Mikael Tornving krävde att få sänkt lön – därför tackade han nej till 10 000 kronor mer i plånboken

Mikael Tornving. Foto: TV4/Youtube/Kanal 5

Mikael Tornving gör nu stor succé som programledare för klassikern ”Jeopardy”.
En gång tidigare i karriären bad komikern sin chef att sänka hans lön – med 10 000 kronor.
– Då frågade han naturligtvis varför jag gjorde det? säger Tornving i ”Framgångspodden”.

Den klassiska tv-frågesporten ”Jeopardy” gjorde comeback i ny tappning i Kanal 5 i början av förra året. Nu har en ny omgång dragit i gång för säsongen, och precis som tidigare är det komikern och skådespelaren Mikael Tornving som ger svaren – medan deltagarna ställer frågorna.

På måndagkvällen sänds det femte avsnittet i ordningen, och den här gången med triss i sportherrar i studion som tävlande: sportjournalisterna Patrick Ekwall och Johan Kükükaslan samt höjdhoppshjälten Stefan Holm.

Förr om åren gjorde Magnus Härenstam (1941-2015) programmet till sitt, men Tornving berättar att han inte känt någon press inför att efterträda ”Fem myror är fler än fyra elefanter”-ikonen på posten som programledare.

– Jag måste faktiskt erkänna att jag inte kände någon oro och jag jämförde mig inte. Magnus gjorde det på sitt sätt och jag måste göra det på mitt sätt. Jag har inte tittat på gamla program med Magnus Härenstam och försökt kopiera på något sätt. Jag har ju min stil, säger Micke Tornving till Nöjeslivet.

Han fortsätter:

– Sen är jag ingen duvunge längre. Jag är över 60 och känner inget behov av att försöka reproducera någonting som någon annan gjort. Jag gör det på mitt sätt och funkar det så funkar det och gör det inte det får jag väl veta det då, säger Tornving, som tittarna tidigare bland annat kunnat se i TV4:s ”Parlamentet” där han briljerat i många år med sin humoristiska tajming.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Därför bad Tornving chefen om sänkt lön

Mikael Tornving gästade nyligen podcasten ”Framgångspodden” med Alexander Pärleros. Då fick han bland annat svara på frågan varför han en gång tidigare i karriären har bett en chef om att få sin lön sänkt.

– Min chef erbjöd mig en lön. Och jag gick ned i alla fall 10 000 kronor… Då frågade han naturligtvis varför jag gjorde det? Men det var ju så här att… detta var ju ett konsultbolag och jag visste ju att jag skulle mätas på vad jag drog in. Då ville jag jobba ifred under sex månader för att jag gissade att det skulle ta mellan sex månader till ett år innan jag hade någon slags intäkt att prata om, säger Tornving i podden, enligt Nyheter24.

Han utvecklar:

– Ju mindre jag kostar det här företaget under lärlingsperioden, desto tryggare kan jag vara i lärprocessen då man ska bygga ett nätverk och andra saker som tar tid. Så hade jag ju även möjligheten att ta lägre lön då jag bodde billigt, kunde gå till jobbet och så vidare. Men för mig är det viktigt att inte behöver känna stressen över att jag måste leverera på en hög nivå NU. Utan man kan smyga upp dit när siffrorna gått upp, säger Tornving.

Men enligt komikern och programledaren hade detta inte alls någonting att göra med bristande självförtroende. I stället var det ett taktiskt drag från Tornvings sida.

– Det handlar inte om att man tvekar på att man kan göra det jävligt bra. Men fram tills dess att man kan bevisa för dig med mina intäkter hur bra jag gör det så vill jag ha en lägre lönen för att du ska låta mig vara ifred, säger Tornving i podden som man kan höra i sin helhet i klippet nedan.

”Jeopardy” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5 och Discovery plus.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version