Foto: SVT

Kattis Ahlströms ilska – efter SVT:s beslut efter Skavlan

För tre år sedan gjorde Kattis Ahlström sig redo för att ta över luckan efter Fredrik Skavlans avhopp. Hon hade planerat ett program som skulle sändas på allra bästa sändningstid – men så blev det aldrig.

Nu berättar programledaren om beslutet som fick henne att rasa mot kanalen.

– Jag var ganska förbannad faktiskt , säger Kattis i podden ”Hjälp, jag fyller 50” med Rickard Olsson.

Lyssna på Rickard Olssons nya succépodd här:

Under 90-talet jobbade Kattis Ahlström som ljudtekniker på SVT. Men plötsligt en dag dök möjligheten att programledaren upp och Kattis tvekade inte att ta den.

– Jag tyckte att det skulle vara kul att jobba med filmmusik så jag sökte till en skola och sen så började jag jobba med ljud och ljudteknik så fick någon som syn på mig, säger Kattis Nöjeslivet och fortsätter:

– På den tiden var det lättare en idag. Man sov på en fällsäng och jobbade dygnet runt för Robban (Robert) Arschberg och det gänget och sen till slut kunde man tjata sig till ett jobb, förklarar Kattis.

Efter det gick det fort för Kattis Ahlström som redan år 2000 fick möjligheten att leda ”Eurovision Song Contest” med Anders Lundin.

Kattis Ahlström om framgångarna i Muren

Idag är Kattis Ahlström aktuell med flera program på SVT. Bland annat ”Arvinge Okänd” som hon numera gör ihop med Mark Levengood och ”Studio 65”, ett program med fokus på den äldre befolkningen.

ennes största framgång på kanalen är ändå ”Muren,” som hade premiär 2020. Programmet går ut på att kunniga deltagare utmanar experter i fem olika ämnen. För varje expert de slår får de en murbit, och om de besegrar alla fem rivs muren helt.

Även om det nu är ett framgångsrikt program kändes det inte självklart för Kattis när inspelningarna hade börjat. Hon var rädd att tittare skulle tycka att det var för krångligt.

– När jag gjorde första och andra programmet så tänkte jag att det inte skulle flyga. Dels så förstod jag inte själv reglerna, det var så rörigt i början. Sen rättade vi till och förtydligade – och då lyfte det bara, säger Kattis till Nöjeslivet och fortsätter:

– Jag kommer ihåg när det hade gått några program så tänkte jag ”Det här kommer nog att gå” och sen har det bara satt sig.

Hon är särskilt glad över hur många olika typer av människor som programmet har lyckats locka till sig.

– Det som är kul är att vi har så olika tittare, vi har unga och äldre – och folk älskar det. Många har ju en favorit i Muren, det blir som ”Spice girls”.

Trots framgångarna med ”Muren” fick Kattis uppleva att ett annat program hon arbetade på plötsligt rycktes bort.

Kattis Ahlström om raseriet mot SVT efter beslutet

När det var klart att Fredrik Skavlan skulle lägga ner sin talkshow öppnades en lucka i tv-tablån för SVT och planerna för ett ersättande program började smidas.

Till slut landade det i ”Carina Bergfeldt”, men i podden ”Hjälp, jag fyller 50” avslöjar Kattis att det till en början var ett program som hon själv jobbade med som var tänkt att fylla luckan.

– Är det sant att du skulle ta över efter ”Skavlan”, men så blev det Carina Bergfeldt? frågar programledaren Rickard Olsson. .

– Nja, nu har de valt att göra ett någorlunda liknande program. Men slotten och tiden ja.

– Blev du ledsen?, frågar Rickard.

– Ja, eller.. jag var ganska förbannad faktiskt. Jag var nog inte så ledsen, jag blev förbannad.

Kattis program fick aldrig se dagens ljus, då cheferna plötsligt fattade beslutet att ställa in det.

– Vi hade kommit så långt också. Vi hade så kul när vi planerade det där svinbra programmet som nu inte kommer att visas.

Rickard säger att man inte får vara avundsjuk eller missunnsam över såna beslut till vilket Kattis förklarar att hon inte är det och inte heller har

– Jag är naturligtvis inte arg på Carina, överhuvudtaget. Men det var ett par chefer som gjorde bort sig, tycker jag.

Lyssna på Rickard Olssons nya succépodd här:

Fotnot: “Hjälp, jag fyller 50!” finns att lyssna på via Spotify eller poddspelare/poddapp. Som exempelvis Podcaster för Iphone och Google Podcasts för Android-telefoner. Podden släpps på torsdagar från och med den 10 oktober.

LÄS MER HÄR:
* Kattis Ahlström tackade nej till att leda Robinson
* Kattis Ahlström om att Anna Kinberg Batra plockas bort från Muren