Nya plötsliga beskedet om ”Tusenbröder” – framtiden för kultserien: ”Vi håller på…”

2002 slog tv-serien ”Tusenbröder” hela Sverige med storm. Efter tre säsonger lade tittarfavoriten ner.

Men 17 år senare öppnar regissören Erik Leijonborg för en fortsättning.

– Det är nu man borde göra en säsong fyra, för nu har ”Hoffa” uppnått den åldern att han skulle kunna komma ut ur fängelset, har han sagt till Expressen.

Föräldralediga tvåbarnspappan Jan ”Hoffa” Lenhoff (spelad av Ola Rapace) startade en målerifirma med sina barndomskompisar Hamid och Niklas. Men affärerna gick trögt och alla tre var i stort behov av pengar.

Så de rånade en bank i en småstad på vischan. Sedan blev det fler.

Till en början var SVT-serien ”Tusenbröder” ingen större succé. Men regissören Erik Leijonborg visste att svenska folket skulle komma att ändra sig eftersom han var säker på att de till slut skulle förstå hur bra ”Tusenbröder” var.

– Den dagen när vi provfilmade med Shanti Roney, Ola Rapace och Danilo Bejarano – de satt på stolar och låtsades köra den där bussen efter att de hade rånat banken – och dialogen bara flöt utan att jag egentligen behövde säga något. Då fattade jag att det här kommer att bli en sådan jäkla hit, jag kände det i hela kroppen, sa han till Expressen i fjol.

”Var inte tillräckligt tungt”

Vid millennieskiftet beställde SVT en ny serie av beställde en ny serie av Lars Lundström, som bland annat skrivit ”Pistvakt”. Han skrev då den här historien, som till en början hette ”Hoffas måleri”.

Erik Leijonborg anställdes som regissör och castingarbetet satte igång. Titeln på serien ändrades också.

– Jag tyckte inte att det var tillräckligt tungt. Vi funderade på om den skulle heta ”En god man” men så kom Lars Lundström på ”Tusenbröder” helt plötsligt. Tusenbröder är ju ett fiskstim, små fiskar som simmar åt samma håll och rör sig som en kropp för att inte bli uppätna. Det var en väldigt fin och poetisk bild av alla de här männen som stretar på i sitt lilla stim, säger Leijonborg.

Ola Rapace, Shanti Roney och Danilo Bejarano som ”Hoffa”, Niklas och Hamid i ”Tusenbröder”.
Ola Rapace, Shanti Roney och Danilo Bejarano som ”Hoffa”, Niklas och Hamid i ”Tusenbröder”. Foto: Bertil Ericson/TT

Till slut blev SVT-serien en succé, precis som skaparna hade misstänkt. En miljonpublik följde ”Hoffa”, Hamid, Niklas och deras familjer.

– ”Tusenbröder” var ändå något nytt. Lars lite absurda dialog, tolkad genom en regi som var helt realistisk. Det blev något brittiskt över det. Jag hade också varit i Danmark och jobbat, det här var ju under Dogmavågen, och samtidigt kom Guy Ritchies ”Lock, stock and two smoking barrels”. Det här blev en kombination av allt det, säger Leijonborg.

Öppnar för en ny säsong

Nu kommer regissören bakom ”Tusenbröder” med en oväntad, men ack så efterlängtad, nyhet. Det kan bli aktuellt med en fjärde säsong.

Det blev först två vanliga säsonger i SVT, sedan gjordes en ”tredje säsong” i form av en långfilm. Den kom 2007.

17 år senare pratas det alltså om en comeback för Ola Rapace och gänget. Eftersom ”Hoffa” fick ett långt fängelsestraff på grund av alla rån han gjorde är det nu faktiskt rimligt att han skulle ha avtjänat sitt straff och släppts ut i det fria.

– Vi har ju skrivit en säsong fyra, kan man säga. Vi håller på och utvecklar den och hoppas verkligen att vi ska få den gjord. Vi vill att den ska så för samma sak som framför allt säsong ett, men ur ett nytt perspektiv. Det får inte bli som med säsong tre, där hade vi hybris och var lite fartblinda. Den kunde vi ha gjort bättre, säger Erik Leijonborg.

Det vore ju otroligt om det kom en fjärde säsong av ”Tusenbröder”. Vi är många som tycker att det var en fantastisk tv-serie.

Vad känner du kring det här beskedet? Skriv gärna en kommentar. Dela och gilla-markera artikeln.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev