Lars Lerins framtidsbesked – efter nya viktiga serien i SVT
Vägen ut med Lars Lerin. Foto: SVT

Foto: SVT

Lars Lerins framtidsbesked – efter nya viktiga serien i SVT

Viktiga programserien ”Vägen ut med Lars Lerin” gick i mål på tisdagen.
Nu berättar konstnären Lars Lerin om starka intrycken i SVT, och framtiden.

Konstnären och tv-profilen Lars Lerin har i programserien ”Vägen ut med Lars Lerin” tagit med sig sin make Manoel ”Junior” Marques Lerin och åtta vänner han lärt känna på vägen ut ur sitt missbruk, på en resa genom Sverige.

Tillsammans har de målat och pratat om hur missbruket präglat dem som personer, deras liv och anhöriga.

– Jag känner dem mer eller mindre, och har träffat dem förut. Det är väldigt starka personligheter, som är väldigt roliga. De är mycket rörande och ärliga i sina berättelser, säger Lars Lerin till Nöjeslivet.

Lars Lerin
Foto: SVT

Lars Lerins ord om SVT-serien

På tisdagskvällen sändes det sista avsnittet i serien i SVT, där deltagarna fick visa upp sina målningar på ett vernissage.

– Det var många av dem som inte målat någonting överhuvudtaget innan, säger Lars Lerin och fortsätter:

– Vi utgick från bilderna när vi förde samtal och diskuterade. Ibland för att sätta bilder istället för ord, det var mer som något vi utgick ifrån. De behövde inte vara ”bra bilder”, utan mer för att hjälpa i tillfriskandeprocesserna.

LÄS MER: Lars Lerins gripande ord om missbruket

Under vernissagen fick Junior klippa bandet, och han gjorde det med den äran innan alla deltagarnas anhöriga välkomnades för att ta del av målningarna.

Lars Lerin och Junior
Foto: SVT

Hur viktigt är det att synliggöra detta för att hjälpa andra i liknande situationer?  

– Det tror jag nog kan betyda rätt mycket. Det är nog många som känner sig ensamma i det destruktiva och många anhöriga som är frustrerade och inte vet var de ska ta vägen. De kanske också kan få lite vägledning av de här deltagarna, säger Lerin.

LÄS MER: Lerin-konst värderades högt i Antikrundan

Lars Lerin lyfter fram Sanna Lundells program

Han menar att det finns en hel del verktyg och hjälp att få för den som vill ta sig ur ett beroende.

– Det finns mycket. Om man bestämmer sig för ta sig ur ett beroende finns det väldigt bra hjälp att få. Det kan man nästan inte göra ensam, man behöver stöd av andra i liknande situation. Det är väldigt få som tillfrisknar på egen hand, säger Lars Lerin.

Lars Lerin och Junior
Lars Lerin och Junior. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Den folkkäre konstnären hoppas att tv-programmet kanske har bidragit till att bryta stigmat som omgärdar beroendesjukdomar.

– Jo, det tror jag och det finns ju fler program som behandlat det här. ”Behandlingen” på en annan kanal till exempel. Lundell också, Ulfs dotter, Sanna? Ja, hon har ju också gjort ett program om det där (”Djävulsdansen”, SVT, reds anm.). För den som är mitt uppe i det, både familjer och den enskilde, är det en stor sak att förändra på det sättet. Här får man en titt på det här, hur vi har gjort.

Lars Lerins framtidsbesked

På senare år har Lerin och maken Junior också gjort andra bejublade tittarfavoriter för SVT, såsom ”Lerins lärlingar”. Hur det blir med framtiden för den programserien och tv-framträdanden framöver verkar oklart i skrivande stund, enligt Lars Lerin.

LÄS MER: Lars Lerin och Junior har blivit föräldrar igen

– Ja alltså det vet jag inte. Vi måste i så fall tänka ut något sammanhang vi kan göra. Vi har gjort ganska mycket, tre säsonger. Det ska vara något speciellt då, om vi ska försöka göra program igen.

– Jag vet faktiskt inte, vi har haft så mycket med den här serien nu.

Samtidigt skissar han på ett nytt bokprojekt för vuxna, efter att tidigare ha gett ut flera barnböcker varav den senaste, ”Kråksommar”, utkom i höstas.

– Jag har fler barnböcker jag vill göra som vuxenböcker. Men det kommer väl så småningom. Ja, man är som man är… Man har sin färgskala även om man får försöka utveckla det, säger Lerin med sin härligt karaktäristiska värmländska dialekt, och skrattar.

Lars Lerin
Foto: SVT

Fotnot: Här kan man läsa mer om beroende på 1177 Vårdguidens hemsida.

Programserien ”Vägen ut med Lars Lerin” finns även att se på SVT Play.

Vad tyckte du om programmet? Skriv gärna en kommentar.