Michael rasade i vikt i ”Biggest loser” – har gått upp allt igen: ”Försöker ta lärdom”

Michael Sjögren kom tvåa i ”Biggest Loser” 2012. Han tappade över 70 kilo i vikt under sin resa i tv-programmet och gjorde en makalös insats för att må bättre.

Men nu har han gått upp allt han tappade igen, berättar han i tv-programmet ”Biggest Loser – Vad hände sen?”.

Det är alltid lika imponerande att se hur människor lyckas i ”Biggest Loser”! De kämpar hårt för att må bättre och når ofta fantastiska resultat.

Michael Sjögren slutade tvåa i tv-programmet 2012 och gick ner 71 kilo efter en imponerande resa. På torsdagen visades ett avsnitt i Sjuan där tittarna får följa före detta deltagare i programmet, och se vad de gör i dag.

TV4

Då berättade Michael den tråkiga sanningen för programledaren Anna Brolin. Efter programmet lyckades han inte hålla sin nya vikt och gick upp 15 kilo redan första veckan.

– Den vägen jag gick och den vägen jag har gått efter det. Man blir deppig helt enkelt, att se det, säger han.

– Jag var inte beredd på vad som hände efter resan. Första veckan gick jag väl upp 15 kilo. Det gick fort, det tråkigaste av allt var att jag fick körtelfeber och kunde inte träna alls. Då fick man panik och började banta ännu hårdare och gå ner i kalorier. Då ställde sig kroppen i försvar, och då gick jag upp ännu mer.

När han får se bilderna från finalen för fem år sedan börjar han nästan att gråta.

– Det är känsligt. Speciellt när man tittar på det där. Jag har ju stängt av allt och alla från mitt liv i stort sett, för att undvika att påminnas.

Han berättar att han började tröstäta när han mådde dåligt, och att detta inte var något som ändrades på under tiden i ”Biggest Loser”.

För att bearbeta detta ställde han upp i tv-programmet ”Biggest Loser – Vad hände sen?”.

– Man vill inte se sig själv i spegeln och det är då allt bara rasar. Att sitta här nu är det värsta jag gjort på sex år. Jag tycker att jag bjuder på det, så försöker man ta lärdom och ser om man kan inspirera mig själv och göra någonting åt det, säger han i programmet.

Han får stöd av tv-läkaren Stefan Branth, som är överläkare på medicinkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Kroppen är egentligen gjord för att spara fett. För miljontals år sedan hade vi inte tillgång mat. Du ska inte alls känna någon skam eller någonting. Du är egentligen fast i en fysiologisk cellmekanism som du inte själv kan styra över. Kroppen, trots att man gått upp en gång, kommer alltid sträva efter att få exakt samma storlek på fettcellerna. Det är hormoner som styr det, det är enormt mycket psykiska saker. Du kan ändra på det, och det är det som är det positiva, men det är väldigt väldigt tufft, säger Branth.

Han ger rådet att Michael ska börja om från början igen.

– Du måste bara veta att när du gör den här resan igen, veta om att du måste ändra hela din livsstil resten av ditt liv, annars är du tillbaka där igen. Du kommer aldrig kunna äta eller leva som förr, det är vad det handlar om, säger läkaren.

Programledaren Anna Brolin blir märkbart berörd av Michaels historia och säger att det är starkt och modigt av honom att berätta.

– Jag har ju stängt av allt och alla från mitt liv i stort sett, för att undvika att påminnas, säger han.

– Att bara sitta här är det värsta jag gjort på sex år. Men jag bjuder på det, och försöker ta lärdom och se om jag kan inspirera mig själv att göra något åt det.

TV4

Jag önskar dig all lycka till framöver, Michael! Det är nog många som kan sätta sig in i din situation, och jag hoppas att fler kan inspireras av ditt mod! 

Gilla och dela gärna vidare för att visa ditt stöd för Michael.