar han att det inte är en forskningsstudie.

Testerna däremot, är på riktigt.

Fyraåringar på äldreboende
Claes tillsmmans med fyraåringen Lukas. Foto: Jakob Dahlström/TV4/C Mor

Det faktum att det sänds mitt i coronapandemin gör att programmet delvis får en helt annan innebörd och mening, säger Skoog

”Vi måste tänka till”

Han menar att den också får en helt annan innebörd.

– Det visar att vi måste tänka till kring vad vi gör med våra äldre på äldreboenden. Vad kan vi hitta för bättre meningsfulla sysselsättningar? Många är betydligt sämre, fysiskt och intellektuellt, än de behöver, säger han till Aftonbladet.

Vilket fantastiskt initiativ, vi hoppas att de äldre verkligen tycker det är roligt att få besök av dessa härliga barn.

Vad tycker du om programmet och idén? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!