Konserter var bättre förr – när man kunde se annat än mobiltelefoner framför sig

Minns ni när konserter handlade om att vara närvarande och känna samhörighet med publiken och artisten? När det inte var en tävling om vem som kunde få till den bästa bilden eller videon för att dela på sociala medier?

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Vi har alla gjort det – tagit upp telefonen för att fota eller filma på en konsert. Och visst, det är kanske förståeligt. Man vill ju fånga ögonblicket och kunna se tillbaka på det. Men har det gått för långt nu?

Vi har nått en punkt där många inte längre upplever konserten med egna ögon, utan genom den lilla skärmen på sin telefon.

När telefoner förstör upplevelsen

Att se artisten live och känna den gemensamma energin från publiken var tidigare själva höjdpunkten med att gå på konsert. Men idag blir den upplevelsen ofta förstörd när alla framför en håller upp sina telefoner och skymmer sikten.

Det är inte bara publiken som lider. Även artisterna påverkas. De har slitit hårt för att skapa en unik stund med sina fans – men istället möts de av ett hav av mobilskärmar.

Det har till och med gått så långt att vissa artister har börjat säga ifrån. Ta Depeche Mode till exempel, som på en konsert 2023 utbrast: ”Lägg ner era telefoner, för fan!”

Eller Coldplays Chris Martin, som på sina konserter under låten ”A Sky Full of Stars” stannar upp och ber publiken om en speciell tjänst. Här är ett exempel från konserten i Frankfurt:

– Såhär är det: Den här konstellationen av människor kommer aldrig att vara samlade igen på exakt samma sätt. Så vi vill minnas detta ögonblick, här och nu, för det är allt vi har. Snälla, bara för en låt – kan vi lägga undan telefonerna och kamerorna?

Den gesten skapade en magisk stund som förstärkte upplevelsen för alla inne på arenan.

Sociala medier – roten till problemet

Det råder ingen tvekan om att sociala medier är den största boven i dramat. Vi lever i en tid där ett enda konsertklipp kan göra dig viral, och det är som om ingen vill missa chansen att fånga just det ögonblicket.

Men så blir vi så upptagna med att dokumentera allt, att vi knappt upplever det själva. Dessutom – hur ofta går vi verkligen tillbaka och tittar på alla de där klippen? De flesta hamnar långt bak i kamerarullen och blir sedan bortglömda.

Låt oss återvända till stunden

Jag tycker att vi som publik borde ta ett kollektivt beslut. Nästa gång vi går på konsert – sätt telefonen på flygplansläge och låt oss vara helt och hållet i stunden. Låt oss uppleva livemusik som den är menad att upplevas: genom våra sinnen, inte genom en skärm.

Om vi alla kan enas om att låta telefonerna vila under nästa konsert, kanske våra upplevelser kan likna det magiska som du ser i klippet nedan.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev