Foto: TV4

Därför saknas juryn vid dansarnas sida – syns inte till vid kritiska läget i Let’s dance

Här är sanningen bakom juryns blixtsnabba bedömningar i Let’s dance.
Juryprofilen Dermot Clemenger avslöjar nu spelet bakom kulisserna.
– Jag tror det gör oss unika jämfört med andra länder, säger han till Nöjeslivet.

Let’s dance rullar vidare och hittills har tre danspar fått lämna tävlingen.

Först var det tv-personligheten Mia Parnevik som röstades ut, följt av författaren Henrik Fexeus och skådespelaren Cecilia von der Esch.

Kvar i tävlingen inför lördagens direktsändning i TV4 är Aron Anderson, Eric Saade, Filip Dikmen, Lisa Ajax, Marie Mandelmann, Markus Granseth och Mouna Esmaeilzadeh.

Katja och Eric tillsammans med programledaren Petra Mede. Foto: TV4
Katja och Eric tillsammans med programledaren Petra Mede. Foto: TV4

Precis som vanligt har juryn, som består av Tony Irving, Ann Wilson och Dermot Clemenger mycket att säga till om. De ger sina omdömen direkt efter att dansarna utfört sina respektive koreografier – och det hela avslutas sedan med att de sätter sina poäng.

Inför årets säsong berättade trion om sitt mångåriga samarbete.

– Vi säger det vi tycker. Sen om vi är osams eller oense i en bedömning, om jag tycker det suger och Tony tycker det är jättebra, då är vi inte rädda för att säga det. Eller tvärtom. ”Jag håller med” eller inte med, eller ”nej men det var faktiskt inte lika dåligt eller bra som du sa”, säger Dermot Clemenger till Nöjeslivet.

Beslutet om Let’s dance-juryn – därför saknas de vid kritiska läget

Juryn i Let's dance. Foto: TV4
Juryn i Let’s dance. Foto: TV4

Dansparen övar sina koreografier i en hel vecka innan det hela slutligen presenteras i direktsändning på lördagskvällarna.

Dermot Clemenger avslöjar att juryn inte får se några danser i förväg – det enda som de har att gå på när bedömningen utdelas är det drygt en och en halv minut långa dansnummer som även tv-tittarna får se i direktsändningarna.

– Vi tittar aldrig på genrep. Vi sitter och tittar på direktsändningen, det är den första inblicken som vi får är samma som publiken hemma. Vi har en och en halv minut, ibland en minut, på oss att formulera oss, vad tycker vi? Hur ska vi formulera oss?, säger Dermot Clemenger och fortsätter:

– Och jag vet ju, att om det är jag som börjar här, vet jag att Ann kommer plocka upp något annat och Tony något annat. Eller tvärtom. Vi känner varandra så väl.

Dermot Clemenger misstänker att juryns frihet i programmet gör att den svenska versionen av Let’s dance kan skilja sig en del åt hur det ser ut i andra länder.

– Det är också det jag tror gör oss unika jämfört med andra länder. I många andra länder tittar de på genrep och har en roll och karaktär som de ska ha och fylla. Det har vi aldrig fått, en roll eller direktiv. ”Du ska vara den, och du den”. Vi är som vi är, och bedömer det vi ser. Ibland kanske det handlar om en prioritering i stunden.

Tony Irving om förändringen i Let’s dance

Tony Irving. Foto: TV4
Tony Irving. Foto: TV4

Tony Irving menar att nivån på deras bedömningar är desamma – men att deras yttranden i rutan förändrats med åren.

– Vi har växt i det här, nu är det 17:e säsongen, och vi är inte samma personer som vi var 2006. Det hade varit jättetråkigt om vi varit det. Vi har förändrats, utvecklats, vårt sätt att integrera med varandra, att leverera ett yttrande är annorlunda. Man kan ta hänsyn till känslor på ett annat sätt, säger Tony Irving till Nöjeslivet.

”Let’s dance” sänds på lördagar klockan 20.00 i TV4.

Vad tycker du om årets säsong av Let’s dance? Skriv gärna en kommentar!