Nu startar SVT:s gigantiska historiesatsning.
Under tio söndagar i rad får tv-tittarna ta del av ”Historien om Sverige” – berättelsen om vårt land.
300 experter och 1 500 statister har gjort projektet till verklighet.
– Helt vansinnigt ambitiöst, säger seriens berättarröst Simon J Berger till Nöjeslivet.
Det har beskrivits som SVT:s kanske största historiesatsning någonsin.
I tio timslånga avsnitt ska programserien ”Historien om Sverige” berätta hur vårt land formades av människorna och krafterna – från istiden till i dag.
SVT beskriver satsningen som ”den stora berättelsen om vårt land”.
Söndagskvällarna kommer därmed att vigas åt historia hela hösten och vintern i SVT:s tablå.
Först sänds ”Historien om Sverige” med berättarrösten Simon J Berger klockan 21.00, innan ”Historiskt eftersnack” direktsänds efteråt med start klockan 22.00 och under ledning av På spåret-vinnaren Cecilia Düringer.
Det första avsnittet tar sin början när inlandsisen smälter och stenåldern tar vid, cirka 14 500 f Kr-3 700 f Kr.
När Simon J Berger fick frågan om att bli berättarröst i historiesatsningen tvekade han inte en sekund.
– Jag är jättejätteglad. Jag är ju väldigt mycket historienörd privat. Det här projektet är otroligt ambitiöst, extremt samhällstillvänt och extremt relevant för alla människor som lever i det här samhället. Att få vara en del i det är ett superprivilegium, i en så central funktion, säger Simon J Berger till Nöjeslivet.
Artikeln fortsätter under bilden.
Simon J Berger har tittarna tidigare sett i succéer som ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Exit” och ”Jägarna”.
Men det här liknar inget annat han tidigare varit med i.
Han menar att tv-tittarna kommer att få ta del av någonting utöver det vanliga.
– När jag kopplar på mitt publiköga är jag extremt entusiastisk över resultatet. Jag tycker det är så jävla fett, säger Simon J Berger.
300 experter och 1 500 statister i ”Historien om Sverige”
”Historien om Sverige” har spelats in på 200 platser runt om i Sverige under 1,5 års tid. Totalt har uppemot 300 experter hjälpt till med faktaarbetet – och enligt SVT medverkar 100 av dessa i serien.
Samtidigt som hela 1 500 statister medverkar i rekonstruktioner av historiska händelser och personer.
Artikeln fortsätter under bilden.
Simon J Berger beskriver projektet som ”vansinnigt ambitiöst”.
– ”Historien om Sverige” omfattar hela den period som det funnits människor på den mark som nu är Sverige. Helt vansinnigt ambitiöst. Och vansinnigt! Det är alltså för 15 000 år sedan, när inlandsisen började smälta. Så att lite mark i Skåne kommer fram. Då börjar växterna att komma, sen följer djuren som betar efter, renarna, sen kommer människorna som jagar renarna efter … Där börjar man. Sen är det då därifrån och fram tills nu, en period på 15 000 år, som ska sammanfattas på tio timmar, haha. Man hör ju …
Artikeln fortsätter under bilden.
Själv har han inte varit med i manusarbetet – det överlåter han åt expertisen.
– Mycket av det här arbetet skedde innan jag kopplades in. De stora besluten om hur man ska skriva den här serien. Det man valde att göra då är att fokusera på de stora och långa linjerna. De stora processerna och förändringarna. Varje avsnitt handlar om ”Hur går landet från att vara på det här viset till att vara på det här viset?”. Det är huvudberättelsen. De som jobbar med själva manuset har nämnt det, att det där har varit en riktlinje också. För då blir det lättare att välja bort, säger Simon J Berger och exemplifierar:
– ”Det här” är kanske jätteintressant och viktigt, men det handlar inte om hur den stora förändringen skett. Alltså får vi lyfta ut det. Det där har de haft hjälpt av.
Historiskt eftersnack med På spåret-vinnaren
Dessutom ska programmet alltså kompletteras med ett fullmatat eftersnack under ledning av P3 Historia- och På spåret-profilen Cecilia Düringer.
Direkt efter ”Historien om Sverige” tar ”Historiskt eftersnack” vid i rutan.
Artikeln fortsätter under bilden.
– I vårt program handlar det om att bjuda in de som är kunnigast i Sverige på de här områdena, och som vi också ser delvis i serien. Som kan svara på de frågorna som väcks när man tittat på programmet, säger Düringer om eftersnacket, till Nöjeslivet.
Och fortsätter:
– Sen vill vi också att det ska kännas lite kul. I varje avsnitt kommer vi ha någon som är ställföreträdande tittare kan man säga. Till exempel kommer Emma Molin (komiker och skådespelare, reds anm.) att dyka upp och ha en liten spaning om stenåldern än den som man kanske tänker sig. Det ska kännas som ett rappt, lättsamt program samtidigt som det fördjupar och förklarar.
”Historien om Sverige” sänds söndag 5 november klockan 21.00 i SVT1 och på SVT Play.
”Historiskt eftersnack” sänds söndag 5 november klockan 22.00 i SVT1 och SVT Play.
Kommer du att titta på programmet? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!