Foto: SVT

Fredrik Skavlan bryter tystnaden – tv-profilens nya karriärsdrag efter tiden utanför rampljuset

Hela Sveriges och Norges tv-kung gör comeback!
Efter månader av tystnad är Fredrik Skavlan tillbaka i rampljuset.
Tv-profilen ska leda galan till förmån för offren i Ukraina.

2009 fick svenska tv-tittare för första gången möta den norske programledaren Fredrik Skavlan. Han gjorde då entré med sin egen talkshow, som tidigare gjort succé i vårt västra grannland, i SVT.

Det blev en stor framgångssaga även här, och bland Skavlans många gäster genom åren hittar vi bland annat världsstjärnor som Bruce Springsteen, John Cleese, Uma Thurman och Patti Smith, men även svenska ikoner som Hans Alfredson och samtliga Abba-medlemmar gästade vid olika tillfällen studion.

Fredrik Skavlans ord om avskedet

Men efter 12 år i rutan tackade Skavlan för sig när han den 3 december i fjol tackade för sig med sitt finalavsnitt i SVT. Då gästades hans program av bland andra statsminister Magdalena Andersson (S), skådespelaren Felix Herngren och Bo Kaspers Orkester.

LÄS MER: Fredrik Skavlans gest till Carina Bergfeldt bakom kulisserna – som tittarna inte fick se: ”Han är…”

Skavlan
Foto: SVT

Efter Skavlans talkshow har Carina Bergfeldt tagit över stafettpinnen på samma tablåtid under fredagskvällarna i kanalen.

– Mitt mål som TV-producent har varit att det här unika talkshow-formatet skulle överleva mig som programledare, och tack vare min kollega Carina Bergfeldt ser vi nu att detta är möjligt. Därmed känner jag mig fri att få realisera andra idéer medan arbetsglädjen fortfarande är intakt. Vad det konkret blir, får vi återkomma till, sade Skavlan i samband med att han skulle sluta med sin talkshow, i ett pressmeddelande.

 Jag kommer att sakna gästerna, förstås. Publiken. Tittarna jag träffar på i affären. Men framför allt den fokuserade professionalismen hos min personal och i teamet, sade Skavlan.

Carina Bergfeldt om Skavlan: ”Han valde mig”

Hans efterträdare Carina Bergfeldt har tidigare berättat att Fredrik Skavlan spelade en direkt avgörande roll när hon själv fick frågan om att leda sin talkshow – som sedan också gjort succé med höga tittarsiffror.

Carina Bergfeldt
Foto: SVT

– Det var Skavlan själv som liksom valde mig som sin ersättare eller om man ska säga så. Hans team sa att han skulle ta två säsonger ledigt och de trodde jag skulle bli en bra ersättare. De baserade det på att jag varit gäst i hans program i 10 minuter. Så det var en sjuk chansning de tog, haha. Men programmet har jag ju helt och hållet hans team att tacka för, säger Carina Bergfeldt till Nöjeslivet.

Hon avslöjade också att Skavlan skickade meddelanden till henne bakom kulisserna för att stötta.

– Det är en väldigt fin människa. När jag hade min pratshow skickade han peppande sms och har varit otroligt gullig. Det är en väldigt snäll människa. Det finns så många armbågar och bittra människor i yrket. Han är inte en av dem, sade Bergfeldt till Nöjeslivet.

Redan under julhelgen gjorde Skavlan ett kort gästspel i rutan när en julspecial av hans program sändes i SVT.

Men sedan dess har det varit tyst om nya tv-uppdrag för den norske stjärnan. Tills nu.

LÄS MER: Därför gör Skavlan comeback i tv-rutan – SVT:s nya besked om profilens framtid

Skavlan gör comeback – programledare för ”Hela Sverige skramlar”

På onsdagsmorgonen avslöjade han nämligen sitt nästa stora drag. Tillsammans med komikern och programledaren Emma Molin kommer Skavlan att leda den stora ”Hela Sverige skramlar”-galan till förmån för offren i Ukraina. Galan direktsänds i SVT på lördag klockan 20 och under nästan tre timmar kommer artister som Tommy Körberg, Miriam Bryant, Jill Johnson och Benjamin Ingrosso stå på scenen i Avicii arena, även känd som Globen, i Stockholm.

– Jag hade en biljett på Wembley 1985, då den första Live Aid-konserten gick av stapeln. Det var första gången jag helt förstod vilken samlande kraft musik kan ha, också i en kris. Så naturligtvis tar man chansen att bidra, när några av Sveriges finaste artister ställer upp för Ukraina. Jag tror verkligen att de som säkrar sig en biljett på Aviici Arena kommer få en kväll att minnas, säger Fredrik Skavlan i ett uttalande.

”Hela Sverige skramlar” sänds på lördag 2 april klockan 20.00 i SVT1.

Galan kommer även att sändas i TV4 Play, Viaplay, Discovery+, Sveriges Radio P4, Aftonbladet och Expressen.

Nu önskar vi Fredrik Skavlan lycka till i tv-comebacken! Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!