Foto: Claudio Bresciani, TT/TV4

Därför tvingades omtyckta profilen bort från Let’s dance – ilskan efter försvinnandet: ”Märkligt”

Stjärnorna kommer och går men Let’s dance-juryn består.
Nästan i alla fall – för under årens lopp har dansexperterna skakats av oväntade besked bakom kulisserna.
– Vi har varit med om ganska mycket under de här 17 åren. Berg- och dalbanor, säger juryprofilen Ann Wilson till Nöjeslivet.

Let’s dance är inne på sin 17:e säsong i TV4, och genom åren har massor av svenska kändisar fått bekänna färg på dansgolvet i direktsänd tv på bästa sändningstid.

Hittills i år har två program sänts, och förra veckan blev Mia Parnevik och danspartnern Tobias Karlsson de första att röstas ut från showen.

LÄS MER: David Lindgrens starka ord om Mia Parnevik – utspelet efter uttåget ur Let’s dance: ”Som tur är…”

Tony Irving i Let's dance. Foto: TV4
Tony Irving i Let’s dance. Foto: TV4

Stjärndeltagarna byts ut inför varje ny säsong – samtidigt som proffsdansarna ofta återkommer.

Tre profiler som dock nästan alltid funnits på plats när danstävlingen avgjorts i TV4 är juryn: Tony Irving, Ann Wilson och Dermot Clemenger.

Samtliga tre ingick redan i originaluppsättningen när programmet startade 2006.

Då hade trion dessutom sällskap av kunnige dansexperten Maria Öhrman. Hon tvingades dock lämna programmet under uppmärksammade former.

Därför fick Maria Öhrman lämna Let’s dance

Året var 2010 och Let’s dance hade redan nått en stor tv-publik. Efter fem säsonger valde TV4 att bryta med Öhrman.

STOCKHOLM 20100108 - Premiär för TV4:s "Let's Dance 2010". Juryn med Maria Öhrman, Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving Foto Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20100108 – Premiär för TV4:s ”Let’s Dance 2010”. Juryn med Maria Öhrman, Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving Foto: Claudio Bresciani / TT

– Vi har sett över både form och innehåll för att se hur vi kan utveckla programmet och jurykonstellationen är en av delarna vi tittat närmare på och beslutat att förändra. Det har ingenting med hennes insats som jurymedlem att göra, sade Let’s dances dåvarande exekutive producent Magnus Karlsson Lamm i en kommentar när TV4 offentliggjorde beslutet.

Men beskedet om att Öhrman inte fick förlängt med produktionen föll inte alla i smaken, utan väckte upprörda känslor i Let’s dance-leden.

– Det känns tragiskt. Hon är rolig att jobba med och vi har haft kul tillsammans, sade kollegan Ann Wilson då till Expressen.

Även artisten Anna Book, som deltog i den allra första säsongen av Let’s dance 2006 och nådde hela vägen till finalen där dock Måns Zelmerlöw tog hem förstaplatsen, var kritisk mot beslutet. Öhrman byttes i juryn mot dansaren och modellen Isabel Edvardsson, som dock bara stannade i en säsong tillsammans med Irving, Clemenger och Wilson.

– Maria var inte tillräckligt bitchig, spydig och villig, och då tar man den här tjejen. Många kommer nog att rynka på näsan till en början och tycka att valet inte är riktigt korrekt. Det är märkligt att man inte värdesätter erfarenheten som Maria har, sade Anna Book då till Expressen.

Åren 2012-2015 bestod juryn av nuvarande trio, medan Dermot Clemenger 2016-2019 tog ett litet uppehåll från uppdraget. Men sedan 2020 består juryn återigen av originalmedlemmarna.

För Nöjeslivet berättar de nu om sitt mångåriga samarbete.

– Jag tror att vi tillför olika saker, säger Ann Wilson.

Juryn i Let's dance-premiären: Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving. Foto: TV4
Juryn i Let’s dance-premiären: Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving. Foto: TV4

Tony Irving om samarbetet med Ann Wilson och Dermot Clemenger

Tony Irving har suttit i juryn under alla åren. Han berättar om sin varma vänskapsrelation till Wilson och Clemenger.

– Jag tror att det i botten av det här också är att vi jobbade tillsammans innan Let’s dance. Vi alla kände varandra, det finns en historik som går tillbaks 30 år, trots att Let’s dance funnits i 16 år. Vi jobbar ”på riktigt” med varandra mellan säsongerna, dans är vårt yrke. Den relationen vi skapar i Let’s dance är bara en utveckling av det som vi gör till vardagen, säger Tony Irving till Nöjeslivet.

Han menar att de kompletterar varandra på ett naturligt sätt.

– De flesta som sitter i jury, man kliver in i den stolen i programmet, sen går man hem och inte pratar under året. Vi har en vänskap och en kollegskap, kan man säga så? Som gör att man har respekt för sina kollegor, men också deras bakgrund och kompetens. Den är på riktigt. När man sitter där i stolen, då vet man att det är Dermots perspektiv, det är Anns perspektiv, och då behöver man inte bråka över det, för det är på riktigt.

LÄS MER: Tony Irving ryter ifrån efter tittarnas ilska – starka orden om Eric Saade: ”Total bullshit”

Let's dance-juryn: Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving. Foto: TV4
Let’s dance-juryn: Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving. Foto: TV4

– Det har varit färglagt, ett EKG i våra liv på många sätt. Men vi är här fortfarande och har otroligt mycket respekt för varandra. Jag tror det gör också att när vi sitter och tittar på det, så är det helt okej att vi ser det med lite olika ögon och lägger fokus på lite olika saker ibland. För att respekten finns där, alltid. Vi kan ha väldigt olika och starka meningar, och det kan vara frustration. Men där är alltid en otrolig respekt, både för ens kunskap och för människorna som är med, säger Ann Wilson.

Ann Wilsons pik till Irving: ”Som Tonys hårfärger…”

Hon passar också på att skicka en kärleksfull pik till sin jurykollega.

– Vi har varit med om ganska mycket under de här 17 åren. Berg- och dalbanor. Det är lite som Tonys hårfärger ungefär, han har gått igenom alla färgskalor som finns, säger Ann Wilson och får Irving att skratta.

Dermot Clemenger summerar:

– Vi har en väldigt bra relation, och jag tror att vi nu har en bättre relation än någonsin.

”Let’s dance” sänds på lördagar klockan 20.00 i TV4.

Vad tycker du om årets säsong? Skriv gärna en kommentar!