Leif GW Perssons ärliga ord om ex-kollegan Camilla Kvartoft – efter nedläggningen

”Veckans brott” går i graven efter elva år.

En som sörjer beskedet är kriminologen Leif GW Persson. Nu berättar han om relationen till programledaren och ex-kollegan Camilla Kvartoft.

– Det är den bästa anställning SVT har gjort på många år, säger han till Aftonbladet.

Det var under tisdagen som SVT meddelade att programmet ”Veckans brott” läggs ner efter elva år och totalt 210 avsnitt.

Programmet, där gamla och nya brottsfall diskuteras och analyseras, hade en lång och framgångsrik era med höga tittarsiffror. 2011 vann ”Veckans brott” också Kristallen i kategorin ”Årets fakta- och aktualitetsprogram”.

Men beslutet kom ändå att tas, när kanalen nu ville förändra och förnya.

– Det är vemodigt, lite overkligt faktiskt. Men det är nog dags att hitta på något annat. Jag tror att man tänker att det behöver ges plats åt andra program. Vi har ändå hållit på i elva år, sade programledaren Camilla Kvartoft i SVT:s ”Morgonstudion” i samband med beskedet.

Foto: SVT

GW:s hyllning till Camilla Kvartoft

Förutom Camilla Kvartoft har många tittare genom åren förknippat programmet starkt med den folkkäre kriminologen Leif GW Persson. I åtta år agerade 76-åringen bisittare och kriminalexpert, innan han våren 2018 lämnade för konkurrenten TV4.

Det var också just Leif GW Persson som fick journalisten Camilla Kvartoft att ta klivet in i tv-rutan och axla programledarrollen.

De båda kom att skapa en stark relation genom åren, och när programmet nu går i graven är GW inte sen att hylla sin före detta kollega och radarpartner.

– Jag är väldigt förtjust i Camilla, både professionellt och privat, hon är en alldeles utmärkt person. Det är den bästa anställning SVT har gjort på många år och jag är glad och stolt över att jag spelade en aktiv roll i den processen, säger han till Aftonbladet.

leif gw persson
Foto: Maja Suslin / TT

”Roligaste jag gjort i hela mitt liv”

Vid flertalet tillfällen har Leif GW Persson berättat att han försökt locka över parhästen Camilla Kvartoft till TV4, men utan framgång.

Efter nedläggningen av ”Veckans brott” minns GW nu tillbaka på några härliga år ihop med sin förre radarpartner.

– Att göra programmet med Camilla är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Det var en sanslös framgång. Vi gjorde riktigt bra program. Det var den där mixen folk gillade med nyheter, gamla fall och det folkbildande inslaget med kriminalteknik och man fick följa utställningar och såna saker, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Kommer du att sakna ”Veckans brott” i SVT? Lämna gärna en kommentar – och dela vidare om du liksom GW också vill hylla Camilla Kvartoft!