Foto: Shutterstock, TV4, Anders Kilander / Warner Bros. Discovery

Larmet inifrån produktionen med Kristin Kaspersen – anställdas skräck: ”Misslyckades”

Ett helt nytt tv-program håller just nu på att spelas in men några av våra folkkära kändisar och deras familjemedlemmar.

Inspelningarna sker utomlands och nu har flera från produktionen slagit larm om den ohållbara arbetssituationen.

En svensk version av äventyrsprogrammet ”Race across the world” håller just nu på att spelas in utomlands. Programmet kommer att sändas i Kanal 5.

I programmet får vi följa några svenska kändisar och deras familjemedlemmar som fått i uppdrag att ta sig från en kontinent till en annan – helt utan flyg, telefon eller bankkort.

Bland de som kommer att synas i rutan finns bland andra Felix och Clara Herngren, Eva Röse och Peter Magnusson. Programledaren för ”Race across the world” är Kristin Kaspersen.

Larmet om ohållbara arbetssituationen

Men de som jobbar bakom kamerorna har nu slagit larm, vilket offentligjordes på Instagramkontot ”tvsbaksida” och som Dagens Media var först med att rapportera om.

Enligt uppgifterna så har teamen i produktionen arbetat i snitt 18 timmar per dygn med cirka tre timmars sömn.

Instagramkontot avslöjar även att arbetare i produktionen fått endast fyra dagars ledighet under sex veckors tid. Vissa arbetspass ska ha hållit på i över 40 timmar och att de bara fått chans att vila under bussresor.

”Det har lett till att anställda blivit sjuka av utmattning och har därför behövt avbryta och åka hem, vilket i sin tur lett till fler problem för de som fortfarande står upp”, står det i ett inlägg på Instagramkontot.

Kristin Kaspersen programleder nya storsatsningen Race Across The World Sverige
Kristin Kaspersen programleder nya storsatsningen Race Across The World Sverige. Foto: Anders Kilander / Warner Bros. Discovery

”Vi misslyckades”

Anledningen till att det blivit som det blivit är på grund av missberäkningar i schemaläggningen.

Vi misslyckades med att schemalägga produktionen på ett bra sätt initialt. Verklighetens omständigheter krockade med planeringen. Det blev för långa dagar och arbetsbelastningen för hög. Det beklagar vi verkligen, så ska det inte vara att jobba i våra produktioner”, skriver Anna Rydin, vd för ITV Studios Sverige i ett mejl till Expressen.

Anna Rydin tillägger dock att man gjort åtgärder i form av att bland annat ändra i schemaläggningen och skicka dit mer personal.

Då det är ett nytt programkoncept för Sverige så kan det uppstå oförutsägbara situationer.

Alla inblandade har givetvis gjort noggranna förberedelser och försökt göra en så heltäckande och bra planering som möjligt. Men när man gör någonting för första gången, kan det alltid dyka upp omständigheter som är svåra att förutse – speciellt i ett stort äventyrsprogram där de tävlande ska ta sig 11000 kilometer utan att flyga”, skriver Axel Eriksson, innehållsdirektör Warner Bros. Discovery Sverige i ett mejl till Expressen.

”Bekymrade”

Även facket har varit inblandade i produktionens bekymmer. Simon Norrthon, förbundsordförande för fackförbundet Scen och Film berättar för Expressen att han varit i kontakt med produktionsbolaget.

– Det viktiga tycker jag är här att arbetsgivaren tar situationen på allvar och det tycker jag nog att de gör i alla fall efter de kontakter vi har haft. Jag kan inte gå in på vad de säger i detalj men de är också bekymrade över de problem som har uppstått under produktionen och försöker rätta till dem, säger han.

Så här får det absolut inte gå till. Hoppas att de hittar någon lösning.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev