Lee Christiernsson tokhyllas av tittarna – efter gripande orden om att finna sitt sanna jag

”Äntligen hemma”- snickaren kämpade i många år mot känslan att vara född i fel kropp. I dokumentären ”Att bli Lee” delar profilen öppenhjärtigt med sig av de svåra känslorna.

Nu hyllas tv-profilen av tittarna för sitt mod och öppenhjärtighet.

”Du förtjänar verkligen att få komma ut som den du vill vara, den fina och vackra Lee”, skriver en tittare på Nöjeslivets Facebooksida.

Under många år fick vi följa tv-profilen ”Snickar-Björn” i Äntligen hemma.

Björn Christiernsson blev snabbt en storfavorit i tv-programmet för sina goda tips om snickeri och bygge.

Men nyligen, sex år efter att den uppskattade serien avslutades, avslöjade snickarprofilen att hen valt sin egen efterlängtade väg i livet. I en intervju med QX kom Christiernsson ut som trans och icke-binär.

Framöver kallar sig stjärnan Lee och i TV4:s dokumentär ”Att bli Lee” får vi följa hens resa mot att bli sitt rätta jag.

– Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell. Och jag vet vad jag måste göra, för att bli fri, för att rädda mitt liv – jag behöver komma ut. Det var som att jag fick ett extra liv där och då. ”Vad är det du inte fattat?” tänkte jag. All denna smärta jag gått igenom för att komma på det som mitt ex redan sagt till mig för flera år sen, hur korkad får man vara? Jag behöver komma ut och jag vill göra det här stolt, friskt och hälsosamt, har hon berättat för QX.

LÄS MER: ”Äntligen hemma”-profilen kommer ut som transsexuell – bryter nu tystnaden: ”Vill känna mig fri”

Ex-frun Karolina öppnar upp om oron för barnen

På måndagskvällen hade TV4-dokumentären premiär. I det första avsnittet får vi följa Lee och ex-frun Karolina Christiernsson. Paret skilde sig 2018 men trots det har de fortsatt en nära relation.

I dokumentären berättar Karolina om hur Lees resa har påverkat familjen.

– När jag träffade Björn så var han snickar-Björn från Äntligen hemma. Jag tror att jag kände ganska snabbt från att jag träffade Björn att han var väldigt fascinerad över hur jag klädde mig. Inte så långt visade han att han hade högklackade skor, korsetter och så vidare. Jag älskade Björn för den personen han var och sen spelade det inte så stor roll om han hade kvinnokläder eller inte, säger Karolina i programmet.

LÄS MER: ”Äntligen hemma”- profilens ex-fru talar ut – stora oron för barnen efter livsbeslutet: ”Han är ju…”

Tittarna får även se Lee bli tårögd och känslosam när hen beskriver känslorna kring att leva i fel kropp – en känsla som förföljde profilen i många år.

– Jag kände att jag inte orkar springa från den här könsdysforin mer, för den kommer alltid i kapp dig, du kan inte lura den liksom, säger Lee i programmet.

Lee Christiernsson i ”Att bli Lee”. Foto: TV4/Skärmdump

Tittarnas fina hyllningar efter premiären av ”Att bli Lee”

Det första avsnittet har väckt starka känslor hos tv-tittarna. På Nöjeslivets Facebooksida väller kommentarer in från berörda tittare som hyllar Lees mod och öppenhjärtighet.

”Att ha fått ta del av din resa i första programmet har berört mig oerhört! Du är en rakt igenom fantastisk person som tagit på dig att förmedla din djupa sorg att inte få vara den du är och sedan får vi se en glimt av den du egentligen är. Du vackra kloka människa, vilken otrolig kämpaglöd du delar med dig av. Jag önskar verkligen dig, din familj all kärlek och lycka i världen”, skriver en person.

”Hej, Lee. Du ska vara stolt över dig själv! Det är ingen lätt resa att göra. Har själv genomgått en liknande resa, efter att ha haft det som min hemlighet. Till slut går det inte! Efter närmare 60 år var jag tvungen att göra något åt saken. Eller sluta leva!” skriver en annan.

”Så bra o gripande berättelse om dej. När jag tittade på Äntligen Hemma var du alltid den kramgoa nallebjörnen. Du förtjänar verkligen att få komma ut som den du vill vara, den fina och vackra Lee. Lycka till dej o familjen”, skriver en tredje.

Vi önskar Lee och familjen allt gott!

Vad tyckte du om ”Att bli Lee”? Skriv en kommentar på vår Facebooksida!