Foto: SVT

Kattis Ahlström om att Anna Kinberg Batra plockas bort från Muren

SVT meddelade nyligen att Anna Kinberg Batra tas bort som expert i programmet ”Muren” efter att hon blivit av med sin tjänst som landshövding. Nu delar programledaren Kattis Ahlström sin syn på situationen.

– Jag tycker det är tråkigt. Hon var väldigt, väldigt populär, säger Kattis till Nöjeslivet.

I början av oktober blev det klart att Anna Kinberg Batra förlorat sin tjänst som landshövding i Stockholm.

Beslutet kom efter hård kritik från Justitieombudsmannen (JO), som ansåg att hennes rekryteringar till Länsstyrelsen i Stockholm bröt mot grundlagens krav på saklighet och opartiskhet.

– Det tar jag på väldigt väldigt stort allvar. Det har aldrig varit min avsikt att göra fel men jag måste medge att jag gjort det och jobba hårt för att återvinna förtroende, sa Anna Kinberg Batra till SVT.

SVT plockar bort Anna Kinberg Batra från ”Muren”

Några dagar efter beskedet om hennes avgång meddelade SVT att Anna Kinberg Batra även tas bort som expert i ”Muren” – programmet där deltagarna tävlar mot en panel inom ämnen som sport och kultur.

Hennes kategori, ”Makt och pengar”, plockas nu bort från programmet samtidigt med hennes avhopp.

Vi kommer att vila några ämnen nästa år, bland annat ’Makt och pengar’ och ’Brott och straff’ för att kunna ta in nya experter i nya ämnen,” skrev projektledaren Eva-Lotta Holke i ett mejl till Kulturnyheterna.

Kattis Ahlströms ärliga ord om SVT:s beslut att pausa Anna Kinberg Batras medverkan

”Muren” började sändas 2020 och och har blivit en riktig succé för SVT. När programledaren Kattis Ahlström först tackade ja till jobbet var hon dock osäker på om programmet skulle gå hem hos tittarna.

– När jag gjorde första och andra programmet så tänkte jag att det inte skulle flyga. Dels så förstod jag inte själv reglerna, det var så rörigt i början. Sen rättade vi till och förtydligade – och då lyfte det bara, säger Kattis till Nöjeslivet.

Programmet har nu avslutat fem framgångsrika säsonger och planerar inför en sjätte. När Kattis fick veta att Anna Kinberg Batra skulle tas bort från panelen hade hon förståelse för beslutet men tyckte samtidigt att det var tråkigt.

– Det hade blivit svårt, men jag tycker att det är tråkigt, för hon är väldigt, väldigt populär. Och otippat för många att hon även hade mycket humor, hon var otroligt kunnig, det kan ingen ta ifrån henne, absolut inte, säger Kattis till Nöjeslivet och fortsätter:

– Det har varit fantastiskt roligt att ha med henne, men det är fullt rimligt att det inte går nu.

LÄS MER:
* Efter ”Arvinge okänd”-finalen – tittarna vill se mer av programmet i SVT
* Kattis Ahlströms ärliga erkännande – experten i Muren som hon aldrig skulle vilja möta: ”Nej tack!”