Foto: TV4

Helena bryter tystnaden om dramat tittarna missade i ”Sveriges mästerkock” – orden om viktiga händelsen

Dramat fortsätter i Sveriges mästerkock.
Nu öppnar deltagaren Helena Ekman upp om vad som egentligen föregick bilderna i TV4.
– Det är en lång resa, säger hon till Hänt.

Energiknippet Helena Ekman har blivit en riktig tittarfavorit i vinterns upplaga av ”Sveriges mästerkock”. Med sprudlande entusiasm och ärlighet tar hon sig an de olika utmaningarna i matlagningsprogrammet där vinnaren tar hem ett eftertraktat kokbokskontrakt med Bonnier fakta.

Precis som förra året är det juryn bestående av Markus Aujalay, Mischa Billing och Tom Sjöstedt som avgör vem som blir mästerkock i år. Den sistnämnde tog över ifjol efter att Leif Mannerström tackat för sig.

– Sveriges Mästerkock är ett väldigt roligt program att vara en del av och nu börjar jag känna mig riktigt rutinerad med en säsong i bagaget. Årets deltagare är om möjligt vassare än någonsin och de gör det inte lätt för oss i juryn att bedöma vem som ska få lämna varje vecka, sade Tom Sjöstedt inför årets säsong.

LÄS MER: Tareq Taylors ärliga ord – efter Leif Mannerströms dominans

Sveriges mästerkock juryn 2022 i TV4: Tom Sjöstedt, Markus Aujalay och Mischa Billing. Foto: TV4
Sveriges mästerkock juryn 2022 i TV4: Tom Sjöstedt, Markus Aujalay och Mischa Billing. Foto: TV4

Under onsdagskvällen sändes ytterligare ett avsnitt i programserien som avgörs senare i vår. För Helena Ekman var tävlingsmomentet i matunderhållningen avgörande när hon skickade in sin ansökan till programmet.

– Jag älskar att tävla. Att tävla är det roligaste som finns. Jag går igång på tävlingar. Jag tycker det är jätteroligt och dessutom gillar jag att laga mat så det här måste vara den bästa tävlingen, sade hon tidigare i Nyhetsmorgon.

LÄS MER: Christin tog hem Sveriges mästerkock 2021 – tårarna efter vinsten

Helena Ekman avslöjar dramat i kulisserna

Helena i Sveriges mästerkock. Foto: TV4
Helena i Sveriges mästerkock. Foto: TV4

Tolv amatörkockar gör under våren upp om segern i TV4:s långkörare, och Helena avslöjar nu hur det egentligen går till bakom kulisserna – när kanalen väljer ut sina deltagare.

Det hela är en process som tar tid, och även här uppstår en slags tävlingsdramatik när de förhoppningsfulla personerna som skickat in sin ansökan till programmet ställs inför tuffa prövningar.

För Helena innebar detta bland annat ett videosamtal där produktionen testade hennes kunnande i mat.

Därefter väntade ett avgörande test på plats – där hon fick göra en kall rätt bestående av dubbelmarinerad fläskfilé med gurksalsa och potatissallad, berättar hon för välunderrättade nöjestidningen Hänt.

LÄS MER: Tittarnas vrede efter inslaget med Sveriges mästerkock-profilen i Nyhetsmorgon

– Det är en lång resa. Jag skickade in en ansökan i februari–mars, sedan återkom de i juni när jag hunnit glömma bort det. Efter det följde en Facetime-intervju där mina kunskaper stämdes av, sedan fick jag komma på en audition i Värtahamnen där man hade med sig en kall rätt som man lagat hemma som man skulle presentera i ett rum tillsammans med tre andra sökande, säger Helena till Hänt.

Det verkar inte som om TV4-produktionen tvekade särskilt länge på hennes kunskaper – de ville ha med henne.

– En vecka efter det blev jag uppringd och meddelad att jag skulle få laga mat inför juryn i september.

”Efter stängning” – så går det till

”Sveriges mästerkock” sänds på onsdagar klockan 20 i TV4, och vinnaren avslöjas alltså senare i vår.

Precis som ifjol ges utslagna deltagare en chans till revansch i kanalens andra matprogram ”Efter stängning”, som sänds i Sjuan.

– I den här tävlingen är det knivskarpa marginaler som avgör om du får åka hem eller stanna kvar. Det är kul att se deltagarna fortsätta kämpa och verkligen ta vara på den andra chans som programmet innebär, säger Markus Aujalay.

Vad tycker du om årets säsong? Skriv gärna en kommentar.