Knarkupplevelsen knäckte Peter Jihde – nu berättar han: ”Det var chockerande”

.

Knarkupplevelsen påverkade Peter Jihde – massor.

Nu berättar programledaren om inspelningarna av nya programmet ”På gränsen med Peter Jihde”. 

– Det var chockerande. Jag har ju aldrig sett en död människa och att se människor dö framför en är ju något steg till, säger Jihde till Aftonbladet.

Foto: TV3/NENT Group

Peter Jihde är just nu aktuell med sitt nya TV3-program ”På gränsen med Peter Jihde”. I programsatsningen åker tv-profilen till USA – och i det andra avsnittet möter han människor som kommer i kontakt med knarket varje dag.

Jihde följer brandkåren i New Hampshire som på bara en dag larmas vid fyra olika tillfällen – bara för olika överdoser.

– Det krävdes samtal med både dem som levde där och hade upplevt det här tidigare och att vi pratade i vårat gäng. Det var en hemsk upplevelse och något som sitter fast på näthinnan och i huvudet förmodligen hela livet, säger Peter Jihde till Aftonbladet.

Peter Jihde. Foto: TV3 / Daniel Stigefelt

När Jihde får summera sina upplevelser drar han en slutsats:

Han har blivit mer skeptisk till tunga receptbelagda läkemedel, förklarar han för Aftonbladet.

– Det jag fick lära mig av många där var att det i väldigt många fall började med vanliga smärtstillande tabletter som sedan ledde till heroin, som sedan ledde till fentanyl. Sedan var du hemlös och sedan var du död. Någonting som var abstrakt, knarkaren i gränden, blev en människa som du och jag, säger Jihde till Aftonbladet.

Fick ta pauser – för att klara av inspelningarna

Inför seriestarten berättade Jihde att tv-teamet fick ta flera pauser – för att klara av inspelningarna.

– Det finns mycket skit i USA. Det är mycket där som är det bästa i världen men också det värsta.

– Vi fick per automatik ta paus i de inslag som handlar om droger till exempel när vi ser människor dö framför oss. Då satte vi oss ner tillsammans och pratade om upplevelserna och stöttade varandra, säger Peter Jihde till Nöjeslivet.

LÄS MER: Peter Jihdes livsändring – efter avskedet från Nyhetsmorgon

Tv-programmet spelades in under vintern och våren i USA.

– Jag har upplevt mer skit de senaste månaderna än under mina tidigare 30 år som reporter. Åkt motorcykel med vapenälskare, kollat cannabisodlingar med hippies, återupplivat fentanyl-missbrukare, träffat gayomvandlare, livstidsdömda, nazister, rasister, pedofiler och alkoholister på väg att dricka sig till döds. Allt har varit på gränsen till vad jag klarar av. Till vad som är ett värdigt liv. Till vansinne, säger Peter Jihde i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Samtidigt har jag mött de trevligaste, godaste, modigaste människor du kan hitta. De som vill stoppa vansinnet. Landet som influerar oss mer än något annat har många starka historier att berätta. Goda och onda.

Peter Jihdes livsändring – efter avskedet från Nyhetsmorgon: ”Det finns mycket skit…”