Louise Gustafssons hälsokamp – ”Gift vid första ögonkastet”-profilen drabbades av hjärnblödning som 30-åring

För snart ett år sedan sa Louise Gustafsson ja till en främling.

Nu berättar hon om tuffa inspelningarna i den nya säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” och svåra vägen tillbaka efter hälsokampen.

– Jag tror inte att jag hade sökt till det programmet om det inte hade hänt. Man ska leva livet hela tiden och våga chansa mer. Det kom något fint av det i slutändan, säger hon till Nöjeslivet.

Att gifta sig är bland det största man kan göra i en människas liv.

De flesta har säkerligen dejtat en tid innan man tar det stora steget, men det gjorde inte Louise Gustafsson, 31.

Hon är en av de som tar det modiga steget att träffa den stora kärleken i SVT:s populära serie ”Gift vid första ögonkastet”.

En junidag förra året sa hon nämligen ja till en vilt främmande man.

Jag vet att det är jätteknäppt och galet på alla sätt och vis att gifta sig första gången man ska ses. Men jag var trygg i att jag skulle möta en härlig person, berättar Louise för Nöjeslivet.

Louise Gustafsson
Foto: SVT

När hon fick beskedet att hon var en av de lyckliga som skulle få chansen att finna kärleken, blev det känslosamt.

Jag var jättechockad över att jag kom med. Man tror inte att en sådan sak ska hända mig. Jag började faktiskt gråta för att jag blev så tagen. De hade hittat någon som är perfekt för mig och jag som var perfekt för någon annan.

Louise hade tröttnat på dejtingappar och var redo för något annat – något större.

Jag kände att jag hade fastnat i gamla dejtingmönster. Man tror att man vet vad man behöver och vill ha. Men under intervjuerna insåg man att det funnits vissa tendenser kring de partners man har haft innan.

Hade samtal med psykologer

Fram till dagen då bröllopet skulle äga rum hade hon och de övriga deltagare intervjuats av både experter och psykologer för att få fram den rätta matchningen.

Louise berättar att de fick svara på frågor under castingen bland annat kring politisk inriktning och hur man reagerar vid olika scenarier – allt för att hitta rätt partner.

Efter att ha gjort allt förarbete hade jag bra förhoppningar om att få en god relation. Men om kärlek skulle uppstå var ju oklart, det är ju det som är kärlekens mystik.

Louise Gustafsson
Foto: SVT

Under drygt fem veckor spelades programmet in och kamerateamet fick följa med på nära håll samtidigt som Louise skulle lära känna sin make.

– I början fick jag spela in själv och det kändes jättemärkligt. Det blev lättare sen när man fick träffa matchningen och vi var båda två väldigt obekväma i den situationen. Det var väldigt påfrestande, och ibland kunde det kännas svårt att ha helt naturliga samtal., säger hon och fortsätter:

Samtidigt var det också häftigt att ha sitt livs sommaräventyr inspelat.

Fick ställa krav på SVT

Men även om det kunde vara jobbigt stundtals kunde också deltagarna ställa krav på produktionen.

Om någonting inte kändes okej eller det fanns något man inte ville prata om kunde man säga till. Det gällde även om man hade sagt något som man inte ville skulle komma med i klippningen, säger Louise.

Redan tidigt gjorde Louise och maken upp en speciell uppgörelse.

Ett ämne ville de inte skulle få ta plats under inspelningarna.

Vi bestämde att vi inte skulle prata om våra familjer eller vänskapskretsar, för de har inte valt att vara med. Vi har fått se scener i efterhand och fått chansen att säga till om klippningen inte blivit bra eller något har fått alldeles för mycket fokus.

Louise Gustafsson
Foto: SVT

Förutom att de kunde ställa krav på produktionen, hade också SVT krav på deltagarna.

Vi får inte lägga ut bilder på varandra i sociala medier. Allra helst ska vi hålla våra profiler stängda och privata så det inte uppstår några spekulationer. Publicerar man något ska man också vara restriktiv kring vad som läggs ut, säger Louise Gustafsson och fortsätter:

Det är ju jättesvårt att inte försäga sig. Att ha gift sig är ju bland det största som har hänt i mitt liv så man har verkligen fått tänka sig för. Men en fördel har ju också varit att det varit en pandemi. Man har inte träffat lika mycket folk, utan fått berätta bara för närmaste familj och vänner.

Varje deltagare fick också skriva under papper där de intygar att de håller information för sig själva och bara de närmaste.

Drabbades av hjärnblödning

Förutom tuffa inspelningar och en jakt efter kärleken, berättar också Louise om sin hälsokamp i programmet.

Louise Gustafsson
Foto: SVT

Redan i premiäravsnittet berättar hon om hur hennes liv förändrades för två år sedan.

När Louise bara var 30 år gammal drabbades hon av en hjärnblödning.

Jag var i toppenbra form och har alltid varit väldigt frisk och stark. Men efter att jag hade varit på gymmet kände jag mig yr och konstig i huvudet. Det var en diffus känsla som eskalerade under dagen. När jag kom hem och skulle göra frukost förstod jag inte hur spisen fungerade. När jag skulle skicka iväg ett mejl kunde jag inte få fram några ord alls.

Louise berättar hur hon åkte in till akuten och undersöktes.

Jag förstod inte vad som hade hänt. Läkarna gjorde en röntgen för säkerhets skull. Sex dagar senare genomgick jag en tio timmar lång operation.

Som tur var hittade läkarna var blödningen kom ifrån under ingreppet.

Men det var en operation som medfördes vissa risker.

Det är inte säkert att jag skulle vakna upp igen, och om jag skulle göra det var det inte säkert att jag skulle vara samma person.

Vill hjälpa och stötta andra

Men Louise hade tur.

Louise Gustafsson
Foto: SVT

Fyra månader senare friskförklarads hon och Louise kunde möta världen helt återställd.

Det var jättetufft, då jag hade gått igenom allt själv. På grund av pandemin hade jag inte fått ha några besök. Det var väldigt traumatiskt och jag började tänka på livet och vem man är och vem man vill bli, säger hon och fortsätter:

Jag tror inte att jag hade sökt till det programmet om det inte hade hänt. Man ska leva livet hela tiden och våga chansa mer. Det kom något fint av det i slutändan.

Och att berätta om det i ”Gift vid första ögonkastet” var självklart.

Genom att berätta om det hon varit med om, hoppas Louise kunna hjälpa och stötta andra.

Det kändes viktigt för mig att berätta om det. Jag tycker det är viktigt att detta även kan hända unga personer och att man kan ta sig ur det. Man kan drabbas av dåliga saker men man är inte svag. Det betyder inte att man inte ska våga leva igen.

gift vid första ögonkastet
Foto: SVT

Du är så stark som delar med dig av allt det svåra du varit med om Louise! Vi önskar dig allt gott!