Mandelmanns stora sorg – tvingades slakta tittarfavoriten

Paret Mandelmanns tvingades göra det hemska – efter sommarens extremvärme.

På grund av foderbrist tvingades Gustav och Marie slakta alla sina lamm, fjolårskalvar och flera kor. Och även tittarfavoriten ”Snönos”.

– Alltså det är skitsorgligt, säger Gustav Mandelmann till Aftonbladet.

 

Sommarens extrema värme fick svenska bönder att gå på knäna, och även Mandelmanns gård drabbades.

– Grundvattnet bara sjönk, alltså uppe på nästan hela gården utom där vi bor och har grönsaksodlingar och dammar. Det är superläskigt när allt bara stannar i växten. Det bara tvärdör, det var så bränt alltså. Inte ens en kamel hade hittat nåt att gnaga på, säger Gustav Mandelmann till Aftonbladet.

För tidningen avslöjar de nu att de som en konsekvens av vädret tvingades nödslakta 80 tackor och över 100 lamm.

– Det var supertungt. Vi pratar om en fårbesättning vi byggt upp från grunden. Varenda får har växt upp på gården. Vi har matat hela gänget med flaska. Och vi hade jättefina lamm som föddes i våras. Alltså det är skitsorgligt. Men samtidigt måste vi tänka till helheten, säger Gustav Mandelmann till tidningen.

FOTO: TV4

Därför tvingades Mandelmanns slakta tittarfavoriten

Mandelmanns förklarar att det är lättare att bygga upp ett nytt fårbestånd än kor och att de därför valde att göra sig av med fåren.

Men paret berättar att de även var tvungna att slakta ett antal fjolårskalvar och kor – däribland det som för många blivit en tittarfavorit, kon Snönos, som slutat producera mjölk.

Under årets säsong kommer man få följa parets kamp mot sommarens hetta. I intervjun säger de att de klarade sommaren men då hösten också var torr tog allt foder slut.

– Klimatförändringarna är här nu och det känns så tungt och man känner sig så maktlös och ledsen, säger Marie Mandelmann.

Den tredje säsongen av ”Mandelmanns gård” har premiär den 8 januari i TV4 och TV4 play klockan 20:00.

 

Så sorgligt! Kommentera och dela gärna på Facebook för att stötta Gustav och Marie!