Lars Lerin gör comeback i SVT – gripande orden om missbruket och vägen ut

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Lars Lerin gör comeback i SVT – gripande orden om missbruket och vägen ut

Lars Lerin och Junior gör comeback i rampljuset.
I nya SVT-satsningen ”Vägen ut” öppnar konstnären upp om missbruket och vägen till nykterhet.
– Det är bättre att prata om det, och vara stolt, glad och tacksam för att man tagit sig ur det, säger Lerin till Nöjeslivet.

Lars Lerin är tillbaka i tv-rutan. Den här gången tar han med sig maken Manoel ”Junior” Marques Lerin på en resa genom Sverige, tillsammans med åtta vänner som den folkkäre konstnären lärt känna på vägen ut ur sitt missbruk.

SVT beskriver programserien ”Vägen ut med Lars Lerin”, som har premiär på tisdagskvällen klockan 20 i SVT1, som Lerins ”mest personliga tv-serie” hittills.

Junior och Lars Lerin i ”Vägen ut med Lars Lerin”. Foto: SVT

Lars Lerin menar själv att hans tidigare programserier också varit personliga.

– Jag känner mig väl som så att jag varit ganska öppen med mitt liv tidigare också, jag har inte haft någon skamkänsla kring att berätta om mitt förflutna. Om hur beroendesjukdomen, med alkohol och mediciner bedövat mig.

– Men klart, jag är ganska van prata om det, men för deltagarna var det nog en utmaning. För en del av dem att vara öppna och prata om det, säger Lars Lerin till Nöjeslivet.

Lars Lerin om sitt frigörande från egna missbruket

Tillsammans med deltagarna i programserien ska Lerin och Junior måla och samtala om hur missbruket präglat dem som personer, deras liv och anhöriga.

– När man varit aktiv i ett sånt missbruk känner man en stor tacksamhet och glädje över att ha tagit sig ur det, varför ska man skämmas för det då? Då tycker jag det är bättre att prata om det, och vara stolt, glad och tacksam för att man tagit sig ur det, säger Lars Lerin.

Själv har den folkkäre konstnären flera gånger tidigare varit öppen med sitt frigörande från beroendet.

– Det är inte direkt så att man vänder frivilligt, man kommer ner till botten och får då välja om man vill fortsätta leva eller gå under i missbruket, säger Lars Lerin.

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Hur var det för dig?

– Det var det, att jag kände hur det barkade helt åt skogen. Man går och bara är bedövad av kemiska ämnen. Det blir inget roligt liv. Det som kanske känns som en lättnad i början av missbruket blir inte det tillslut, då är man i stället avstängd från livet. Då måste man försöka ta sig ur det.

I det konstnärliga och personliga tv-äventyret tas tv-tittarna med till alltifrån Höga Kusten, via Dalarna och hem till Lerins Värmland.

Genom målandet bearbetar deltagarna i programmet de sår som beroendet lämnat efter sig. Eller såsom SVT själva uttrycker det: ”Kreativiteten blir en väg ut ur mörkret och konstverken nyckeln till deras historier”.

Tidigare har Lars Lerin bland annat varit aktuell med programserier som ”Vänligen Lars Lerin” och ”Lerins sommarö” i samma kanal – satsningar som också ligger Lars varmt om hjärtat.

– Det har varit viktigt för mig att låta de här människorna för funktionsvariationer att också få komma till tals. Tycker det också varit viktigt, så det går inte riktigt att välja, säger Lars Lerin på frågan om ”Vägen ut” är hans viktigaste program hittills.

Lars Lerins ”resekrav” på SVT

Konstnären förklarar att ett särskilt resmål i landet fanns med högt på den personliga önskelistan under inspelningarna.

– Det här är mer en engångsgrej, vi gör en resa och pratar. Jag ville väldigt gärna åka tillbaka till Nordingrå där jag var i ungdomen. Det är så himla fint och vackert.

Det är starka människor som ställer upp i programmet?

– De är både starka och sköra samtidigt, tror jag. Det är det där med styrka. Jag tycker det är en stryka att kunna visa sina svagheter också. Att visa sig naken med sina känslor och sådär, säger Lars Lerin.

Foto: SVT

Han fortsätter:

– Det tror jag är ganska viktigt, att man kan vara ärlig med sig själv. Vilka svårigheter man upplever, med ett missbruk man ska ta sig ur. Att man öppnar upp och vädrar ut det som varit gammalt.

Vilket budskap vill ni skicka till andra som lever med missbruksproblem?

– Man kan skicka budskapet vidare, att det verkligen finns hjälp att få. Man behöver inte sitta och vara ensam och lida i onödan. Det finns så många människor som gått igenom detta och som man kan ta rygg på om man vill ta hand om sitt liv.

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

”Vägen ut med Lars Lerin” sänds på tisdagar klockan 20.00 i SVT1.

Dela gärna vidare inlägget om du också vill uppmärksamma denna viktiga fråga.