Kritiken mot SVT:s nya kärlekssatsning för 65-plussare – efter bilderna: ”Diskuterade det givetvis”

SVT satsar på dejting och kärleksjakt – för 65-plussare.
Efter premiären av ”Hotell Romantik” möts produktionen av både ros och ris.
Det är framför allt en detalj i programmet som sticker ut när det kommer till kritiken.
– Vi diskuterade det givetvis i samband med att programmet planerades, skriver Christina Hill, ansvarig utgivare SVT, till Nöjeslivet.

Humor och självdistans – det är ledorden när SVT nu satsar på kärleks-tv för singelseniorer.

Nya satsningen ”Hotell Romantik”, efter en belgisk förlaga, hade premiär den gångna helgen.

I vår väntar ytterligare åtta avsnitt där 28 pensionärer, alla mellan 65 och 78 år, tillsammans rest till de schweiziska alperna i jakten efter den rätta.

Programmet leds av Kristina “Keyyo” Petrushina, som tidigare setts i bland annat ”Bäst i test”, och Erik Ekstrand, känd från SVT:s ”1 mot Sverige”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Erik Ekstrand och Kristina “Keyyo” Petrushina i Hotell Romantik. Foto: Janne Danielsson, SVT

Tittarna hyllar SVT:s drag: ”Roligt med ett program för äldre”

Den mogna kärleksjakten får tummen upp av Nöjeslivets läsare. Hundratals tittare har hört av sig via vår Facebook-sida efter helgens dubbelavsnitt (fredag respektive söndag – framöver kommer programmet enbart sändas på söndagar) med positiva recensioner.

– Bra och roligt program för vi som blivit lite äldre, skriver en tittare på Nöjeslivets Facebook-sida.

– Underbar programidé! skriver en annan tittare.

– Tycker det var alldeles underbart, kärlek har ingen åldersgräns. Man lever bara en gång, så njut av vad livet har att erbjuda, skriver en tredje.

Flera läsare menar att det är positivt att SVT satsar på ett tv-format där de äldre får stå i centrum.

– Trevligt program! Roligt med ett program för äldre, och lite humor med, skriver en läsare.

– Älskar människor som bjuder på sig själva. Ålder är bara en siffra. Njut av livet så länge det går, skriver en annan läsare.

På SVT är man nöjda med de glada tillropen från tittarna, och för tv-produktionen har det varit av största vikt att lyfta fram deltagarnas livserfarenhet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Janne Danielsson/SVT

– Vi har under flera år pratat om att det vore roligt att göra ett traditionellt dejtingformat med äldre deltagare, dels för att vi tycker historierna får ett större djup och blir ännu mer intressanta när huvudpersonerna har ett långt liv och många olika erfarenheter i bagaget och dels för att vi i samband med andra relationsserier tycker oss ha märkt att ålder är en oviktig faktor när det kommer till kärlek. Det är som Merja säger i första avsnittet; hjärtat har inga rynkor! skriver Christina Hill, ansvarig utgivare för ”Hotell Romantik” på SVT, till Nöjeslivet.

LÄS MER: Dejtande pensionärer flyttar in på alphotell – ny satsning på seniorer i SVT: ”Mest känslostarka jag sett”

Hon passar också på att hylla de modiga deltagarna.

– Dessutom är det inspirerande för alla tittare att se att livet inte alls stannar av utan tvärtom kan ta ny fart efter pensionen! Jag tycker att våra deltagare är fantastiska förebilder, de vågar ta risker (både fysiska och emotionella) och ge sig in i den här utmaningen trots att de vet att hela Sverige kommer att kunna se när dom är nervösa, sårbara, känslosamma osv.

Artikeln fortsätter under bilden.

Nu tar 65-plussarna över i tv-rutan – på bästa sändningstid i SVT! Det blir mogen kärleksjakt och fullt av förväntan och…

Posted by Nöjeslivet on Friday, January 6, 2023

Kritiken mot Hotell Romantik – SVT:s svar: ”Har förståelse”

Samtidigt möts programmet också av kritik. Det är avsaknaden av hbtq-personer som en del tittare upplever som trist.

– Tråkigt program. Inte en enda hbtq-person, skriver en besviken tittare i en kommentar på SVT:s Facebook-sida.

– Tråkigt att inga gaypersoner var med! Kanske inga som anmälde intresse? Annars, ja, ganska så intressant! Nytt koncept att låta 65+ dejta, mingla, umgås? Får se nu hur fortsättningen visar sig vara, skriver ytterligare en tittare på SVT:s Facebook-sida.

På SVT håller man med om kritiken vad gäller just detta.

– Vad gäller frågan om HBTQi+-perspektivet så har jag förståelse för att den dyker upp. Vi diskuterade det givetvis i samband med att programmet planerades. Just det här formatet bygger på att en relativt stor grupp människor samlas på hotellet och att varje deltagare sedan fritt kan närma sig de andra för att romantik förhoppningsvis ska uppstå, skriver Christina Hill på SVT.

Artikeln fortsätter under bilden.

Programledarna Erik och Keyyo i Hotell Romantik. Foto: SVT

”Kärlek kan uppstå där ingen hade kunnat gissa det”

Hon förklarar att deltagarna i ”Hotell Romantik” inte matchas med varandra på förhand såsom i andra populära dejtingprogram.

– Det finns alltså inga särskilda matchningar eller förutbestämda par som t.ex i Bonde söker fru eller Gift vid första ögonkastet. Om vi skulle ha blandat olika preferenser och sexuella identiteter så hade det blivit ett orättvist litet antal potentiella partners som fanns tillgängliga för varje deltagare och av den anledningen var vi tvungna att göra ett val. Med det sagt har vi förstås funderat över om det går att hitta en lösning på den frågan inför kommande säsonger, skriver Christina Hill.

Nu hoppas hon förstås att tv-tittarna ska fortsätta följa programserien – och 65-plussarnas intensiva kärleksjakt.

– Jag hoppas verkligen att tittarna följer med oss hela vägen genom serien för historien blir bara bättre och bättre. Låt mig säga så som att kärlek kan uppstå där ingen hade kunnat gissa det!

”Hotell Romantik” sänds på söndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!