Foto: SVT

Marianne Rundströms nya satsning med Claes Elfsberg – radarparet gör sensationell comeback i SVT

De tvingades bort på grund av SVT:s åldersregler.
Nu gör Marianne Rundström och Claes Elfsberg sensationell comeback i kanalen.
För första gången syns de åter tillsammans i Sveriges största tv-kanal.
– Det är ju vansinnigt roligt, säger Rundström i ”Go’kväll”.

Radarparet petades från SVT under uppmärksammade former för flera år sedan.

Programledarna Marianne Rundström, 71, och Claes Elfsberg, 73, tackades båda av när de fyllt 67 år – i enlighet med public service-bolagets policy om fast anställda medarbetare.

Såväl Rundström som Elfsberg har genom åren riktat kritik mot SVT:s ålderspolicy – och båda har på olika sätt arbetat vidare i rampljuset. Marianne har varit föreläsare i flera år.

– Alla uppdrag som jag har blivit tillfrågad om efter avskedet har varit ett tydligt tecken på att erfarenhet visst spelar roll, sade Marianne Rundström i en tidigare intervju med till Nöjeslivet.

Claes Elfsberg fick bland annat ett eget program på just SVT för några år sedan, ”Sorgen och jag”. 2020 vann han dessutom ”På spåret” i lag med tidigare skidskytten Magdalena Forsberg.

LÄS MER: Claes Elfsbergs stora sorg – efter dotterns plötsliga bortgång: ”Oerhört ledsen”

Hur många saknar Marianne och Claes i tv-rutan?❤️😔 Gilla & Dela om du gör!

Posted by Nöjeslivet on Thursday, January 25, 2018

De båda rutinerade nyhetsankarna och programledarna för ”Gomorron Sverige” var i många år ett riktigt radarpar på kanalen. Rundström har tidigare förklarat att de även efter avskedet från SVT hållit kontakten.

– Vi har fortfarande kontakt och käkar luncher ihop ibland. Nu var det ett tag sen men det är många från SVT jag har kontakt med, sade Rundström till Nöjeslivet.

LÄS MER: Marianne Rundström lämnade SVT och försvann – detta gör hon idag

Marianne Rundströms comeback i SVT – med Claes Elfsberg

Men nu gör Rundström och Elfsberg sensationell comeback i SVT. För första gången sedan avskedet kommer de nu återigen att synas tillsammans i Sveriges största tv-kanal.

Marianne Rundström och Claes Elfsberg gör comeback i SVT. Foto: SVT
Marianne Rundström i ”Go’kväll”. Foto: SVT

Nu inleds nämligen en nysatsning på de rutinerade programledarna. De kommer framöver att leda intervjuserien ”Valet 60+” som kommer sändas i ”Go’kväll” under vardagskvällarna.

– Vi ska samtala med de olika politiska partiernas ledare. Det är inte en utfrågning, men vi ska samtala kring frågor som i första hand berör de seniora medborgarna, de som är 60 plus, säger Claes Elfsberg i en intervju med programledaren Beppe Starbrink i SVT:s ”Go’kväll”.

Marianne Rundström fyller i:

– Vi har ju många valrörelser bakom oss i jobbet på SVT, både Claes och jag. Ingen av oss jobbar där längre, men när valrörelser sätter igång, då börjar det krypa i kroppen.

LÄS MER: Claes Elfsbergs rädsla i På spåret – rutinerade tv-profilens ärliga ord: ”Då förstår folk…”

Marianne och Claes intervjuades i tisdagens ”Go’kväll”. Foto: SVT

Rundström förklarar att arbete runt just riksdagsvalet är speciellt.

– Det är en oerhörd laddning. Det är ju vansinnigt roligt. Då satt vi och snackade och kom på ”herregud, den här gruppen – deras frågor kommer aldrig fram”, säger hon i SVT.

Samtidigt medger de att just gruppen 60-plus ser väldigt olika ut, med tanke på spännvidden vad gäller åldrar. Elfsberg menar att deras frågeställningar också ställas till partierna inför valet – och detta kommer nu radarparet att göra i ”Go’kväll”.

– Människorna är ju väldigt olika i skaran 60 plus. Men väldigt många av dessa har ju förpassats ut ur gemenskapen i väldigt hög grad. Man ger dem pension och sen bryr man sig inte om vad de tycker längre. Så har det ju varit klassiskt, säger Claes Elfsberg.

LÄS MER: Marianne Rundströms vrede – mot diskriminering av äldre: ”Definieras hela tiden utifrån vår ålder”

I samband med deras nya serie har SVT:s pressavdelning dessutom låtit fotografera Marianne och Claes i en grönskande sensommaromgivning. Här är resultatet:

Marianne Rundström och Claes Elfsberg. Foto: Janne Danielsson/SVT
Marianne Rundström och Claes Elfsberg. Foto: Janne Danielsson/SVT

Redan på onsdagen startar radarparets nya intervjuserie som går under namnet ”Valet 60+” och kommer sändas i åtta avsnitt, med respektive riksdagsparti, om ungefär 12 minuter vardera.

Frågeställningarna kommer enligt SVT kretsa kring vilka satsningar som väljarna över 60 år kan förvänta sig av riksdagspartierna.

I onsdagskvällens program samtalar Rundström och Elfsberg med Johan Pehrson, Liberalernas partiledare. I torsdagens avsnitt visas duons intervju med Magdalena Andersson, statsminister och Socialdemokraternas partiledare.

”Go’kväll” sänds på onsdag 24 augusti klockan 18.45 i SVT1.

Claes Elfsberg får åter göra tv med radarpartnern Marianne Rundström. Foto: SVT

Vad tycker du om SVT:s nya satsning på Marianne och Claes? Skriv gärna en kommentar!