Foto: TV4

Fyraåringar ”flyttade in” på äldreboendet – då fick pensionärerna bättre hälsa: ’En härlig injektion’

Lekfulla fyraåringar på ett äldreboende.
Resultatet – en given succé.
Nu får TV4:s nya programsatsning premiär på bästa sändningstid.
Barnen blir en härlig injektion och de äldre får visa att de fortfarande är behövda och kan bidra i vårt samhälle, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4. 

På torsdagen har TV4:s nya dokumentärsatsning ”Fyraåringarna på äldreboendet” premiär.

Kanalen har satsat och visat trailers för programmet under hela veckan. I serien, som har start på torsdagskvällen klockan 21.00, så får vi följa med när ett gäng fyraåringar besöker ett äldreboende. Programserien spelades in före coronapandemin, är värt att tillägga.

Huvudfrågan som programserien ställer sig är:

”Vad händer när man släpper in en förskola på ett äldreboende under sex veckor?”

Foto: TV4

Under inspelningarna skildras tillvaron på ett äldreboende – och hur hälsan påverkas för de äldre av att ha kontakt med en grupp fyraåringar från förskolan Vildnissarna varje dag.

Tv-formatet kommer från en brittisk förlaga och TV4 föll snabbt för idén.

– Vi gillade vad vi såg, köpte licensen, lade ut produktionen på Meter Television och hoppas nu att serien blir en framgång även i Sverige, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, till Nöjeslivet.

Fyraåringarna på äldreboendet. Foto: TV4

Dessutom tar serien två tunga experter till hjälp för att bena ut vad som händer i detta ”sociala experiment”, på ett rent vetenskapligt plan. Ingmar Skoog är en av Sveriges mest tongivande experter på området och sitter med i regeringens äldreforskarråd. Han får sällskap av Anne Ekdahl, som med mångårig erfarenhet av att vara läkare på äldreboenden och som chef inom geriatriken, kommer att följa utvecklingen.

– Som läkare och forskare har det känts otroligt meningsfullt att vara med i en tv-produktion som visar hur äldre, trots demens och andre tunga sjukdomar, fortfarande är människor precis som du och jag. Samtidigt visar serien att vi kan göra mycket mer för våra äldre än vad vi gör i dag på våra äldreboenden. Det är en riktig tankeställare, säger Anne Ekdahl.

Fyraåringarna på äldreboendet. Foto: TV4

På TV4 är man nöjda med programserien, som ska sändas i fyra avsnitt om 55 minuter.

Vilka var de roligaste respektive svåraste insikterna efteråt?

– Det roligaste var nog ändå de fina resultat som experimentet kunde påvisa efter våra sex veckors inspelning. Jag kanske inte ska prata för mycket om det så här innan serien sänts men vi gjorde ju mätningar innan och efter på de äldres fysiska/psykiska hälsostatus, säger Nygren.

Han fortsätter:

– Svårast var nog att få en inblick i hur eftersatt vår äldreomsorg är på många sätt. Att det finns så mycket att göra och förbättra trots fantastiskt hårt arbetande personal.

”Fyraåringarna på äldreboendet” har premiär i TV4 och C More på torsdagen den 17 september klockan 21.00.

Fyraåringarna på äldreboendet. Foto: TV4

Dela gärna vidare informationen om du ser fram emot detta, och skriv en kommentar om vad du tyckte om programmet!