Foto: TV4

Därför försvaras Aron Anderson av Tony Irving – efter kritiken mot Let’s dance: ”Han har ett…”

Aron Anderson skriver historia som den förste manlige deltagaren i rullstol i Let’s dance.
Samtidigt frågar sig flera tittare hur juryn bedömer hans prestationer i danstävlingen.
Nu svarar Tony Irving, skriver Aftonbladet.

Aron Anderson gör stor succé i årets Let’s dance. Den tidigare paralympiern har genom åren gjort sig känd för att ta sig förbi stora utmaningar såsom exempelvis bestigit Kebnekaise. Inför årets Let’s dance-äventyr åkte han dessutom Vasaloppet och samlade då in över 300 000 kronor till krigets offer i Ukraina.

Tillsammans med dansaren Jasmine Takacs har han belönats med höga poäng av juryn under vårens första direktsända tävlingar i TV4.

LÄS MER: Äventyraren Aron Anderson skriver Let’s dance-historia: ”Visa Sverige att det går att dansa jättefint sittande”

Aron Andersons ord – skriver historia i Let’s dance

Att Aron i år skriver historia som den förste deltagaren i rullstol har gjort att många hört av sig till honom inför tävlingarna.

Aron Anderson
Foto: TV4

– Reaktioner har det kommit från föräldrar till barn med funktionsnedsättningar till exempel. De säger, äntligen är det någon annan med funktionsnedsättning i ett stort tv-program som vi kan visa upp för vår son eller dotter. Vilket är så fantastiskt, att få visa för dem att man kan göra alla möjliga saker. Att visa att det går tycker jag är så fint. Det har verkligen berört mig, jag trodde inte att det skulle bli så mycket respons som det verkligen blev när det var officiellt, säger Aron Anderson till Nöjeslivet.

I lördags var det Disney-tema i Let’s dance – och Aron gjorde då tillsammans med Jasmine en tolkning av klassikern Aladdin.

– Vilken kväll! Inte nog med att jag fick hänga från taket, Jasmine fick ännu en chans att visa sina legendariska rullstolsvoltskills och det tog bara tre timmar att få bort smurffärgen från kroppen, skriver Aron på Instagram efter nya succén och fortsätter:

– Hörni, vi är så tacksamma att ni valde att rösta oss vidare. Denna resa betyder verkligen så mycket för att vi får möjligheten att kunna visa att dans är för ALLA och inget är omöjligt. Så tusen tack för ert stöd, ni är verkligen helt fantastiska!

LÄS MER: Magdalena Anderssons plötsliga ord om Aron i Let’s dance – efter profilens succé i TV4

Efter programmet var tittarna nöjda med showen, där bland annat Eric Saade belönades med säsongens hittills högsta poäng.

”Jag gråter så rörd över att dom alla är så duktiga redan”, skriver en tittare i en kommentar på Nöjeslivets Facebook-sida efter lördagens program.

Samtidigt som även Aron och Jasmine hyllats stort av juryn och röstats vidare i programmet, höjs också tittarröster mot hur juryn bedömer deras insatser i tävlingen.

”Tycker att Aron borde åkt ut, alla dansar inte på lika villkor”, skriver en tittare i en kommentar på vår Facebook-sida.

Ett helt magiskt tema och fantastiska danser! 😃 Vad tycker ni om kvällens program? 😍

Posted by Newsner on Saturday, April 9, 2022

”Ursäkta jag tycker att rullstol skulle vara med i handikapp dans istället blir lite dumt blir orättvis blir ju hon som får dansa hela tiden”, skriver en annan kritisk tittare.

Nu får de frågande tittarna svar på tal.

LÄS MER: Aron Andersons nya besked – efter starka orden om Jasmine: ”Så himla tacksamma att kunna dela…”

Tony Irvings svar till tittarna – efter kritiken

Juryprofilen Tony Irving menar att kriterierna för hur Aron bedöms är likvärdig med de övriga dansarna i programmet. Irving tycker också det är tydligt att se hur Anderson för och placerar sin danspartner med händerna.

Let’s dance-domaren tror att tittarna reagerar mest på grund av ovana.

– Kruxet är att folk inte är vana att se det här. Så bara för att det inte passar in i normen så vill folk gärna se det som ett mindre värt sätt att dansa, verkligheten är att det kräver ännu mer skicklighet, säger Tony Irving till Aftonbladet.

Tony Irving i Let's dance. Foto: TV4
Tony Irving i Let’s dance. Foto: TV4

LÄS MER: Efter kritiken mot Aron Andersons kontroversiella utspel – nu svarar Let’s dance-profilen: ”Borde ha…”

– Aron måste inte bara hantera Jasmine med sina händer, han måste också jobba med sin rullstol, sin viktfördelning, hans händer ska föra honom i rätt riktning samtidigt som han för Jasmine. Han har ett svårare uppdrag.

LÄS MER: Let’s dance-profilen Aron Anderson bekräftar uppbrottet – orden om kärlekslivet: ”Ingen stress”

Vad tycker du om årets Let’s dance? Skriv gärna en kommentar!