Mandelmanns brott mot EU-reglerna – här är anledningen

Sommarens extremvärme slog hårt mot Mandelmanns.

Nu erkänner paret att de bröt mot EU:s regler – för att kunna rädda sina kor.

– Vi kunde ta av löven och ge korna så att de slapp svälta, säger Gustav Mandelmann till tidningen Land.

I årets säsong av TV4:s ”Mandelmanns gård” kommer vi få följa Gustav och Marie Mandelmanns kamp mot förra sommarens extrema väder.

De har tidigare berättat att bristen på foder gjorde att de i höstas blev tvingade att nödslakta 80 tackor och 100 lamm, samt ett antal kor.

För Land berättar nu Mandelmanns att de under sommaren gjorde allt i sin makt för att djuren skulle klara sig. Och det gav också resultat, vilket gjorde att korna klarade sig bättre.

Och det var på grund av ett regelbrott mot EU:s regler för betesmarker.

– Vi hade inte hunnit ta bort alla små träd och buskar som vi var ålagda att göra och det blev räddningen i torkan. Vi kunde ta de av löven och ge korna så att de slapp svälta, säger Gustav Mandelmann till Land.

FOTO: TV4

Gustav Mandelmanns kritik

Han riktar samtidigt en liten känga åt myndigheterna, som han menar behöver ha ett mer flexibelt regelvärk i takt med att klimatet blir varmare.

– Den här sommaren visar att vi nog måste tänka om och försöka ha en större variation i landskapet och betesmarkerna för att minska sårbarheten för torka, säger Gustav Mandelmann.

En lösning är fler träd och buskar i betesmarkerna och mer odling av sädeslag som står pall för torkan bättre.

Alla kor på gården klarade sig dock inte. Mandelmanns har tidigare berättat att en av korna de tvingades slakta var tittarfavoriten Snönos.

Mandelmanns om tragiska dödsfallet: Förjävligt

Året säsong av ”Mandelmanns gård” har bjudit på både glädje och sorg.

I ett tidigare avsnitt fick tittarna se hur kon Snöra fick en liten kalv. Men lyckan på gården byttes snart ut mot oro. Kalven visade sig vara född med ett medfött hjärtfel, och bara ett par dagar senare var hon död.

– Här har hon (Snöra) precis blivit ko, hon har fått sin första kalv, och så trillar den av pinn. Det var för jävligt, säger Gustav Mandelmann i programmet.

Vad tycker du om Mandelmanns regelbrott? Dela gärna med dig av dina åsikter genom att lämna en kommentar på Facebook.