Foto: Ulf Stråhle /SVT

Kritiken mot SVT:s stora porträtt av Evert Taube: ”Fullständig katastrof vad gäller…”

Evert Taube-dokumentären var mellandagarnas stora SVT-satsning.
Nu riktas kritik mot serien från tittarna.
”Förväntningarna var stora men saknar de mesta i programmet”, skriver en av Nöjeslivets läsare efter måndagskvällens finalavsnitt.

Det har varit en av mellandagarnas stora tv-snackisar – SVT:s storsatsning på den legendariske musikern, nationalskalden Evert Taube. Författare, kompositör, trubadur, lutspelare, manusförfattare, konstnär … Taube hade minst sagt många strängar på sin lyra och detta uppmärksammas under de tre timmarna som sänts i SVT.

– Berömmelsen gjorde honom inte lycklig, den fyllde ett behov en liten stund som sedan behövdes fyllas igen. Det tänker jag att man kanske ska fundera på, säger dokumentärfilmaren Jane Magnusson till SVT:s kulturnyheter.

På måndagskvällen visades den sista av de tre timslånga delarna av dokumentärserien i SVT1.

Evert Taube tolkas av artister i SVT-dokumentär

Redan innan sändning hade dokumentären fått blandade recensioner – P1:s Kulturnytt satte betyget två av fem, och efterfrågar fler repliker av Evert Taube själv i serien.

”Om man då tänker sig en tv-tittare som fötts detta sekel, bortom den Taube-kult jag upplevde i radio och tv under min uppväxt. Vad tror denna tittare om den sägenomspunne estradören Evert som under dessa tre timmar inte tillåts yttra ett enda vettigt ord?”, skriver recensenten Karsten Thurfjell i Sveriges Radio.

Foto: SVT

I tv-dokumentären får tittarna också ta del av nutida tolkningar av Taubes låtskatt. Under ledning av artisten och kapellmästaren Stefan Sundström, får artister som Ebbot Lundberg, Lill Lindfors, Ola Salo, Miriam BryantFrida HyvönenMalena Ernman, och Thorsten Flinck sjunga några av Everts mest älskade låtar.

Hundratals läsare besvikna efter sändningen

Flera av Nöjeslivets läsare var besvikna efter måndagens program. Hundratals tittare hörde på måndagskvällen av sig med åsikter om dokumentären.

”Förväntningarna var stora men saknar de mesta i programmet. Med så mycket att välja på så var det misslyckat, tråkiga bilder på många solister som också i vanliga fall är bättre”, skriver en av Nöjeslivets läsare i en kommentar på vår Facebook-sida.

”Fullständig katastrof vad gäller de musikaliska inslagen”, skriver en annan tv-tittare.

Just låttolkningarna menar många tittare lämnade en del i övrigt att önska.

”Jättedåliga tolkningar. Gjorde ont att lyssna på. Den enda som var bra var Ola Salo”, skriver en tredje.

”Ideliga avbrott i den fina visskatten, en massa onödigt prat mitt i alla visor – och vad var det för ”sångare”? Vreswijk var den som hördes bäst enligt mig. Programmet var en besvikelse!”, skriver en tittare på Nöjeslivets Facebook-sida.

”För många dåliga artister som framförde hans musik. Dålig regi nu när det äntligen blev ett program om honom och hans musik”, skriver en annan tittare.

Foto: Ulf Stråhle/SVT

Samtidigt var en del andra tittare nöjda med de tre timslånga avsnitten om Evert.

”Sevärt och ett bra program om en stor konstnär”, skriver en tittare.

”Väldigt intressant och underhållande”, skriver en annan tittare på Nöjeslivets Facebook-sida.

En annan tv-tittare konstaterar helt enkelt att: ”Everts livsverk är en balsam för själen”.

Dokumentärserien ”Evert! Evert! Evert!” finns på SVT Play.

Vad tycker du om dokumentären? Skriv gärna en kommentar!