Lena Philipssons sorg – folkkära stjärnans fina gest utanför tv-rutan: ”Inte ett öga var torrt”

Lena Philipsson hyllas i söndagens ”Vilket liv!” i TV4.
Men själv har den folkkära artisten på senare tid valt att visa uppskattning för en annan stjärna – nämligen Torgny Söderberg.
På en minnesstund för den nyligen bortgångne låtskrivaren hedrade Lena Ph vännens minne med en innerlig sång.
– Inte ett öga var torrt, skriver Charlotte Perrelli.

Lena Philipsson är ständigt aktuell. Hon är en av våra mest folkkära artister. Popstjärnan har varit en självklar del av svenskt musik- och nöjesliv sen 80-talet. År 1984 gjorde hon singeldebut med ”Boy/You Open My Eyes”.

Två år senare gjorde hon debut som artist i Melodifestivalen.

LÄS MER: Här får Lena Philipsson ta emot medalj av kungen

Det slutade i jättesuccé. Låten ”Kärleken är evig” kom tvåa och skrev för alltid in sig i Melodifestivalhistorien och anses än i dag av många som en av de stora schlagerklassikerna.

STOCKHOLM 2021-02-06 Programledaren Lena Philipsson vid Melodifestivalens första deltävling i Annexet på lördagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 2021-02-06 Programledaren Lena Philipsson vid Melodifestivalens första deltävling i Annexet 2021. Foto: Jonas Ekströmer / TT

I mitten på 2000-talet tog hon så hem hela tävlingen. 2004 fick Lena Ph jubla med låten ”Det gör ont” i Globen. Senare samma år släppte hon det hyllade albumet ”Det gör ont en stund på natten men inget på dan”.

År 2006 var hon dessutom programledare för hela Melodifestivalen – liksom hon även var under en bejublad deltävling 2021.

På senare år har hon också släppt albumet Maria Magdalena – med bland andra singeln ”En stilla depression” – och som fått fina recensioner.

Den folkkära artisten har också nyligen i ropet med sin nya bok, ”I händelse av min död (en manual)”.

LÄS MER: Lena Philipssons stora glädjebesked – privata beslutet efter alla år: ”Jag har funderat en tid…”

Lena Ph aktuell i ”Vilket liv!” i TV4

Nu är Lena Ph högaktuell som en av gästerna i Renée Nybergs redan hyllade och nya programserie ”Vilket liv!” som hade premiär förra söndagen. Då var det Björn Skifs som fick slå sig ned i intervjusoffan och under två timmar vara med om en hyllningsshow.

Lena Philipsson i "Vilket liv!". Foto: TV4
Lena Philipsson i ”Vilket liv!”. Foto: TV4

På söndag den 4 september sänds avsnittet där Lena Philipsson står i fokus.

I programmet blir hon bland annat hyllad av artistkollegor som Christer Lindarw, Nanne Grönvall, Oscar Zia och Thomas ”Orup” Eriksson.

Men även om det kommer att bli en glädjens kväll för Lena som nu sänds på söndagen, har den senaste tiden inneburit en hel del sorg för den folkkära sångfågeln från Vetlanda.

LÄS MER: Lena Philipssons tunga sorg – gripande orden efter tragiska dödsfallet: ”Som en pappa för mig”

Lena Philipssons sorg

I början av augusti kom beskedet att den legendariske låtskrivaren och producenten Torgny Söderberg somnat in, 77 år gammal. Han har under åren skrivit flera odödliga schlagermelodier, bland annat i ett nära samarbete med Lena Philipsson som hedrade Torgnys minne i ett känslosamt inlägg på Instagram.

– Du släppte in mig i studion som din jämlike utan problem. En ung tjej. Unikt. Du kungjorde att jag var musikant och konstnär. Och när jag skulle flytta till en ny lägenhet, så kom du hem till mig och skruvade ner gardinstänger. Du såg till att det blev ordning på bank och bolag. Ställde dig som en skyddande mur framför mig om det skulle behövas. Vi har skrattat, komponerat, producerat, drömt, slitit, skålat, ätit korv mitt i natten för att därefter ändå fortsätta att jobba i studion i några timmar till! skrev hon om sin nära vän och kollega.

Lena Philipssons innerliga sång för Torgny Söderberg

När Söderbergs minne nyligen hedrades i samband med en minnesstund valde Lena Ph att sjunga den Torgny-skrivna låten ”Kärleken är evig” i ett mycket innerligt ögonblick. Detta fångades av Charlotte Perrelli, som också fanns på plats.

– Inte ett öga var torrt, skriver Perrelli om Philipssons känslosamma sånginsats som hon filmat:

Lena Philipsson skriver själv efteråt att det hela var mycket fint ordnat av bland andra Lasse Holm.

– Många samtal med gamla arbetskamrater från över 30 år tillbaka i tiden, skriver hon på Instagram.

Torgny Söderberg skrev bland annat låtar som ”Diggi-loo diggi-ley” och ”Kärleken är evig” (den senare tillsammans med Per Gessle) som båda vann Melodifestivalen. År 2020 hyllades han på Melodifestivalens scen där han fick ta emot hedersutmärkelsen Melodifestivalens Hall of Fame.

2001-11-26. SKAP-Galan på Cirkus, Stockholm. Föreningen Svenska Kompositörer av Populärmusik. Här artisten Lena Philipsson tillsammans med låtskrivaren Torgny Söderberg. Foto: Roger Vikström/TT
2001-11-26. SKAP-Galan på Cirkus, Stockholm. Föreningen Svenska Kompositörer av Populärmusik. Här artisten Lena Philipsson tillsammans med låtskrivaren Torgny Söderberg. Foto: Roger Vikström/TT

Tack för allt, Torgny! Vila i frid.