Foto: TV4

Hyllningarna till Peter Jöback visar vilken världsstjärna han är – men det är någonting som skaver i ”Vilket liv”

Vilken världsstjärna han är, Peter Jöback.
Hyllningarna till den svenske artisten går inte att ta miste på i ”Vilket liv!”.
Ändå är det någonting som saknas i programmet.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

”Vilket liv!” har verkligen blivit vår tids ”Här är ditt liv”. Överraskningar och hyllningar avlöser varandra när några av våra största och mest folkkära kändisar ser tillbaka på karriären på bästa sändningstid. Renée Nyberg och kompani har verkligen lyckats hitta en bra blandning av gäster även denna säsong.

Peter Jöback känns självklar i soffan på Oscarsteaterns scen. Bara det att han är en av få artister i världen som spelat huvudrollen i ”Fantomen på Operan” på båda sidorna av Atlanten placerar honom högt upp bland världens musikalstjärnor. Alla internationella kollegors hyllningar i ”Vilket liv!” påminner oss om detta åter igen.

Duckar inte för de svåra personliga frågorna

Förutom att han har massor av storslagna roller inom såväl film- som musikalvärlden att berätta om, är stjärnan dessutom befriande ”bjussig”. Han låter känslorna flöda – han väjer inte för de svåra, personliga frågorna. Om sin svåra uppväxt, om halvbroderns svåra kamp för att få vara sig själv i 70-talets Sverige.

Och förstås: Brodern Mikaels starka brev som får Jöbacks tårar att forsa och säkert en och annan tv-tittares också. Men han pratar också om de stora, privata glädjeämnena i livet – framför allt kärleken Oscar och parets döttrar.

Ett extra plus ska artisten också ha för den coola Bowie-tröjan han bar under den laxrosa kostymen.

Men när programmet på sätt och vis gör anspråk på att vara allomfattande, känner jag ändå att det är någonting som saknas i avsnittet med just Jöback.

Detta skaver med Jöbacks program i TV4

För en hel generation som växte upp på 1990-talet fick förmodligen för första gången höra Jöback i Disney-klassikern ”Aladdin” (1992). Han gjorde rösten till huvudrollen i den tecknade, romantiska familjefilmen – och sjöng dessutom ett soundtrack få har glömt: ”En helt ny värld”.

Att detta helt missas i ”Vilket liv!” är för mig märkligt. Det kanske inte hade gått att göra ”bra tv” av? Hur som helst tyckte i alla fall artisten Viktor Norén att det var värt att ta upp, när de båda medverkade i ”Så mycket bättre” pandemiåret 2021.

– Det är helt sjukt att vi sitter här med Aladdin! utbrast Norén när alla artister hade samlats kring middagsbordet på Gotland och fick medhåll av bland andra Thomas Stenström.

Jöback skrattade då och drog en story om att han fick höra detta rätt mycket när han var ute på krogen efter att filmen kommit ut och han själv var i 30-årsåldern. Krogbesökare kom fram till stjärnan och sa: ”Gud, jag tycker så mycket om dig”.

– Jaha, har du lyssnat på min musik! Vilka skivor gillar du? Liksom sådär, sade Jöback och berättar att han då fick följande till svar:

– Nej, men du är Aladdin!

Han ombads av krogbesökarna då också recitera en massa repliker ur filmklassikern. De kunde inte sluta höra på honom när han gick in i rollen som Aladdin. Vilket väl ändå säger det mesta om vilken betydelse hans röstsättning av denna Disney-klassiker ändå fick på det svenska folket.

Sjöholm och Salo givna nästa säsong?

Nåväl, klart är väl i alla fall en sak: Till nästa säsong måste ju ändå Renée bjuda in Helen Sjöholm och Ola Salo – som båda förgyllde Jöbacks kväll med sin medverkan – till varsitt eget program?

Snacka om stjärnor som förtjänar sina hyllningar, och som dessutom har massor att berätta från sina år på scenerna runtom i Sverige och världen.

Vad tycker du om ”Vilket liv!” med Peter Jöback?

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev